Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Octet Portal: KOBİ’lerin Likiditeye Hızlı Ulaşmasının Anahtarı!

Pandemi döneminde KOBİ’lerin yüzde 23'ünün yeni ürün ve hizmetler geliştirdiğini belirten Octet Türkiye Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan, Octet Portal ile ilgili detayları paylaştı...

Bugün Al-Sonra Öde, Bugün Sat-Yarın Tahsil Et

KOBİ’lerin Likiditeye Hızlı Ulaşmasının Anahtarı: Octet Portal…

Pandemi süreciyle ekonomide başlayan dalgalanma, üreticilerin girdi maliyetlerinde ciddi artışlar meydana getirdi.  Octet Türkiye Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan, Türkiye’de pandemi döneminde KOBİ’lerin yüzde 23’ünün yeni ürünler ve hizmetler geliştirdiğini belirterek, ticaretini Octet Portal üzerinden yapan KOBİ’nin satıcı ise, parasını ertesi gün alıp hemen likiditeye kavuşacağını, alıcı ise alış maliyetini sabitleyerek kendisine uygun koşullarla taksitlendirebileceğini belirtti.

Pandemi döneminde KOBİ’lerin yüzde 23′ünün yeni ürün ve hizmetler geliştirdiğini belirten Octet Türkiye Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan,

“Kaspersky tarafından yapılan araştırmaya göre salgın Mart 2020’de yeni başladığında, Türkiye’de KOBİ’lerin yüzde 23’ü bu zorlu duruma yanıt vermek için yeni ürün ve hizmetler geliştirdi. Bu noktada devreye giren Octet Portal, fiyatın ve vadenin kolay belirlenemediği ortamlarda, alanın da satanın da memnun olduğu, her iki tarafın da menfaatlerini gözeten bir yol sundu ve sunmaya da devam ediyor. Ticaretini Octet Portal üzerinden yapan KOBİ satıcı ise; parasını ertesi gün alıp hemen likiditeye kavuşabilirken, alıcı ise; alış maliyetini sabitleyerek kendisini uygun koşullarla taksitlendirebiliyor. Bu şekilde fiyat ve vade belirsizliklerini ortadan kaldırarak kendisini güvenceye alabiliyor ve likitte kalabiliyor” dedi.

Girdi maliyetlerinde ciddi artışlar meydana geldi

2021 TÜİK rakamlarını da değerlendiren Ekemen Fidan,

TÜİK rakamlarına göre dayanıklı tüketim malında %12,04, enerjide %20,38, sermaye malında %15,53, tüketim malında %16,50 artışlar yaşandı. Bu rakamlara göre üreticilerin girdi maliyetlerinde ciddi artışlar meydana geldi. Üretici bu ay satın aldığı bir girdiye bir sonraki ay çok daha yüksek bir bedel ödemek zorunda kalacak. Ama satın alan da aynı davranışı sergileyecek. O da bu belirsizlik ortamında kendini güvenceye alabilmek için, ya üreticiden aldığı malı çok yüksek bir bedelle satacak ya da mümkün olabildiğince ödemesinin vadesini uzatmaya çalışacak, bugün aldığının bedelini geç ödemenin yolunu arayacaktır.” dedi.

BDDK’nın Kasım 2021 tarihli verilerine göre Türkiye’de kredilerin dağılımı

Toplam Kredilerin Dağılımı (milyon TL)

 

Toplam Krediler

 

3.731.351,35

 

%100

 

Mikro İşletmelere Kullandırılan Krediler

                               383.042,44  

%10

 

Küçük İşletmelere Kullandırılan Krediler

                                448.472,72  

%12

 

Orta Büyüklükteki İşletmelere Kullandırılan Krediler

                                581.421,21  

%16

Mikro, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Toplam Kredilerden Aldığı Pay  

%38

KOBİ’lere Kolay ve Hemen Finansman

KOBİ’lerin her ekonominin can damarı olmasına rağmen, uygun koşullarda finansmana erişimlerinin söz konusu olmadığının da altını çizen Ekemen Fidan, “KOBİ’ler;  OECD ülkelerinde kayıtlı işletmelerin %95’ini, OECD üyesi olmayan yüksek gelirli ülkelerde %93’ünü, gelişmiş ülkelerde %55’ini, gelişmekte olan ülkelerde %35’ini, gelişmekte olan ülkelerde istihdamın %67’sini, OECD ülkelerinde %63’ünü, gelişmiş ülkelerde ihracatın %34’ünü, gelişmekte olan ülkelerdeki yeni iş olanaklarının %95’ini oluşturuyor. Fakat ekonomiye olan tüm katkılarına rağmen bankalardan yeterli desteği göremeyen KOBİ’ler’in imdadına  hızla yaygınlaşan dijital çözümler yetişiyor” şeklinde görüşlerini belirtti.

Bankaya gitmeden banka olanaklarından uygun koşullarda yararlanın

Octet Portal üzerinden ticaretini yapan KOBİ’ler ticari alacaklarına hemen kavuşurken, yine ticari ödemelerini kendilerine göre uygun bir taksit planı içinde yapabiliyorlar. Çoğu Octet ürünlerinde herhangi bir bankaya gitmeden banka olanaklarından uygun koşullarda yararlanabiliyorlar.