Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Rusya’dan Google’a ultimatom, “yasa dışı içeriği sil yoksa!”

Reuters'e göre, ülkenin Roskomnadzor internet komisyonu, şirkete yasadışı içerik olarak sınıflandırdığı 26.000'den fazla örneğini silmesi için 24 saat verdi.

Rusya’dan Google ve Facebook’a 30 milyon ruble ceza

Reuters’e göre, ülkenin Roskomnadzor internet komisyonu, şirkete yasadışı içerik olarak sınıflandırdığı 26.000’den fazla örneğini silmesi için 24 saat verdi. Bu yerine getirilmezse ne olacak? derseniz, Google’ın ülkedeki trafiği yavaşlatılacak ve yıllık gelirinin yüzde 10 kadar ceza ödemek zorunda kalacak…

Ajans ayrıca Google’ı RT ve Sputnik gibi devlete ait kuruluşlar da dahil olmak üzere Rus medya kuruluşlarını sansürlemekle suçladı.  İşte detaylar…

Rusya, teknoloji devleri Google’a ve Facebook’a idari ihlal nedeniyle toplam 30 milyon ruble para cezası verdi
Rusya, merkezi ABD’de bulunan teknoloji şirketi Google’a idari ihlal nedeniyle 4 milyon ruble para cezası verdi.

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu’nun (Roskomnadzor) Google ve Facebook aleyhine açtığı dava, başkent Moskova’da bulunan Taganskiy Mahkemesi’nde görüldü.

Rusya’da yasaklanan içeriklere Google üzerinden ulaşılabilmesi nedeniyle şirketin mevzuata uymadığı hükmüne varan mahkeme, Google’a 4 milyon ruble para cezası verdi.

Roskomnadzor’dan dün yapılan açıklamada, yasa dışı içerikleri engellemediği gerekçesiyle Google’a yaptırım uygulanabileceği belirtilmişti.

Öte yandan Rusya’da bir mahkeme, merkezi ABD’de bulunan sosyal medya platformu Facebook’a idari ihlal nedeniyle 26 milyon ruble para cezası verdi.

Rusya’da yasaklanan içeriklere Facebook üzerinden ulaşılabilmesi nedeniyle şirketin mevzuata uymadığı hükmüne varan mahkeme, Facebook’a 26 milyon ruble (yaklaşık 3 milyon TL) para cezası verdi.

Bu olay, Rusya’nın Batılı bir teknoloji şirketine karşı böyle bir eylemle tehdit ettiği ilk olay değil. Ülkede daha önce de benzer ihlaller nedeniyle Twitter, Instagram ve TikTok’a da para cezaları verilmiş ve çeşitli yaptırımlar uygulanmıştı.