Sosyal Medya

Android

Sıfırlamaya rağmen veri kurtarılabilir mi?

Android'li telefonunuzu şifreleyip sıfırlasanız bile, her şeyi silebileceğinizi mi sanıyorsunuz?

Android’li telefonunuzu şifreleyip sıfırlasanız bile, her şeyi silebileceğinizi mi sanıyorsunuz?

Android’li telefonunuzu satmadan veya bir başkasına vermeden önce onu şifreleyip, ardından sıfırlamanın iyi bir fikir olduğu biliniyor. Ancak yeni bir güvenlik raporu, verilerin bazı durumlarda buna rağmen geri getirilebildiğini ortaya çıkardı.

Android’in fabrika ayarlarına döndürme işlevinin ne kadar iyi çalıştığını inceleyen University of Cambridge’in raporuna göre, şifrelenmiş bile olsa cihazdaki Google oturum açma anahtarlarının ve verilerin kurtarılma olasılığı yüzde 80. Açığın kaynağı ise duruma göre değişiyor. Bazı durumlarda üreticilerin gerekli sürücüleri cihaza ilave etmemiş olması, güvenli silmeye engel olabiliyor. Bazı durumlardaysa sorun, Android’den kaynaklanıyor.

Testler, Android 2.3.x ve 4.3 arasındaki sürümleri kullanan cihazlarda yapıldığından, Android 5’in aynı sorunu yaşayıp yaşamadığı henüz bilinmiyor.

Bu arada araştırma, aslında daha önce hiç duymadığımız şeyler söylemiyor. 2013’te yapılan bir araştırmada da eski cihazlarda veya üreticilerin sunduğu sıfırlama işlevlerinde güvenlik sorunları olabildiği söylenmişti.

Sonuç olarak telefonunuzu satmadan önce onu tamamen doldurup sıfırlamanızda, dahası kime sattığınıza dikkat etmenizde fayda var.