TeknoTalk

NVIDIA’dan Intel için yeni tehdit olacak Veri Merkezi İşlemcisi!

NVIDIA’nın ilk veri merkezi CPU’su Grace, Intel için bir başka büyük rakip.

NVIDIA Grace, Intel için ARM tabanlı yeni bir x86 rakip.

Apple’ın M1 işlemcisinden sonra NVIDIA’da Intel’i doğrudan kendi ARM tabanlı CPU’su ile hedef alıyor.

Elbette M1 işlemcisi gibi dizüstü veya masaüstü modellerde görmeyi “henüz” beklemeyin. Zira Öncü bilgisayar bilimcisi Grace Hopper’ın adını taşıyan Grace, NVIDIA’nın yapay zeka süper hesaplama ve doğal dil işleme gibi büyük iş yüklerini hedefleyen ilk veri merkezi CPU olma özelliğini kazandı.

NVIDIA’ya göre Grace destekli bir sistem, x86 DGXTM makinelerine kıyasla bir trilyon parametreye sahip bir doğal dil işleme (NLP) modelini eğitmede on kat daha hızlı. Apple’a benzer şekilde, NVIDIA bu noktada mevcut x86 donanımının sınırlarını aşıyor olabilir, bu nedenle tek seçenek işleri kendi ellerine almaktır.

NVIDIA’nın kurucusu ve CEO’su Jensen Huang yaptığı açıklamada,

“Öncü yapay zeka ve veri bilimi, günümüzün bilgisayar mimarisini sınırlarının ötesine zorluyor – düşünülemez miktarda veriyi işliyor. GPU ve DPU ile birleştiğinde, Grace bize bilgi işlem için üçüncü temel teknolojiyi ve yapay zekayı ilerletmek için veri merkezini yeniden tasarlama becerisini sağlıyor. NVIDIA artık üç çipli bir şirket.” dedi.

NVIDIA, yeni donanımı için alıcı bulmakta da zaman kaybetmedi. Hem İsviçre Ulusal Süper Hesaplama Merkezi (CSCS) hem de DOE’nin Los Alamos Ulusal Laboratuvarı, Grace ile çalışan sistemleri kullanma planlarını açıkladı. CSCS’de, Hewlett Packard Enterprise tarafından inşa edilecek olan yeni Alpler süper bilgisayarının kalbi bu işlemci olacak. Her iki kuruluş da Grace sistemlerini 2023’te piyasaya sürmeyi planlıyor, bu aynı zamanda diğer müşteriler için de yaygın olarak kullanılabileceği zaman olarak belirtiliyor.

Grace sistemleri, büyük ölçüde NVIDIA’nın CPU’ları ve GPU’ları arasında 900 GB / s hız sağlayabilecek NVLink teknolojisine güvenecek.

Ayrıca NVIDIA bugünün önde gelen sunucularından yaklaşık 30 kat daha hızlı bir performans sergileyeceğini iddia ediyor. LPDDR5x bellek sayesinde, Grace makineleri enerji açısından da 10 kat daha verimli olacak ve DDR4 RAM’in iki katı bant genişliği sunacak.

Intel’e bir darbede Amazon’dan

Intel’e karşı bir başka darbede NVIDIA GPU’larını AWS’nin ARM tabanlı Graviton2 işlemcisiyle bir araya getirmek için Amazon Web Services ile ortaklık kurduğunu duyurması oldu. Bu düzenleme aslında şirketin; ne kadar esnek olabileceğini ve başka bir ARM tabanlı işlemciyi güçlendirmenin bir anlamda Intel’e yalnızca daha fazla zarar verebileceğini gösteriyor.

Hali hazırda şirket, NVIDIA destekli AWS örneklerinin Android oyunlarını yerel olarak çalıştırabileceğini, ayrıca oyunları mobil cihazlara aktarabileceğini ve oluşturma ve kodlamayı hızlandırabileceğini belirtiyor.

ARM HPC Geliştirici Kiti

NVIDIA ayrıca ARM tabanlı yüksek performanslı bilgi işleme (HPC) ayak parmaklarını sokması gerekenler için bir ARM HPC Geliştirici Kiti (yukarıda) duyurdu. Bir Ampere Altra CPU’ya (80 ARM Neoverse çekirdekli) sahip; ağ, güvenlik ve depolamayı hızlandırmak için iki NVIDIA A100 GPU ve iki NVIDIA BlueField-2 DPU’dan oluşuyor.

Özetle, Enerji tasarruflu süper bilgisayarların artan önemi göz önüne alındığında, NVIDIA Grace, NVIDIA’nın en son ARM tabanlı donanımı olan yonga üzerinde Tegra sisteminden daha hızlı başarılı olma konusunda iyi bir şansa sahip.

Tegra Microsoft Surface gibi bir çok başarısız dönüştürülebilir PC’de kullanıldıktan sonra Nintendo Switch ve NVIDIA Drive otomotiv bilgisayarlarında kendine yer bulabildi.

Öyle yada böyle NVIDIA tamda sektörün beklentilerine uygun ürünler sunuyor…

Exit mobile version