Sosyal Medya

Android

OnePlus’ın VW skandalına benzer tüketiciyi kandırdığı ortaya çıktı!

GeekBench,"OnePlus telefonlarının uygulama davranışı yerine uygulama tanımlayıcılarına dayalı performans kararları verdiğini görmek hayal kırıklığı yaratıyor. Biz bunu bir kıyaslama manipülasyonu olarak görüyoruz" dedi.

OnePlus, en yeni telefonlarında bile popüler uygulamaların (Chrome, Twitter, WhatsApp gibi) cihaz performansını azalttığını doğruladı!

Şirket pil ömrünü artırmak için İşlemci özelliklerini belirli uygulamalarda bilerek kısıtlıyor, bilerek açıyor… Cihazları uygulamaya göre farklı davranıyor. Yani kıyaslama programlarının muaf olduğu bir işletim sistemiyle bir Kıyaslama Manipilatörü gibi davranıyor… GeekBench OnePlus 9 ve OnePlus 9 Pro’yu listesinden çıkarıyor. İşte ilginç detaylar…

Kıyaslama testlerinde ve uygulamalarında başarılı çıkmak akıllı telefon üreticileri için oldukça önemli. ABD’deki Volkswagen emisyon skandalında gördüğümüz neydi hatırlarsak, Volkswagen emisyon testlerinde yazılımla değerleri farklı göstermiş ve tüketicileri kandırmıştı. İşte burada da bana göre benzer bir durum söz konusu ve  belli ki performans uğruna tüketiciyi kandırma yolu seçilmiş. 

Bu haftanın başlarında AnandTech, OnePlus 9 Pro ve OnePlus 9’un Chrome, Twitter ve WhatsApp gibi popüler uygulamaları çalıştırırken Snapdragon 888 işlemcilerinin yeteneklerini kısıtladığını bulduğunu söylediği bir rapor yayınladı.

AnandTech raporuna göre, bu yeni amiral gemisi iki telefonun CPU çıkışını sınırladığı tüm uygulamaların tam bir listesini çıkaramadığı belirtilse de; bulgulardaki dikkate değer olan şey, OnePlus 9 Pro ve OnePlus 9’un herhangi bir kıyaslama aracını bu kısıtlama içerisinde tutmaması … Görünen o ki bilinen kıyaslama uygulamaları bu sınırlamadan muaf… Yani kandırmacanın yapıldığı yer burası…

Listeden Çıkarılıyorlar!

AnandTech raporunu yayınladıktan sonra, kıyaslama için daha popüler araçlardan biri olan GeekBench ayrı bir araştırma yaptı ve tamamladı.

Sonuç; OnePlus 9 ve OnePlus 9 Pro’yu listelerinden çıkarıyorlar…

GeekBench,

“OnePlus telefonlarının uygulama davranışı yerine uygulama tanımlayıcılarına dayalı performans kararları verdiğini görmek hayal kırıklığı yaratıyor. Biz bunu bir kıyaslama manipülasyonu olarak görüyoruz” dedi.

OnePlus ise,

XDA Developers’a insanların gerçekte pil ömrü ile ilgili şikayetlerine yanıt olarak OnePlus 9 Pro ve OnePlus 9’un davranışını değiştirdiklerini söyledi. Yapılan açıklamada ise;

“En büyük önceliğimiz, kısmen önemli kullanıcı geri bildirimlerine göre hızlı hareket etmeye dayalı olarak, ürünlerimizle her zaman harika bir kullanıcı deneyimi sunmaktır. Mart ayında OnePlus 9 ve 9 Pro’nun piyasaya sürülmesinin ardından bazı kullanıcılar bize cihazların pil ömrünü ve ısı yönetimini iyileştirebileceğimiz bazı alanlardan bahsetti. Bu geri bildirimin bir sonucu olarak, Ar-Ge ekibimiz son birkaç aydır, uygulamanın işlemci gereksinimlerini en uygun güçle eşleştirerek Chrome dahil en popüler uygulamaların çoğunu kullanırken cihazların performansını optimize etmek için çalışıyor. Bu, güç tüketimini azaltırken sorunsuz bir deneyim sağlamaya yardımcı olacak. Bu durum bazı kıyaslama uygulamalarında cihazların performansını etkileyebilir, ancak her zaman olduğu gibi odak noktamız, cihaz performansını kullanıcılarımız için iyileştirmek için elimizden geleni yapmaktır” denildi.

OnePlus’ın bu ilk mukatı değil tabi, OnePlus 3T günlerinde şirket belirli kıyaslama uygulamalarını çalıştırırken Snapdragon işlemcisinin saat hızlarını yapay olarak artıracak OxygenOs kodları eklediği daha önce de tespit edilmişti. XDA ise şirketi yine OnePlus 5 ile benzer şeyi yaparken yakalamıştı…

Aslında buradaki olay bu eski olaylardan biraz daha farklı da olabilir zira OnePlus 9 Pro ve OnePlus 9’u kısıtlama gibi bir durum var performans uğruna… Çoğu insan kendi cihazlarının yanında başka Snapdragon 888 işlemcili bir telefon olmadığı sürece aradaki farkı göremeyeceği bir durum söz konusu. Ama neresinden bakarsanız bakın bir kandırmaca söz konusu…

Cihazın yetenekleri performans uğruna bilerek kısıtlanıyor. Yani aldığınız cihazı testlerdeki sonuçlarla hiç bir zaman kullanamıyorsunuz. saçmalık…Ne gerek var buna ya…