Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Şirketler Yapay Zekaya Nasıl Bakıyor?

IBM yaratıcılığı ve verimliliği artırma yolunda Generative AI ile yeni iş yapış biçimlerini konu alan bir basın toplantısı gerçekleştirdi..

Şirketler Yapay Zekaya Nasıl Bakıyor?

 

IBM yaratıcılığı ve verimliliği artırma yolunda Generative AI ile yeni iş yapış biçimlerini konu alan bir basın toplantısı gerçekleştirdi..

 

Günümüzde yapay zeka alanında eşsiz bir dönemdeyiz; teknoloji, iş yapış biçimlerini ve yaşamımızı dönüştürüyor. IBM Küresel Yapay Zeka Benimseme Endeksi, şirketlerin yüzde 42’sinin yapay zekayı kullanmaya başladığını, yüzde 40’ının ise araştırma veya deneme aşamasında olduğunu gösteriyor. Son beş yılda, yapay zeka benimseme oranı ikiye katlandı. Şirketler, personellerini eğitirken ve yapay zekayı üretim süreçlerine entegre ederken yapay zekaya öncelik veriyorlar. Şirketlerin yapay zeka odaklı bir yaklaşım benimsemeleri, başarıya ulaşmalarını sağlıyor. Öncelikli kullanım durumları arasında insan kaynakları, müşteri hizmetleri iş akışları ve bilgi teknolojileri süreçleri bulunuyor. Ancak, yapay zeka uygulamalarının önündeki engeller arasında beceri eksikliği, veri karmaşıklığı ve güven gibi faktörler yer alıyor. 2024, bu engellerin aşılmasına odaklanan bir yıl olacak.

 


Watsonx’in İçeriği

 

IBM, güvenilir veriyle yapay zekanın etkisini ölçeklendirme ve hızlandırma konusunda ön saflarda yer alıyor. Watsonx.ai, verilerin hazırlanmasını, model oluşturmayı ve güvenliğini sağlayarak yapay zeka uygulamalarını destekliyor. IBM’in çeşitli sektörlerdeki başarı hikayeleri, yapay zekanın iş ve toplum üzerindeki dönüştürücü etkisini gösteriyor.

 

Watsonx.ai: Yapay zeka modellerinin eğitilmesini, doğrulanmasını, ayarlanmasını ve dağıtılmasını sağlar.

Watsonx.data: Tüm verilerin yapay zeka iş yüklerinin ölçeklendirilmesini sağlar.

Watsonx.governance: Sorumlu, şeffaf ve açıklanabilir veri ve yapay zeka iş akışlarının etkinleştirilmesini sağlar.

 

Watsonx ile Veriler ve Öngörüler Yaratıcılığın ve Güvenin Temelinde

 

IBM, verilerin ve öngörülerin yaratıcılarına ait olduğu, güven ve şeffaflık ilkelerini temel alan yapay zeka yeteneklerinin geliştirilmesine odaklanıyor. İlk kurumsal veri ve yapay zeka platformu olan Watsonx güvenilir veri ile yapay zekanın etkisini ölçeklendiriyor ve hızlandırıyor. Müşteriler, IBM’in modelleri, kendi modelleri ve açık kaynak modellerinin bir kombinasyonunu kullanarak üretken yapay zekanın hibrit bir şekilde kullanılacağını öngörüyor. IBM İş Değerleri Enstitüsü (IBV) verilerine göre, CEO’ların yüzde 75’i rekabette üretken yapay zekanın etkili olacağını belirtirken, yüzde 50’den fazlasının veri güvenliği konusunda endişeleri bulunuyor.

 

Üretken Yapay Zeka: Karar Alma ve İş Yapış Biçimlerimizdeki Değişim ve Sürdürülebilirlik

 

Günümüzde, üretken yapay zeka iş yapış biçimlerimizi ve karar alma süreçlerimizi ezber bozan yeniliklerle dönüştürüyor. Özellikle, nihai kullanıcılar artık kişiselleştirme ve verimlilik arayışında bulunuyor, bu da yeni müşteri deneyimi standartlarını sürekli yükseltiyor. Bankacılık, perakende gibi birçok sektördeki oyuncuların rekabetçi kalabilmesi için üretken yapay zeka alanına yönelmesi gerekiyor.

 

Günümüzün en önemli başlıklarından bir diğeri ise sürdürülebilirlik. Şirketler, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için verinin gücünden faydalanmak zorunda. Geçtiğimiz hafta açıklanan IBM İş Değerleri Enstitüsü’nün (IBV) Araştırmasına göre, yöneticilerin yüzde 75’i sürdürülebilğin  iş sonuçlarına olumlu bir etkisi olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, sürdürülebilik verilerini otomatik olarak elde eden kuruluşların sayısı sınırlı. Yapay zeka, işletmeler için dönüştürücü değişim sağlayabilir; rutin iş süreçlerinin otomasyonunu destekleyen güvenilir bir yapay zeka ve yeniliği teşvik eden yaratıcı bir ortak olarak hizmet veren yapay zeka olmak üzere iki farklı şekilde faaliyet gösteriyor.

 

İnsanların rutin  görevlerinin üstesinden gelmeye yardımcı olan yapay zeka çözümleri, çalışanlara daha yüksek değerde işler üstlenme fırsatı sunuyor. Örneğin, IBM’in İK departmanı, sistemleri otomatikleştirerek 12.000 saate yakın tasarruf sağladı, bu da işletmelerin verimliliğini artırmak ve daha bilinçli kararlar almak için önemli bir adım.

Yapay Zeka ve Sektörel Uygulamalar

 

IBM’in yapay zeka teknolojileri, farklı sektörlerde çeşitli uygulamalara yönelik çözümler sunuyor. Örneğin, futbolcu transferlerindeki belirsizliği azaltmak amacıyla geliştirilen Scout Advisor, insan merkezli ve veri odaklı izleme arasındaki boşluğu kapatıyor. Sevilla Futbol Kulübü, yetenek avcılarına destek olmak üzere, oyuncu alım sürecini geliştirmek için IBM’in watsonx platformu üzerine inşa edilen Scout Advisor’ı kullanıyor ve 200.000 scouting raporu üzerinden teknoloji destekli içgörülerden faydalanıyor. Londra Metrosu “en az yakıt harcanarak maksimum sayıda insan nasıl taşınır?” sorusuna cevap araken IBM’den destek alıyor. IBM Maximo, Londra Metrosu operasyonlarını verimli bakım ve erken müdahale sistemleri geliştirmek için düzenliyor, böylece 21 Milyon Sterlin tasarruf öngörülüyor. NASA, metin ve sensör verileri için yapay zeka uygulamaları oluşturmayı kolaylaştırmak, doğal tehlikeleri tespit eden ve bitki örtüsü ve vahşi yaşam habitatındaki değişiklikleri izleyen modelleri etkinleştirmek ve IOT verilerini organize etmek için Watsonx.ai geospatial modellerinden yararlandı.

 

 

Kaybedecek Zamanımız Yok: Yetenek Açığının Önüne Geçmeliyiz

 

Teknolojideki hızlı değişime ayak uydurmak için sürekli öğrenme kültürünü teşvik ediyoruz. IBM SkillsBuild eğitim programı ile dünya çapında 30 milyon kişiye beceri kazandırma taahhüdümüzü sürdürüyoruz. Türkiye’deki projelerimiz aracılığıyla gençlerin siber güvenlikten kodlamaya geniş bir yelpazede beceri kazanmasını sağlıyoruz. Bu kapsamda IBM, 2026 sonuna kadar 2 milyon öğrenciye yapay zeka eğitimi vermeyi hedefliyor.

 

 

IBM ve AI Alliance: Sorumlu Yapay Zeka İnovasyonunu Hızlandırma Çabaları

 

Yapay zeka alanında etik endişelerin giderek artması ve bu teknolojinin yaşamın çeşitli alanlarına potansiyel etkisinin artmasıyla birlikte, IBM, karar alma süreçlerinde bireyleri veya toplumları etkileyebilecek durumlarda bu endişeleri yönetmeye büyük önem vermektedir. Bu noktada, Uluslararası bir topluluk olan AI Alliance’ın, sorumlu ve etik yapay zeka kullanımını teşvik etme misyonunda önemli bir rolü bulunmaktadır. IBM, AI Alliance aracılığıyla hükümet, akademi, endüstri ve sivil toplum paydaşlarıyla iş birliği yaparak etik endişeleri ele almak ve sorumlu yapay zeka gelişimi ve uygulanmasını teşvik etmektedir. AI Alliance, güven, etik, esneklik ve sorumluluk ilkelerine dayalı açık inovasyonu teşvik ederken, IBM de benzer düşünceye sahip kuruluşlarla bir araya gelerek güvenli, sorumlu ve bilimsel olarak titiz bir yapay zeka ekosistemi oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu işbirliği, yapay zeka inovasyonunu hızlandırmayı ve güvenlik endişelerini ele alarak küresel ihtiyaçları karşılayan çözümler geliştirmeyi amaçlamaktadır.

 

 

“Kodluyoruz” ile Yeni Yeteneklerin Yetiştirilmesine Destek Olacağız

 

IBM SkillsBuild platformu yapay zeka, siber güvenlik, veri analizi, bulut bilişim ve mesleki beceriler gibi konularda birçok eğitim fırsatı sunarken Türkiye’de de bu anlamda birçok proje yürüttük ve yürütmeye devam ediyoruz. Bu yıl Kodluyoruz Derneği ile binlerce kişiye ulaşacak bir eğitim programını başlatıyoruz. Bu program ile siber güvenlikten kodlamaya geniş bir yelpazede beceri kazanımı elde etmeyi hedefliyoruz.

https://newsroom.ibm.com/2024-02-28-IBM-Study-Sustainability-Remains-a-Business-Imperative,-But-Current-Approaches-are-Falling-Short