Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Paris Saldırısı Telegram Tarafından Önlenebilir miydi? Gizlilik Hakkı Yaşama Hakkından Önemli mi?

Paris Saldırısı Telegram Tarafından Önlenebilir miydi?

Güvenli Mesajlaşma Servisi Telegram çarşamba günü ISIS ile bağlantılı 78 mesajlaşma kanalının kapatıldığını açıkladı.

Bilindiği gibi Paris ve Beyrut saldırılarını düzenleyenlerin birbirleri ile güvenli haberleşmede Telegram’ı kullandıkları ortaya çıkmıştı.

Şirket Yetkilileri “ISIS’in kendi propagandaları için platformlarını kullanmalarından rahatsız oldu açıklamasını” yaptı.

Bu şirketin bu tür durumlara karşı bir tavrı gibi görülsede aslında durum pekte böyle değil.

Telegram Kurucusu Pavel Durov’un TechCrunch Disrupt Etkinliğinde  Mike Butcher ile aralarında geçen konuşmaya göre Paris Saldırıları öncesinde ISIS’in bu kanalları kullandığını bildiğini ortaya koyuyor.

Aralarında Geçen Konuşma Şöyle.

MB: ISIS’in Telegramı Kullandığı Sizi İlgilendirmez mi?

PD: Yapabilirler.

MB: Bu Sizi Endişelendirmiyor mu?

PD: Bu güzel bir soru.

MB: Senin Platformunu teröristlerin kullandığını bilerek geceleri rahatça uyuyabiliyor musun?

PD: Bu çok güzel bir soru ama ben sonuçta bunun gizlilik olduğunu düşünüyorum ve gizlilik hakkı terörizm gibi kötü şeyler olma korkusundan daha önemli.ISIS’e bakarsanız evet Ortadoğu’da bir savaş var. Bir dizi trajik olaylar dizi var. Ama ISIS her zaman kendi içinde haberleşmek için bir yol bulacaktır. Onlar için bir iletişim aracının güvenli olmadığı ortaya çıkarsa başka bir yola geçiş yapacaktır. Yani Bizim bu etkinliklerin bir parçası olduğumuzu sanmıyorum.Bundan dolayı suçlu hissetmiyorum. Ben hala kullanıcılarımızın gizliliğini koruyarak doğru olanı yaptığımızı sanıyorum.

MB:Onların Telegram olmasaydı başka şeyler kullanacağını mı düşünüyorsunuz?

PD: Kesinlikle. ve hatta uçtan uça görüşmelerini şifreleyecek açık kaynak kodları da var. Bu teknoloji zaten var ve bunu kullanma size kalmış.

Durov’un bu sözleri açıkçası ISIS’in lehine olmaktan çok platformun gizliliğini korumak için yapılmış gibi duruyor. Zira ISIS ile bağlantılı hesapların kapatılması ile bu yapılan açıklama çelişkili bulunuyor.

Peki yüzlerce insanın hayatı gizlilik hakkından daha mı değerli. Eğer terörist grupların etkinlikleri biliniyorsa olası eylemler engellenemez miydi?

Paris Saldırısı Telegram Tarafından Önlenebilir miydi? Gizlilik Hakkı Tüm Bunların üstünde mi ?

Ben insaların yaşama hakkının daha önemli olduğunu düşünüyorum.

Karar sizin! Siz Telegram Kurucusuna katılıyor musunuz?