Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Nike FLYPRINT Yöntemini Tanıttı, 3 Boyutlu Ayakkabı Yüzü FLYPRINT

Nike FLYPRINT Yöntemini Tanıttı, 3 Boyutlu Ayakkabı Yüzü FLYPRINT. FLYPRINT Yöntemi Nedir? İLK NEREDE GÖRÜLECEK?

NIKE’TAN 3D AYAKKABI YÜZÜ: FLYPRINT

Nike 3 Boyutlu Ayakkabı Yüzü FLYPRINT’i Tanıttı. FLYPRINT Yöntemi Nedir? Nike Zoom Vaporfly, 3 Boyutlu Ayakkabı Yüzü FLYPRINT ile Yapıldı.

Nike, 3D baskılı kumaşla üretilen ilk performans ayakkabısı yüzü Flyprint’i tanıttı. Nike Flyprint ayakkabı yüzleri, en temelde, üç boyutlu modelleme (SDM) kullanılarak üretiliyor. Flyprint, sporcular için en faydalı tasarımı en kısa sürede ve en sadık şekilde üretmeyi sağlıyor.

FLYPRINT

Nike’ın 3D baskılı kumaşla üretilen ilk performans ayakkabısı yüzü olan Flyprint yöntemi, tasarımcıların sporcu verilerini yeni kumaş geometrilerine dönüştürmesini sağlıyor. Bu süreç bir yandan Nike’ın dijital kumaş geliştirme çalışmalarına katkıda bulunurken, diğer yandan önceden hayal bile edilemeyen performans çözümlerine ulaşmak için makinelerin kişiye özel olarak modifiye edilmesi geleneğini sürdürüyor.

Flyprint ayakkabı yüzlerinin üretim süreci sporcu verilerinin edinilmesiyle başlıyor. Ardından bu veriler, malzemenin ideal bileşimini doğrulamak için hesaba dayalı tasarım araçları kullanılarak bilgisayarda hesaplanıyor. En son aşamada bu bilgiler ortaya çıkan nihai kumaşın üretiminde kullanılıyor. Bu işlem, Flyprint kumaşlarının çok yönlülüğünü (sonuçlar tamamen bir sporcuya veya işleve özel olabildiğinden) ortaya koyarken bütün tasarım sürecinin de daha hızlı işlemesini sağlıyor.

Performans baskısı sayesinde Nike eşi benzeri görülmeyen bir incelikle ve çok daha hızlı hareket edebiliyor. Önceki üretim yöntemlerine kıyasla prototip geliştirmek artık 16 kat daha hızlı.

3D kumaşın geleneksel 2D kumaşlara kıyasla enteresan bir faydası da atkı ve çözgü arasındakinden öte bir ara bağlantı yaratarak dinamikliği arttırmak. Flyprint kumaşlarının bir avantajı da malzemenin kaynaşmış yapısından kaynaklanıyor. Örneğin, örgü veya dokuma kumaşlarda birbirine geçirilen iplikler (atkı ve çözgü) arasında sürtünme direnci meydana gelirken, baskılı kumaşta kaynaşmış kesişme yerleri sayesinde ince ayar yapabilme potansiyeli daha fazla.

Söz konusu tasarım hızı olduğunda ise Flyprint yönteminin geleneksel kumaşlara göre iki tür avantajı bulunuyor: Malzemede genel yapıyı bozmadan yalnızca istenen belirli noktalarda ayarlar yapılabiliyor; hızlı tekrarlama sayesinde test ve inceleme devir süreleri önemli ölçüde kısalıyor. Kısacası Flyprint sporcular için en faydalı tasarımı en kısa sürede ve en sadık şekilde üretmeyi sağlıyor.

Kumaş aynı zamanda pek çok farklı malzemeyle, özellikle de Flyknit iplikleriyle, bir arada sorunsuz kullanılabiliyor ve böylece uyum ve yapı arasındaki ideal denge kuruluyor. Aslında, Flyknit iplikleri Flyprint kumaşlarıyla termal olarak birleşecek şekilde düzenlenebiliyor, bu da yapıştırıcı veya dikiş gereksinimini ortadan kaldırıyor.

İLK NEREDE GÖRÜLECEK?

Nike Flyprint ayakkabı yüzleri dünyanın en hızlı uzun mesafe koşucularının en hızlı koşularını yapmalarına yardımcı olmak üzere tasarlandı. Bu yüzden ilk kullanıldığı yer Nike Zoom Vaporfly Elite Flyprint modeli oldu. Eluid Kipchoge için tasarlanan ve geçen yılki Berlin Maratonu’ndan sonraki geri bildirimi ve ışık hızında bir prototip çıkarma aşamasıyla şekillendirilen yeni ayakkabı yüzü; VaporFly Elite ayakkabılarını iyileştirdi ve onları Kipchoge’nin başlangıçta giydiği çiftten 11 gram hafif hale getirdi.