Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Başbakan Yıldırım’dan Siber Güvenlik Açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım'dan Siber Güvenlik Açıklaması,Siber Saldırılarda Caydırıcılık Arttıyor Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi Eylem Planı!

Siber Saldırılarda Caydırıcılık Arttırılacak! 

Bilişim Zirvesi’nde konuşan Başbakan Yıldırım, siber güvenlikle ilgili yaptığı açıklamada saldırılardan sadece korunulmayacağını ayrıca caydırıcılık için ek önlemler alınacağını ifade etti.

Başbakan Binali Yıldırım Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Bilişim Zirvesi 2016” etkinliğine katıldı ve burada yaptığı açıklamada bilişimde yeni modele geçileceğini belirtirken siber saldırılar konusunda da çalışmaların sadece saldırı önlemek adına olmayacağını ve caydırıcı önlemler de alınacağını ifade etti.

Konuşmadan bazı önemli satır başları-Siber Güvenlik Açıklaması

* Operatörlerimiz Türkiye’nin her noktasında 3G erişimi sağlamışlardı. Bunun ardından 4.5G sağlandı. 5G’ye ve ötesine ilişkin açılımları içerecek biçimde yerli ürünler için çalışmalar devam ediyor. 31 Mart’ı 1 Nisan’a bağlayan gece 4.5G mümkün hale geldi.

* Altyapı gereklidir ama yeterli değildir. İkinci ve en önemli diğer konu da üst yapıdır. Bir adım öne geçirecek yenilikçi ürünlere milli ve yerli akıl teriyle geliştirilen ürünlere ihtiyacımız var. Teknolojiyi üreten ülke olmamız için bütün imkanları seferber ediyoruz. 2023’te 10 büyük ekonomiden biri olma hedefimizi yapacağız. Ar-Ge’de 2023 hedefimiz gayri safi milli gelirimizin yüzde 2’sinin üzerine çıkmak.

TEŞVİK PAKETİNİ YÜRÜRLÜĞE KOYDUK!

* Bilginin üretilmesi kadar merkezde kalması önemlidir. Yakın zamanda sayıları artan veri merkezleri ülkemiz için önemli bir husustur. Daha bugün kararname ile çağrı merkezleri ile birlikte veri merkezlerinin kurulmasına çok büyük destek sağladık. Bina tahsisinden vergi kolaylığına işletme kredisine, enerjine desteğine kadar her türlü destek için çalışma yapacaklara yönelik teşvik paketini yürürlüğe koyduk hayırlı uğurlu olsun. Veri merkezlerinin zaman kaybetmeden kurulması şimdiki beklentimiz.

* Ülkemiz sadece bilgiyi üreten, sahip olan değil, kullanan da olacak. Ülkemiz üzerinden trafiğin sağlanmasına da katkı sağlanacak. Verilerin de Türkiye’de kalmasına vesile olacak. İnternet platformlar Facebook, Twitter gibi içerik sağlayıcılarının da verileriyle ilgili imkan sağlayacak çalışmalar yapılacak. Yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Bazı farklı yorumlar davalarda olduğunu görüyoruz. Yer sağlayıcı sorumluluğunu içerik sağlayıcıya yaptırmak gibi.

Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi Eylem Planı!

* Siber saldırıları bir yandan önlerken bu kötü niyetli faaliyetlere karşılık verecek caydırıcılığı geliştirmek. Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi Eylem Planı da başlıyor. Bütün paydaşları bir araya getiren bu çalışmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Kamunet nedir, güvenli internetin kamuda başlatılan bir adımıdır. En azından kamudaki iletişimin bir özel ağ üzerinde yapılması kamu iletişiminin güvenli bir ortamda gerçekleşmesi. Kamunet ağı üzerinden veriler daha güvenli olacak.

* Yeni bir ekosistemin oluşumu sağlanacak. Siber tehditlere karşı mücadelede yeni eylem planı yeni çalışmaları da beraberinde getirecek. Laf üstüne laf koymak yerine taş üstüne taş koyma zamanı. 14 yıl boyunca hep bunu yaptık. Bugünlere geldik. İşimiz bundan sonra çok daha fazla olduğunu bilmenizi istiyorum. Ulaşımda hız felaket bilişimde berekettir. Bu konuda belediyeler ve Ulaştırma Bakanlığımıza çok çalışmak düşüyor.

HT


Siber Güvenlik Açıklaması- Bilişim Zirvesi 16