Sosyal Medya

Oyun Dünyası

Oyuncular, Valve’yi Dize Getirdi

Valve, birkaç gün önce aldığı Steam’de modların ücret karşılığında satılması kararından oyuncuların yaptığı baskılar sonrasında geri adım attı.

Valve, birkaç gün önce aldığı Steam’de modların ücret karşılığında satılması kararından oyuncuların yaptığı baskılar sonrasında geri adım attı.

PC oyunculuğunun can damarı olarak tabir edebileceğimiz Steam’in bağlı olduğu Valve geçtiğimiz günlerde aldığı bir kararla tüm şimşekleri üzerine çekmişti. Firmadan yapılan açıklamada The Elder Scrolls V: Skyrim’in yapımcısı olan Bethesda ile ortak alınan bir karar sonucu, bu yapım için çıkarılan modların ücrete tabi olacağı belirtilmişti. Yapılan açıklamanın ardından oyuncular bu duruma büyük tepki göstermişlerdi.

Valve’nin patronu Gabe Newell’da geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada modların ücretli olmasının tamamen mod yapımcılarını destekleme amaçlı olduğunu dile getirmiş ve bu sistemin ortaya daha güzel ve oynanabilir modlar çıkarabileceğini iddia etmişti.

Newell’da Oyuncuları Durduramadı

Fakat Gabe Newell’ın açıklamaları da oyuncuların bu duruma olan itirazını değiştirmedi. Valve, Steam ve Gabe Newell’ın sosyal medya hesaplarını mesaj yağmuruna tutan oyun severler sonunda istediklerini aldılar.

Valve’den yapılan açıklamada paralı mod sisteminin gelen tepkiler doğrultusunda Skyrim’den kaldırıldığı ve bugüne kadar modlara ücret ödeyen oyuncuların paralarının geri iade edileceği belirtildi.

Valve yetkilileri samimi itiraflarda bulunarak paralı mod sistemine Skyrim gibi geniş mod topluluğu bulunan bir yapımla başlamanın büyük bir hata olduğunu da dile getirdiler. Ana amaçlarının mod yapımcılığını teşvik ve bunu para kazanılabilen bir sektör haline getirmek olduğunu belirten Valve yöneticileri, oyuncuların baskısına daha fazla direnç gösteremedi.

Hatırlanacağı üzere Valve’nin en yetkili ismi olan Gabe Newell birkaç gün öncesinde Reddit üzerinden yaptığı soru cevap etkinliğinde bazı oyunculardan gelen EA’ye benzemeye çalışmayın tepkilerine “biz daha önce neysek şimdi de oyuz” cevabını vermişti. Newell’ın bu sözlerinden sonra Valve’nin ücretli mod konusunda geri adım atması pekte sürpriz olmadı.