Sosyal Medya

MacOS

macOS Ventura, verimli çoklu görev için yeni araçlar sunuyor

Stage Manager, pencereleri birlikte gruplandırmanıza izin veren harika bir özellik olarak dikkat çekiyor. Apple'ın Mac işletim sisteminin bir sonraki sürümü olan Ventura, tüm farklı uygulamalarınızı ve pencerelerinizi takip etmenizi kolaylaştıracak harika özellikler sunuyor.

macOS Ventura, verimli çoklu görev için yeni araçlar sunuyor

Stage Manager, pencereleri birlikte gruplandırmanıza izin veren harika bir özellik olarak dikkat çekiyor.

Apple’ın Mac işletim sisteminin bir sonraki sürümü olan Ventura, tüm farklı uygulamalarınızı ve pencerelerinizi takip etmenizi kolaylaştıracak harika özellikler sunuyor.

MacOS 13’te yeni olan Stage Manager, pencereleri masaüstünüzün yan tarafında gruplandıran ve uygulamaya göre organize eden bir özellik karşımıza çıktı. Programlar arasında geçiş yaptığınızda Ventura, uygulamayı ve beraberindeki pencereleri ekranınızın ortasına taşır. Stage Manager’ı şu anda açık olan uygulamalarınız için bir yuva olarak düşünebilirsiniz.

Ventura ayrıca Apple’ın sistem genelinde dosya bulma özelliği olan Spotlight’a yönelik geliştirmelerle birlikte gönderilecek. macOS 13 ile araç, fotoğraf kitaplığınızdaki görüntüleri bulmanıza ve Apple’ın Canlı Metin API’sinin yardımıyla fotoğraflar içinde metin aramanıza olanak tanıyacak. Bu özelliklere ek olarak, Spotlight yakında zamanlayıcıları başlatmanıza izin verecek.

Beklendiği gibi Apple, Safari ve Mail dahil olmak üzere işletim sisteminin varsayılan uygulamalarının çoğunu yeniliyor!

Şirket, Ventura’nın son yıllardaki en büyük yazılım revizyonunu içereceğini iddia ediyor. iOS 16’daki Mesajlar gibi, Mail de bir e-postayı gönderdikten kısa bir süre sonra bir yazım hatası veya başka bir hata fark ederseniz, bir e-postayı “geri almanıza” olanak tanıyan bir geri gönderme özelliği yer alacak.

Apple ayrıca e-postaları planlama seçeneğini de ekliyor. Buna ek olarak, yazılımın arama aracını doğru sonuçlar vermede daha iyi hale getirmek için elden geçirdiğini de söylüyor.

Safari’ye gelince, arkadaşlarınızın hangi sekmeleri görüntülediğini gerçek zamanlı olarak görmenizi sağlayan yeni bir Paylaşılan Sekme Grupları özelliği eklendi. Bu özelliği, paylaşılan yer imlerinin bir listesini oluşturmak ve doğrudan Safari’den bir Mesaj görüşmesi veya FaceTime araması başlatmak için kullanmak da mümkün olacak.

Apple ayrıca Geçiş Anahtarları – Passkeys adlı bir özellik sunuyor!

Şirket, bunları her zaman cihazınızda kalacak benzersiz dijital anahtarlar olarak tanımlıyor, bu nedenle kötü kişilerin giriş bilgilerinizi paylaşmanız için sizi kandırmasını imkansız değilse de oldukça zorlaştırıyor. Bu özellik, kimliğinizi doğrulamak için Face ID ve Touch ID’yi ve girişlerinizi Apple cihazlarınız arasında senkronize etmek için iCloud Anahtar Zinciri’ni kullanıyor olacak.

Hem iPhone hem de Mac bilgisayara erişimi olanlar için Ventura, yeni Süreklilik araçları da içeriyor.

Süreklilik Kamerası adlı bir özellik, Mac’inizdeki görüntülü arama uygulamalarıyla iPhone’unuzdaki ön kamerayı kullanmanıza olanak tanıyor ki bu yeni iPhone sahiplerinin cihazlarının eski kameralarına sıkışıp kalmasının önüne geçebilir. Bilgisayarınız yakında bir iPhone’unuz olduğunu otomatik olarak algılayacak ve ona kablosuz olarak bağlanacak şekilde tasarlanmış harika bir özellik…

Dahası, Masa Görünümü ile masanızın üstten bir videosunu yayınlamak için telefonunuzu kullanma seçeneğine sahip olacaksınız. Apple, bu özelliğin FaceTime ve diğer uygulamalar üzerinden projelerde işbirliği yapmak isteyenler için faydalı olacağını düşünüyor. FaceTime’dan bahsetmişken Ventura, Apple’ın Handoff özelliğini görüntülü arama yazılımına da genişletecek ve Mac’inizde bir FaceTime sohbeti başlatmanıza ve ardından bunu bir iPhone veya iPad’e aktarmanıza ve bunun tersini de yapacak.

Söylendiği gibi Apple, iPhone ve iPad’deki Ayarlar uygulaması gibi görünmesini ve çalışmasını sağlamak için Sistem Tercihleri ​​menüsünü de elden geçirdi. Son olarak Ventura, tüm ses içeriğinde Canlı Altyazı desteği de dahil olmak üzere yeni erişilebilirlik özellikleri sunuyor.

Apple, uyumlu Mac modellerine sahip kullanıcılar için ücretsiz bir güncellemenin parçası olarak bu sonbaharda resmi olarak piyasaya sürülmek üzere önümüzdeki ay macOS Ventura’nın genel beta sürümünü yayınlayacak.