Sosyal Medya

Kripto Para

Ralli-Momentum-Trend

Kripto para piyasası her gün farklı bir gündemle sadece yatırımcıların değil ekonomi ve finans piyasalarının gündeminin en üst sıralarında yer alıyor. Lider kripto para birimi Bitcoin, en az diğer yatırım araçları kadar takip edilip, haberlere konu oluyor.

Ralli-Momentum-Trend

 

Kripto para piyasası her gün farklı bir gündemle sadece yatırımcıların değil ekonomi ve finans piyasalarının gündeminin en üst sıralarında yer alıyor. Lider kripto para birimi Bitcoin, en az diğer yatırım araçları kadar takip edilip, haberlere konu oluyor. Ekim ayının ilk günlerinde yine böyle bir gündem maddesi ile Bitcoin, ekonomi haberlerinin gündemine taşınırken, yatırımcıların da heyecanlanmasına sebep oldu. Yatırımcıyı heyecanlandıran “Ralli”ydi. Bitcoin önceki yıllarda olduğu gibi bir ralli ile mi başlıyordu Ekim ayına? Bunu düşündüren kripto para piyasalarının Ekim ayına hızlı giriş yapıp, gerçekleştirdiği sert yükselişlerdi ve bu sert yükselişler herkese “Ralli mi gerçekleşecek?” sorusunu sordurttu. Ekim’in ilk günlerinde heyecan yaşatan “Ralli”nin ne olduğunu ve buna bağlı olarak Momentum ve Trend kavramlarını Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak kaleme aldı.

Öncelikle kripto para piyasaları, diğer finansal ürünlere kıyasla sahip olduğu volatil yapısıyla sık sık hızlı ve büyük fiyat değişimleri gerçekleştirir. Bu sırada fiyat değişimlerinin yüzdesine göre piyasa oyuncuları tarafından çeşitli terimler türetilmiştir. Fiyat değişimlerden birini anlatmak için kullanılan ralli terimi de piyasa oyuncuları açısından heyecan verici bir dönemi işaret eder ve ilgili dönem genellikle akıllarda yer eder. Ancak rallinin gerçek manada ne demek olduğunu, nasıl başladığını ve ne zaman sona erdiğini anlamak için bazı önemli kavramları da öğrenmek kıymetli ve önemlidir.

 

Ralli nedir?

Fransızca “rallier” (toparlanmak) fiilinden türetilerek hayatımızda yer etmiş bir terim olan ralli, bir varlığın fiyatının hızla arttığı coşkulu bir dönemi ifade eder. Bu artışlar genellikle kısa bir süre içerisinde meydana gelir ve yatırımcıların ilgisini çeker. İlginin ne kadar sürdüğüne ve piyasa dinamiklerine bağlı olarak uzun süre de devam edebilir.

Ralli hangi durumlarda gerçekleşir?

Temel finans öğretisi olarak herhangi bir malın fiyatı ona olan talebe ve varlığın miktarına bağlı olarak düzenli olarak değişir. Temelde bütün ralli diyebileceğimiz fiyat hareketleri o varlığa olan talep hızlı bir şekilde artarsa gerçekleşir. Yani piyasaya büyük miktarda yatırım sermayesi akışından kaynaklanan önemli bir talep artışının oluşması fiyat hareketine sebep olacağından ralli olarak ifade edilen hareketler gerçekleşir.

Bir rallinin süresi veya büyüklüğü yatırımcıların karşı karşıya olduğu risklere ve satış baskısının ne zaman devreye gireceği ile birebir ilişkilidir. Alıcıların çok olduğu ancak satıcıların satış yapma konusunda çekimser olduğu durumlarda varlığa olan talep artacağı için ralli görülme olasılığı yükselir. Her ne kadar genellikle ani talepten kaynaklanan ralliler kısa süreli olsa da ekonomik sebeplerden kaynaklanan ralliler uzun süreli olabilir. Örneğin 2020 yılında pandemi kaynaklı merkez bankalarının para yatırımı ve faizlerin sıfıra çekilmesi gibi düzenlemeler uzun vadeli rallilerin gerçekleşmesini sağlamıştır.

Ralli nasıl tanımlanır?

Bir ralli, genellikle fiyatın belirli bir süre içinde belli bir yüzde oranında arttığı zaman dilimi olarak tanımlanır. Daha çok boğa dönemlerinde gerçekleşen ve birbirleri ile yakın anlama sahip olan ralliler bazı analistlere göre %20’lik bir artışın karşılığı olarak ifade edilebilirken, başka analistlere göre bu oran daha yüksek olabilir. Özellikle kripto para piyasalarında kısa, orta ve uzun vadeli rallilerin tam olarak kaç gün sürdüğü, birçok değişkene bağlı olarak farklılık gösterebilir. Lakin birkaç gün ile birkaç hafta arasındaki hareketleri kısa vadeli, birkaç hafta ile birkaç ay arasındaki hareketleri orta vadeli, birkaç ay ve üstü hareketleri ise uzun vadeli ralli olarak adlandırabiliriz.

Son dönemde gerçekleşen Ralliler

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Bitcoin özelinde kripto para piyasasında ralli hareketleri bolca görülür. Ekonomik faktörlere ve faiz gelişmelerine bağlı olarak uzun süren ralliler olduğu gibi, piyasanın ani coşku kazanmasından kaynaklı kısa süreli ralliler de sıklıkla görülür. Son yıllarda akılda kalan bazı ralli örnekleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Ekim 2017 – Aralık 2017 à Bitcoin Rallisi (%350 yükseliş)
  • Ekim 2020 – Ocak 2021 à Bitcoin Rallisi (%300 yükseliş)
  • Şubat 2021 – Mart 2021 à Bitcoin Rallisi (%75 yükseliş)
  • Temmuz 2021 – Kasım 2021 à Bitcoin Rallisi (%130 yükseliş)
  • Ocak 2023 – Nisan 2023 à Bitcoin Rallisi (%85 yükseliş)

 

Trend

Ralli dönemlerinde sıklıkla kullanılan terimlerden bir diğeri ise trenddir. Bir kripto paranın belirli bir süre içerisindeki yönüne trend adı verilir. Daha çok teknik analizde kullanılan bir terim olan trend sözcüğü, en az iki ila üç dip seviyeye dokunan ve tepe seviyesinin bir önceki kapanış fiyatının üzerinde oluşacak trend çizgisi ile belirtilen bir yön tayini yöntemidir. Yükseliş, düşüş ve yatay trend olarak 3’e ayrılır.

Momentum

Momentum ise teknik olarak trendin zamana göre türevi demektir. Daha anlaşılır bir ifadeyle bir kripto paranın fiyatının belirli bir dönem içerisindeki değişim hızını ölçen terime momentum denmektedir. Fiyat grafiklerinde ve teknik analizde kullanılan bir analiz aracıdır. Fiyatların bir süre boyunca artış veya azalış hızını göstererek kripto paraların fiyat hareketinin gücünü değerlendirmeye yardımcı olur.