Sosyal Medya

Android

Samsung Apple’a 548 Milyon Doları Ödüyor! Bakın Neden?

 

Samsung Apple’a rekor tazminatın bir bölümü olan 548 Milyon Doları Ödüyor!!!

Samsung iPhone tasarımını kopyaladığını kabul etti. Apple’a 548$ Milyon Dolar ödemeye hazır olduğunu açıkladı.

Akıllı telefon sektörünün rekabetçi iki devi Apple ve Samsung 2011 yılından beri tasarım kopyalama iddiası yüzünden mahkemelik.

Apple‘ın Samsung’u akıllı telefon patentlerini kopyalamakla suçladığı davanın üstünden neredeyse 5 yıl geçti.

xapple-samsung_0.jpg.pagespeed.ic.FsM2nrs4gB

 

2012’de karara bağlanan dava sonucunda suçlu bulunan Güney Koreli elektronik devi toplam 1 Milyar Dolar gibi bir cezaya çarptırılmıştı. Samsung nihayet kendisine kesilen cezayı ödemeyi kabul etmiş görünüyor.

SAN JOSE, CA - JULY 30: A sign is posted in front of a Samsung Electronics office on July 30, 2012 in San Jose, California. The trial in the Apple Inc. and Samsung Electronics Co. patent battle begins today at a San Jose federal courthouse to determine if Samsung illegally copied technolgy used in Apple's popular iPhone and iPads. Apple is seeking $2.5 billion in damages. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Samsung ve Apple tarafından yapılan ortak mahkeme açıklamasında Samsung’un Apple’a 548 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul ettiği belirtildi.

İşin aslında yıllar süren dava sonucunda kazanan Apple gibi görünsede Samsung kesilen rakamı azaltmayı başarmış gibi gözüküyor.

Açıklamada Samsung’un Apple’dan para talep etme haklarını saklı tuttuğunun da altı çizildi. Ancak yine aynı açıklamada, Apple söz konusu haklara itiraz ediyor.

Hala ortak açıklamada bile bir anlaşmazlık söz konusu.

Hatırlanacağı gibi;

Apple, Samsung’u 2011’in ilkbaharında dava etmişti. Söz konusu dava, o dönemde sıklıkla rastlanan akıllı telefon davalarının en somut örnekleri arasında yer alıyor. Mahkeme, 2012 yılında Güney Koreli şirketin iPhone üreticisinin çoklu dokunma hareketleri ve kıstırarak küçültme gibi patentlerini ihlâl ettiğine karar vermişti. 2.5 milyar dolar tazminat talep eden Cupertino merkezli şirket, 1 milyar dolar tazminatla yetinmek zorunda kalmıştı. Ancak yapılan muhtelif itirazların sonucunda bu bedel önce 930 milyon dolara daha sonrasında ise 548 milyon dolara çekilmişti.

Samsung’un Apple’a tazminat ödemeyi kabul etmesi, sürecin tamamen sona erdiği anlamına gelmiyor. Ortak açıklama, Samsung’a ödediği tazminatın bir kısmını geri alma hakkını tanıyor. Buna ek olarak, Güney Koreli şirket davaya ilişkin itirazını ABD Yüksek Mahkemesi’ne taşıyacağını da daha önce açıklamıştı.

Patent uzmanı Florian Mueller’e göre, mahkemenin itirazı dinlemeyi kabul etmesi durumunda yeniden duruşma safhasına dönülmesi muhtemel gözüküyor.

Apple’ın kurucusu Steve Jobs’un çalıntı olduğu için Android’i öldürmek istediği biliniyordu. Bu karar özünde onu haklı çıkarıyor.

Apple ve Samsung patent ihlal mahkemeleri gelecekte de devam edecek gibi duruyor. Bana göre kesilen ceza rakamları elde edilen gelire oranla deve de kulak kalıyor.

➤ Samsung announces payment of $548 million to Apple but reserves right to seek reimbursement [FOSS Patents]