Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Seyhun Özkara: “2024’te E-Ticaret Firmaların Tutunacakları Bir Dal Olacak”

IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, 2023 yılı e-ticaret hacminin ortalama 1.3-1.4 trilyon TL olarak açıklanacağını öngördüğünü belirterek, pazarda bir küçülme potansiyeline karşı e-ticaretin firmaların tutunacağı bir dal olacağını belirtti.

Seyhun Özkara: “2024’te E-Ticaret Firmaların Tutunacakları Bir Dal Olacak”

 

IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, 2023 yılı e-ticaret hacminin ortalama 1.3-1.4 trilyon TL olarak açıklanacağını öngördüğünü belirterek, pazarda bir küçülme potansiyeline karşı e-ticaretin firmaların tutunacağı bir dal olacağını belirtti.

 

IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara,

“2023 yılı toplam e-ticaret verileri henüz açıklanmamakla birlikte ortalama 1.3-1.4 trilyon TL hacmiyle kapanacak gibi gözüküyor. Bu aslında enflasyon üzerinde bir büyümeyi bize gösteriyor. Pandemi sonrası ve bugün içinde bulunduğumuz ekonomik durumu dikkate aldığımızda, firmaların yüksek komisyon ve yüksek faiz oranlarıyla taksitli satış veya pazarda bir küçülme potansiyeline karşı e-ticaret firmaların tutunacakları bir dal olacak. Tıpkı pandemi zamanında fiziki mağazaların kapanıp, işletmelerin süreçlerini online olarak yürüttüğü gibi.” dedi.

Her beş işlemden biri online gerçekleşiyor

Hazırladıkları KOBİ E-e-ticaret raporuna da değinen Özkara, “19 bin işletmenin 2023 yılını %118’lik bir büyüme ile tamamladığını görebiliyoruz. Bu rakamda ortalama 1711 lira sepet ortalaması ile farklı sektörlerde ön plana çıkan büyümeler var. Dünya geneline baktığımızda ise pandemi öncesinde %5 bandında olan offline ve online oranı, yani 20 işlemin sadece 1’i online olarak gerçekleşirken bugün geldiğimiz noktada her 5 işlemden 1 tanesinin online geliştiği bir noktaya geldik. Rakamsal oransal olarak gayet iyi gidiyor ama toplam hacme baktığımızda Avrupa, Amerika ve Çin’e göre rakamlar halen çok küçük.

İşletmeler e-ihracata yönlenmeli

İç pazara baktığımızda da büyüme ivmesi her sene enflasyonun %35-40 üzerine koyduğumuz büyüme ile devam ediyor. Doğal olarak bu büyüme ivmesi, yeni kullanıcıların, yeni iş hayatına başlamış veya 18 yaşına yeni gelmiş kişilerin de e-ticarete adapte olmasıyla daha da büyüyecektir. Ama büyük potansiyele baktığımızda aslında biraz daha e-ihracata odaklanmak, işi e-ihracat tarafına yönlendirmek işletmeler için daha iyi olacak. Bunun için de işletmenin bir e-ticaret deneyiminin ve Türkiye içerisinde e-ticaret alanının oluşmuş olması çok önemli. Ayrıca işletmenin e-ticaret süreçleri, operasyonu, dijital pazarlama gibi birçok konuda firmaya bir deneyim kazandırıyor. Sonrasında bizler gibi firmaların sağladığı altyapılarla bugün ürünü İstanbul’dan Ankara’ya, Ankara’dan Antep’e göndermek ile ürünü Amerika’ya göndermek ya da İstanbul’dan Avrupa’ya göndermek arasında teknik operasyon anlamında hiçbir farklılık yok.

 

Hedefte global pazar da olmalı

Türkiye’de üretilen ve global pazarda rekabet edebilecek ciddi kategorilerde ürünlerimiz var. İşletmelerin global bir hedef koyduğunda yurtdışındaki pazarlarda da ürünlerine yer bulabileceklerini öngörüyoruz. Bunun örneklerini yavaş yavaş görmeye başladık. Türkiye’de 3 milyonun üzerinde KOBİ var. Bu KOBİ’lerin yaklaşık 30-35 bininin e-ticaret sitesi var ve bunların da 10-15 bini e-ihracat deneyimini kazanmış durumda. Zaman içerisinde bu rakamlar artacaktır diye düşünüyorum. Hedefimiz sadece birbirimize sattığımız iç pazar değil, global pazar da olmalı.

Bu yıl e-ticarete dahil olan firma sayısı artacak

2024 yılında e-ticarete dahil olan işletme sayısının geçtiğimiz yıllara göre daha yüksek, olacağını öngörüyorum. Devletin sağlamış olduğu desteklerle 2024 e-ihracat tarafında da güzel geçecek gibi gözüküyor. IdeaSoft olarak yapmış olduğumuz projelerin içerisinde yapay zekayı daha fazla kullandığımız, küçük ve orta ölçekli işletmelerin e ticaret yapabilmesini daha kolay hale getirecek olan yapay zeka ürünleri, pos cihazları ve bütün süreçlerini birbirine entegre edebildiği bir yıl olarak öngörüyoruz. Büyümemiz her yıl olduğu gibi bu yıl da devam edecek. Güzel bir yıl bizi bekliyor.” diyerek sözlerini tamamladı.

 


IdeaSoft: 2005 yılında kurulan IdeaSoft, web ve mobil tabanlı yazılım çözümleri sunmayı ilke edinmiş Türkiye’nin lider e-ticaret altyapı sağlayıcısıdır. IdeaSoft Libadiye Genel Merkez ve BÜDOTEK Teknopark AR-GE ekipleriyle internetten satış yapmak isteyenler için tüm gücümüzle çalışırken, müşterilerine sağladığı ücretsiz panel eğitimleriyle de 2016’dan bu yana 30000+ katılımcıya ulaştı. IdeaSoft ekibi, her yıl Deloitte tarafından resmi mali   raporlara göre düzenlenen ve Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerinin belirlendiği yarışmada 6 sene üst üste ödüle layık görüldü. Ayrıca; TEPAV Türkiye 100, Bilişim 500 ve birçok etkinlikte başarılarını ödülle taçlandırdı.