Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Michael Page Türkiye 2023 Ücret Araştırması yılın üçüncü çeyreği için güncellendi

Şirketler maaşlarda eş zamanlı olarak iyileştirme yapmadığında, aynı rollerin ücretlerinde uçurumlar göze çarpıyor.

Michael Page Türkiye 2023 Ücret Araştırması yılın üçüncü çeyreği için güncellendi

 

Şirketler maaşlarda eş zamanlı olarak iyileştirme yapmadığında, aynı rollerin ücretlerinde uçurumlar göze çarpıyor.

 

Uluslararası üst düzey işe alım ve danışmanlık şirketi Michael Page tarafından hazırlanan 2023 yılı Maaş Araştırması, yılın üçüncü çeyrek sonuçları hem çalışanlara hem de işverenlere genel bir perspektif sunuyor. Şirketin her yıl düzenli olarak hazırladığı bu çalışmada Türkiye’deki on farklı sektördeki firmaların ciroları, sektörleri ve pazar eğilimleri dikkate alınarak mevcut maaş durumuna ve sektörde talep gören rollere ayna tutuluyor.

Bu araştırmanın sonuçları, yıl içinde geliştirilen çeşitli işe alım süreçleri, müşteri toplantıları, aday görüşmeleri ve deneyimlerin derlenmesine dayanıyor. Enflasyonda yaşanan değişkenlikler sebebiyle, 2023 yılının ilk çeyreğine kıyasla ücretlerde, üçüncü çeyrekte yüzde 35-40 civarında bir artış göze çarpıyor. Şirket piyasa koşulları gereği 2023 yılının dördüncü çeyreği için ücret araştırmasını güncellemeyi planlanıyor.

Michael Page Türkiye Genel Müdürü Fatih Cömert’e göre;

“Türkiye’de enflasyonun yüksek seyretmesi ve firmaların eş zamanlı olarak maaşlarda iyileştirmeler yapmaması nedeniyle aynı role ait farklı firmalarda ücretlerde uçurumlar gözlemleyebiliyoruz. Bu nedenle maaş sebebiyle iş değişikliği düşünüldüğünde orta veya uzun vadede düşünmekte fayda var. Yöneticilerin de bu konuya eğilip şeffaf bir şekilde süreçlerini belirlemeleri ve iletişimini yapmaları gerekiyor.”

Bu yılın üçüncü çeyreğine göre güncellenen Michael Page Türkiye Ücret Araştırmasının sektörlere göre yıllık brüt bazdaki değişimi şöyle özetlenebilir;

Bankacılık ve finans hizmetlerinde yüksek nitelikli adaylar, maaş artışının yanı sıra uzaktan veya hibrit çalışmaya izin veren ve küresel fırsatlar sunan şirketleri tercih ediyor. Bu sektörde en az deneyimli uzman maaşı yılda en fazla brüt 720 bin TL’ye, 12 yılı aşkın deneyime sahip yöneticinin baz maaşı ise 2 milyon 500 bin TL’ye ulaştı.

Satış ve Pazarlama alanında çoklu görev alabilmek ve pro-aktif olmak ve yeni değişikliklere uyum sağlamak gibi sosyal beceriler sahip adaylar tercih ediliyor. Bu alanda en az deneyimli uzman maaşı yılda en fazla 750 bin TL’ye, deneyimli çalışanların baz maaşı yıllık brüt 2 milyon 200 bin TL’ye yükseldi.

Finans ve muhasebe alanında muhasebe müdürü, finansal kontrolör, finansal planlama, analiz ve strateji ağırlıklı rollere talep artıyor. Bu alanlarda çalışanların en deneyimsiz olanlarının yıllık maksimum brüt maaşları 540 bin TL iken deneyimli yönetici pozisyonları için brüt maaşlar yıllık 2 milyon 500 bin TL seviyelerine ulaşıyor.

Sağlık ve Yaşam Bilimleri alanında maaşların 2022 yılına oranla bu yılın ilk çeyreğinde daha stabil olmasına rağmen, üçüncü çeyreğinde %40’ları bulan bir artış gözlemleniyor. Sektörde çalışanların dijital dünyaya uyumu, Avrupa ve Türkiye regülasyonları takibi önemini koruyor. Bu sektörde en az deneyimli çalışan en fazla yıllık brüt 800 bin TL baz maaş alırken, 12 yıldan fazla deneyime sahip çalışanın baz maaşı yıllık brüt 3 milyon TL’ye ulaşıyor.

İnsan Kaynakları rollerine ilgi artarken, bu alanda ihtisaslaşan rollerin çeşitliği de artıyor.  Bu sektörde en az deneyimli çalışan en fazla yıllık brüt 800 bin TL baz maaş alırken, 12 yıldan fazla deneyime sahip çalışanın baz maaşı yıllık brüt 3 milyon TL’ye ulaşıyor.

Perakende sektöründeki maaşlar diğer sektörlere oranla daha düşük seviyede seyrederken, dijital pazarlama ve e-ticaret rollerine talep devam ediyor. Bu sektörde en az deneyimli çalışan en fazla yıllık brüt 550 bin TL alırken, 12 yıldan fazla deneyime sahip çalışanın baz maaşı yıllık brüt 1 milyon 700 bin TL civarında oluyor.

Bilgi Teknolojileri alanında teknik eğitimleri takip ederek güncel kalmak, yeni teknolojilere uyum önemini koruyor. Bu sektörün profesyonelleri için yıllık brüt paketler, deneyimine ve uzmanlığına bağlı olarak 600 bin TL – 3 milyon TL arasında değişiyor.

Tedarik Zinciri ve Lojistik alanında sürdürülebilirlik, yenilikçi bakış, dijital süreçlere uyum, etkin iletişim becerisi ve ileri düzeyde İngilizce bilgisi tercihlerde öncelik sağlıyor. Bu sektörde en az deneyimli çalışan en fazla yıllık brüt 580 bin TL alırken, deneyimli profesyonellerin baz maaşı yıllık brüt 2 milyon 200 bin TL civarında oluyor.

Mühendislik & Üretim alanında talep gören rollerin başında üretim, kalite, Ar-Ge pozisyonları ile proses ve yalın üretim mühendisleri geliyor. Yalın üretim metodolojileri üzerinde uzmanlaşmış profiller, genel itibariyle ön plana çıkıyor. Bu sektörde en az deneyimli çalışan en fazla yıllık brüt 600 bin TL alırken, deneyimli profesyonellerin baz maaşı yıllık brüt 2 milyon 200 bin TL üstüne çıkıyor.

Ofis Yönetimi ve sekreter rolleri için eskiden organizasyon temelli işler yeterli görülürken, artık belli ölçülerde işin içine dahil olmaları bekleniyor. Nitelikli asistan sayısının az ve sirkülasyonun yüksek olması piyasadaki ücretlerinin yükselmesine neden oluyor. Bu durum yine sektörden bağımsız olarak, pozisyonlar arasında geniş ücret aralıklarına neden olmaktadır. Bu sektörde en az deneyimli çalışan en fazla yıllık brüt 480 bin TL alırken, deneyimli çalışanların baz maaşı yıllık brüt 1 milyon 500 bin TL’ye ulaşıyor.