Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Yeni Nesil Kablosuz Ağa WiFi 6 Adı Verilecek, Wifi 6 Nedir?

Kablosuz Ağlara yeni isimlendirme. Wifi 6 Nedir? Wifi 5 Nedir? Wifi 4 Nedir? Yeni Terminoloji Hakkında bilmek isteyecekleriniz!

Yeni WiFi İsimlendirmesi Artık Daha Anlaşılması Kolay!

Yeni Nesil Kablosuz Ağa WiFi 6 Adı Verilecek. Wifi 6 Nedir? Wifi 5 Nedir? Wifi 4 Nedir?

Kullandığınız WiFi – Kablosuz ağları benzer şekilde oluşturulmaz. Söz konusu cihazların kullandığı WiFi teknolojisini isimlendirmek oldukça karmaşık. Örneğin, 802.11n 802.11ac gibi. Eminin bir kaçını duyduğunuz…

Şimdi tüm bu WiFi teknolojileri daha kolay ve anlaşılabilir bir hale getirilmek üzere. WiFi teknolojisinin en son sürümü 802.11ax için WiFi 6 ismi kullanılacak.

WiFi 6

Wifi 6

Bu sayede en son WiFi teknolojisini kullandığınızı çok kolay anlayabilirsiniz.

Yeni yaklaşım, üreticilerin, operatörlerin ve kullanıcıların cihazlarında gelişmiş WiFi özelliklerinin varlığını daha kolay pazarlamasına ve anlamasına yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle şirketler söz konusu ürünlerini çok daha kolay etiketleyebilir, tüketiciler ise son teknolojiyi kullandığını çok kolay anlayabilir.

WiFi 5 Nedir? WiFi 4 Nedir?

Wifi 802.11n için Wifi 4 ve 802.11ac içinde Wifi 5 isimlendirilmesi kullanılacak.

Yeni terminolojiyi kullanmak gibi bir zorunluluk yok ancak, WiFi Alliance WiFi ekosisteminin bu isimlendirmeyi çok kolay benimseyeceği görüşünde. Bence de öyle…

Wi-Fi 6 uyumlu Cihazlar nasıl anlaşılır?

Satın aldığınız cihazlarda yukarıdaki sembolleri aramanız gerekmektedir. Cihazınızda 802.11ax ya da Wi-Fi 6 yazısı aramanız gerekli.

Wi-Fi Sürümleri Nelerdir?

  • Wi-Fi 11999‘da piyasaya sürülen 802.11b
  • Wi-Fi 21999‘da piyasaya sürülen 802.11a
  • Wi-Fi 32003 yılında yayınlanan 802.11g
  • Wi-Fi 42009 yılında yayınlanan 802.11n‘dir.
  • Wi-Fi 52014 yılında yayınlanan 802.11ac‘dir.
  • Wi-Fi 6802.11ax olarak da bilinen yeni sürümüdür. 2019‘da yayınlanması planlanıyor.

 

Daha Uzun Pil Ömrü

Yeni bir “hedef uyanma süresi (target wake time TWT)” özelliği, akıllı telefonunuzun, dizüstü bilgisayarınızın veya diğer Wi-Fi özellikli cihazların daha uzun pil ömrüne sahip olmasını sağlıyor.

Erişim noktası bir cihazla konuşurken (akıllı telefonunuz gibi), cihaza Wi-Fi telsizinin ne zaman uyuyacağını ve tam olarak ne zaman uyanacağını ve bir sonraki iletimi almak için ne zaman uyanacağını söyleyebilir. Bu, Wi-Fi radyonun uyku modunda daha fazla zaman geçireceği anlamına gelir. Bu da daha uzun pil ömrü demektir.

Bu yeni özellik, Wi-Fi ile bağlantı kuran düşük güçlü “Nesnelerin İnterneti” cihazlarına da yardımcı olacaktır.

Kalabalık Alanlarda Daha İyi Performans

Wi-Fi ağının yoğun olarak kullanıldığı, otel, okul, iş yeri, hava alanı, AVM, stadyum, cafe gibi yerlerde yavaş wi-fi bağlantısını görmüşsünüzdür. 802.11ax olarak da bilinen yeni Wi-Fi 6, bu konuda yardımcı olacak birçok yeni teknolojiyi içeriyor. Intel trompetleri ile Wi-Fi 6, çok sayıda bağlı cihaza sahip sıkışık alanlarda her kullanıcının ortalama hızını “en az dört kez” artıracak.

Peki Wi-Fi 6‘nın Faydaları Nasıl Özetlenir Derseniz!

Wi-Fi 6, Wi-Fi 5’in veri iletim hızının ve eş zamanlı erişim kapasitesinin dört katına sahiptir. Gecikme süresini ise %60’dan fazla düşürür. Ultra yüksek bant genişliği, ultra yoğun erişim ve ultra düşük gecikme gerektiren senaryoları kolayca yönetir.

Ultra yüksek bant genişliği

İstediğiniz yerde, istediğiniz zaman – 4K ultra-HD video konferans

Birden fazla kullanıcının katıldığı bir 4K video konferansta, her bir kullanıcı 40 Mbit/s stabil bant genişliğine ihtiyaç duyar. Wi-Fi 6 (802.11ax) tarafından kullanılan 1024-QAM teknolojisi, ağın genel bant genişliğini iyileştirir ve her kullanıcı için ultra-HD video deneyimi sağlar.

 

Çok yüksek seviyede aynı anda kullanım

400 terminalin aynı anda ultra yoğun kullanımı ile hızlı ve kesintisiz dolaşımı destekler

Endüstriyel üretim ortamında, ağ kararlılığı konusunda birçok zorlu gereksinim bulunmaktadır. Ultra yoğun aynı anda kullanım senaryolarında, veri aktarım hızı ve terminallerin ağ kararlılığı keskin bir şekilde düşer. Wi-Fi 6 (802.11ax) tarafından kullanılan UL/DL MU-MIMO ve mekansal yeniden kullanım (spatial reuse) teknolojileri, aynı anda kullanım kapasitesini ve aktarım verimini artırır. Bu sayede, endüstriyel üretim terminallerinin kesintisiz ve stabil bir şekilde çalışması sağlanır.

 

Ultra düşük gecikme

VR etkileşimi için 10 ms ultra düşük gecikme

VR servislerinin ağ gecikmesi üzerine yüksek gereksinimleri bulunmaktadır. Düşük bir gecikme, çok kullanıcılı VR (sanal gerçeklik) etkileşimi deneyimi için kritik önem taşıyor. Wi-Fi 6 (802.11ax) tarafından kullanılan OFDMA teknolojisi, yüksek yoğunluğa sahip senaryolardaki aktarım verimini iyileştirebilir, gecikmeyi azaltabilir ve her kullanıcı için sürükleyici bir deneyim sunar.

Wi-Fi 6 (802.11ax) Nedir?

Wi-Fi 6 (802.11ax), IEEE 802.11 WLAN standartlarında gelinmiş en son noktadır.

Wi-Fi Birliği, kullanıcıların 802.11 standartlarını anlamaları ve ayırt etmelerine yardımcı olmak adına yeni bir Wi-Fi standardı adlandırma kuralı sunuyor ve 802.11ax’e resmi olarak Wi-Fi 6 adını veriyor. (Wi-Fi 5, 802.11ac standardını kullanmaktadır.)

Huawei’den Dr. Osama Aboul-Magd, 802.11ax standardı çalışma grubu başkanı olarak, yeni Wi-Fi 6 standardının geliştirilmesine öncülük etti ve derinlemesine katkıda bulundu.

Wi-Fi Certified 6 

Engadget