Sosyal Medya

Donanım

Samsung’un PCIe 4.0 SSD’leri bir dizi yeni form faktörüyle geliyor

Samsung'un PCIe 4.0 SSD'leri bir dizi yeni form faktörüyle geliyor. Intel'in radikal bir tasarım gibi görünen Ruler SSD Diskleri gibi yeni...

Samsung’un PCIe 4.0 SSD’leri bir dizi yeni form faktörüyle geliyor

Samsung PCIe 4.0 SSD Form faktörleri…

Intel’in NVMe sunucusu SSD’leri için “Ruler – cetvel” form faktörü bir zamanlar radikal görünüyordu, ancak iki üç yılda artık ana akım haline geldi bile. Buna en önemli kanıt Samsung’tan geldi. Intel’in bu orijinal tasarımından türetilmiş yeni bir ultra hızlı PCIe Gen 4 disk serisi şirket tarafından tanıtıldı.

PM9A3 SSD’ler yalnızca standart M.2 NVMe biçiminde değil; aynı zamanda SATA sürücüsü gibi görünen, ancak çok, çok daha hızlı olan yeni çıkmış E1.S biçiminde (Intel’in cetvelinin daha kısa bir sürümü) ve U.2’de gelir.

Bu sürücülerin E1.S ve U.2 varyantları (tüketiciler için değil veri merkezleri için tasarlanmıştır) 6.500 MB / s okuma ve 3.500 MB / s yazma hızlarına ulaşabilir ve 900.000 IOPS (rastgele okuma) yapabilir. Bu hızlar PCIe 3.0 sürücülerinin işleyebileceğinin iki katıdır çünkü PCIe 4.0 bant genişliğinin iki katıdır. PM9A3’ün M.2 sürümü ise “yalnızca” 3.500 / 1.750 MB / s’de çalışabilir.

Samsung'un PCIe 4.0 SSD'leri bir dizi yeni form faktörüyle geliyor

Yeni E1.S form faktörü, mevcut SATA ve U.2 tasarımlarından daha fazla yer tasarrufu sağlayacak şekilde tasarlanmış. Samsung, E1.S tasarımını kullanan veri merkezlerinin; daha fazla SSD’yi aynı form faktörüne sıkıştırarak yerden tasarruf edebileceğini ve önyükleme için daha düşük sahip olma maliyetinin yaratabileceğini belirtiyor.

Bu ortalama bir kullanıcı için geçerli mi?

Elbette E1.S sürücüleri kişisel bilgisayarlar için gerçekten tasarlanmamıştır. Elbette bazı oyun anakartlarında U.2 yuvaları olsa da; sürücüler hala pahalı ve ana akımı temsil etmiyor. Yine de; gelecekteki Samsung PCI 4.0 NVMe sürücüler için potansiyel hızları gösteriyor, 6.500 MB / s şu anda piyasadaki diğer her şeyin çok üstünde görünüyor.

Bu hızlar yalnızca oyun oynamak için marjinal olarak faydalı olabilir; ancak özellikle RAW 8K dosyalarıyla ilgileniyorsanız içerik oluşturmak için büyük bir yardımcı olacak kesin…