Sosyal Medya

Mobil

Qualcomm’un Yeni Snapdragon 865’i yüzde 25 daha hızlı

Qualcomm’ın yeni Snapdragon 865’i 5G, kamera ve oyun iyileştirmeleri vaat ediyor

Geçen yılki Snapdragon 855‘ten yüzde 25 daha hızlı.

Qualcomm dün en son amiral gemisi işlemcisi olan Snapdragon 865’i Snapdragon Teknoloji Zirvesi’nde resmen duyurdu. Ancak, ikinci gün açılışında şirket, yeni çip ve gelecek yıl en üst seviye Android cihazlarında bir sonraki dalgası için neler sunacağına dair tüm ayrıntılara derinlemesine anlattı.

Qualcomm, yeni Snapdragon 865’in, özellikle performans, AI işleme, fotoğrafçılık ve oyun söz konusu olduğunda mevcut çiplerinde çok çeşitli iyileştirmeler sunacağını söyledi.

Bağlantı ve Performans

5G’nin bir çok ülkede konuşulduğu bir dönemdeQulacomm açısından da  5G’nin odak noktası olması şaşırtıcı değil. Qualcomm’un aylar önce Snapdragon ile eşleştirelecek X55 modemi hakkında detaylar daha önce verildiği için burada pek bahsedilmedi. X55 kullanılan ilk 5G telefonları Galaxy 10 Plus 5G çeşitli üreticiler tarafından müşterilerin sunulmaya başlandı bile.

Yine de geçen yılki 5GB/sn’lik  X50 modeline göre saniyede 7 gigabit indirme hızına sahip yeni modem büyük bir atılım. Daha da önemlisi X55, özellikle 6 Ghz’lik alt bant aralığında 5G frekansı destekliyor bu sayede bir çok servis sağlayıcı için önemli özellik olarak karşımıza çıkıyor.

Qualcomm’un belirttiği gibi, X55 “hem TDD hem de FDD frekanslarında mmWave ve sub-6 dahil tüm önemli bölgeleri ve bantları destekleyen” ilk modemdir.

Bu, Snapdragon 865 için çok önemli, çünkü 865 aslında yerleşik bir modem sunmuyor – hücresel bağlantı için X55 modem ile eşleştirilmesi gerekiyor. Bu, 5G teklif etmek istemiyorlarsa, cihaz üreticilerinin kullanabileceği bir LTE-yalnızca X24 modem içeren 855’teki büyük bir fark. Ancak 865 ile 5G desteği şimdi etkin bir şekilde gerekli. Ek olarak, Snapdragon 855 gibi 865 de Wi-Fi 6 standardı için destek sunacak.

Performans tarafında da gelişmeler var: Şirket yeni Kryo 585 işlemcisinin geçen yılki Snapdragon 855’ten yüzde 25 daha hızlı olduğunu söylerken;  yeni Adreno 650 GPU yüzde 25 daha iyi performans sunuyor. Geçen yılki kadar büyük bir sıçrama değil elbette (Snapdragon 855’in işlemcisi Qualcomm’un 7nm işlemciyi kullanan ilk yongasıydı ve 845’ten yüzde 40’a kadar daha hızlıydı), ancak Snapdragon 865 telefonlarının kullanabileceği anlamına geliyor.

Kamera ve Fotoğrafçılık Geliştirmeleri

Qualcomm’un Snapdragon 865 ile vurguladığı bir diğer büyük alan ise kameradaki gelişmeler. Beklendiği gibi, yeni bir ISS (görüntü sinyali işlemcisi) var, Spectra 480. Qualcomm’un buradaki en büyük özelliği Spectra 480’in “saniyede 2 gigapiksel” hızını desteklemesi, bir dizi yeni fotoğrafçılık özelliği sunuyor.

Snapdragon 865’e sahip telefonlar, 200 megapiksel fotoğraflar çekebilecek, 8K video çekebilecek ve 720p çözünürlükte 960 fps ağır çekim video çekebilecek. Tüm bunlara ek olarak; yeni işlemci mobil cihazlar için bir ilk olan Dolby Vision HDR ile video çekimini destekleyecektir.

Tabii ki, telefon üreticilerinin bu tür fotoğraf ve videoları çekmek için kamera donanımıyla gerçekten Qualcomm ile buluşmalarını gerektiriyor; ancak Snapdragon 865 en azından bu özellikleri kutudan çıkartarak zemin oluşturma işini yapıyor.

Oyun

Ayrıca, Snapdragon 865 ile oyun odaklı yeni özellikler de var. Yeni çip, birçok üst seviye oyun monitöründe olduğu gibi; ilk kez 144Hz yenileme hızına sahip telefonları destekleyecektir. Qualcomm ayrıca OEM’lerin Adreno GPU’yu uygulama mağazalarında ilk kez güncellemelerine izin verecek ve oyuncuların PC GPU’larına benzer şekilde zaman içinde bellenim güncellemelerini sağlayacak.

Yapay Zeka

Snapdragon 865 ayrıca 855’ten daha iyi AI performansı vaat ediyor. Qualcomm, 865’teki beşinci nesil Qualcomm AI Motorunun, geçen yılki yonga setinde; dördüncü nesil motordan iki kat daha güçlü olduğunu ve % 35 daha iyi güç verimliliği sunduğunu söyledi.

Aynı zamanda, birden fazla eş zamanlı akıllı asistanı destekleyen; Alexa veya Google Asistan gibi AI asistanları için son derece düşük güç seviyelerinde (1 mW’den az) düşük ses seviyelerinde uyanıklık izleme gibi şeylere izin vermek üzere tasarlanmış yeni bir Qualcomm Sensing Hub da bulunuyor.

Buradaki pek çok iyileştirmede olduğu gibi, 865’in AI kaynaklı potansiyelinden faydalanabilecek donanım ve uygulamalar geliştiren cihaz üreticilerine ve yazılım geliştiricilerinin performansına bağlı.

Son cümle, Qualcomm’un yeni Snapdragon 865 modeli kullanan ilk akıllı telefonların 2020’de piyasaya sürülmesi bekleniyor.