Sosyal Medya

Donanım

Sony’nin en yeni kulaklığı Link Buds S’i inceledik!

Sony'nin LinkBuds serisi, size ideal akıllı telefon arkadaşınız olacak yeni harika bir seçenek daha sunuyor. Link Buds S'in optimize edilmiş ortam sesi ve gürültü engelleme özellikleri sayesinde akıllı telefonunuzdaki her içeriğe (müzik, video, sosyal medya, aramalar) kaptıracak, ultra küçük, hafif ve uzun pil ömrüyle de tüm gün bu keyfi kesintisiz ve konforlu bir şekilde yaşayabileceksiniz... 

Sony’nin en yeni kulaklığı Link Buds S’i inceledik!

Sony’nin LinkBuds serisi, size ideal akıllı telefon arkadaşınız olacak yeni harika bir seçenek daha sunuyor. Link Buds S’in optimize edilmiş ortam sesi ve gürültü engelleme özellikleri sayesinde akıllı telefonunuzdaki her içeriğe (müzik, video, sosyal medya, aramalar) kaptıracak, ultra küçük, hafif ve uzun pil ömrüyle de tüm gün bu keyfi kesintisiz ve konforlu bir şekilde yaşayabileceksiniz… 

Sony, Link Buds gerçek kablosuz kulaklıklarıyla herhangi bir şeffaflık moduna ihtiyaç duymanıza gerek kalmadan çevreniz ile rahatlıkla iletişim halinde kalmanızı sağlayan benzersiz tasarımıyla büyük ses getirmişti. Şimdi ise en yeni modeli Link Buds S ile dünyanın ilk kulak içi kulaklığını piyasaya sürdüğü 1982’den bu yana topladığı kapsamlı kulak şekli verileri ve birçok kişi açısından rahat olacak ideal bir şekil sağlamak için çeşitli kulak tiplerinin hassasiyetiyle ilgili değerlendirmelerinden faydalanarak tasarladığı en yeni kulak içi gerçek kablosuz yeni kulaklığını piyasaya sürmüş oldu.

Şirket, özellikle müzik alanındaki üstün tecrübesini hem iOS hem de Android kullanıcılarına sunmak, hem de günümüz kullanıcılarının çevresi ile iletişimlerini kesmeden gün boyu rahatlıkla kullanabilecekleri bir bütçe dostu ilk seçenek – ilk tercih yaratmak için çalışmış görünüyor. Bizde, Şubat ayında karşımıza çıkan selefinden ne gibi farkları olduğu tespit etmek için Link Buds S’i inceledik.

Gelin Link Buds S İnceleme‘mizden aklımızda kalanlara birlikte bir göz atalım…

Önce Link Buds S’e bir “Hızlı Bakış” atalım;

Link Buds S’in özelliklerine baktığımızda, öncelikle tüm gün kullanım için tasarlandığını ve bu nedenle neredeyse kulağınızda yok hissi verecek şekilde; “Ultra küçük ve hafif” bir tasarımı 2 x 4.8gr ağırlıkla (- ki ben buna hafiflik diyorum) bize sunduğunu görüyoruz.

Sadece bu saydığım ilk özellikleri bile onu, yüksek ses kalitesi Hi-Res destekli, ANC-Gürültü engelleme özelliklerine sahip tamamen kablosuz kulaklıkların arasında “En küçük ve hafif ” seçenek konumuna getiriyor. Burada dikkat çekilecek ayrıntı; 4.8gr bir tasarıma sahip olmak için Sony, Bluetooth® Audio SoC (System on Chip) sistemi ve yüksek kaliteli gürültü engelleme işlemcisi tek bir çipte buluşturan bir tasarım gerçekleştirmeyi başarmış olmasıdır.

Sony’nin bu model için sloganı:  HEP AÇIK! 

Sony, geleneksel olarak belirlediği bu slogana uygun olarak, Ultra küçük ve hafif olan LinkBuds S’i , gün boyu rahatça takılabilir ve çevrenizdeki insanlar veya yerlerle bağlantıda kalmanızı sağlayacak şekilde tasarladı. Elbette dikkatiniz dağılmadan dinlemeniz içinde yüksek kaliteli aktif gürültü engelleme “ANC” özelliğiyle  ve Optimum Ortam Sesi arasında otomatik olarak geçişi dengeleyecek bir dizi özelliği de bu tasarıma ekledi.

Sabırsızlıkla beklediğimiz Link Buds S’in incelemek için kutusunu ilk açtığımızda;

Benzersiz bir kutu tasarımıyla karşılaştık. Küçük bir hediye kutusu gibi tasarlanan “Link Buds S Kutusu”, yukarı doğru kat kat açılan dış kaplamadan sonra, bir anda kızımın tabiriyle “Çekmeceleri dolu bir Makyaj Kutusu” haline dönüştü. Ambalaj malzemesi olarak hiç plastik kullanılmaması da, Sony’nin sürdürülebilirlik ve çevre dostu hedefleriyle birebir örtüşüyor. Tamamen geri dönüştürülmüş plastik malzemelerin kutu içeriğinde kullanıldığı LinkBuds S’te, otomobil parçalarından alınan geri dönüştürülmüş plastik malzemeler kullanılıyor.

Sony Link Buds S Kutu İçeriğinde ise;

1 adet USB Type-C kablosu, kullanım kılavuzları ve farklı kulaklık ölçülerine göre Link Buds S’in plastik kulak içi uçları çıkıyor. Bir de Şarj kutusu ve kulaklık tabi ki…

Cihazın üzerindeki uçlarla birlikte toplam 4 çift olan bu kulaklık uçlarının hem şık ve hem de kulağı sıkı sıkıya kaplaması için, hafif yuvarlak bir şekile sahip olduğunu görebiliyoruz. Taktığınızda kulağınızın içine neredeyse hiç su kaçmayacak gibi hissettiriyor. Bu yüzden özellikle müzik dinlerken müzikteki hem bası hem tizi gerçekten güzel hissediyorsunuz.

Öte yandan Link Buds S, TWS yani gerçek kablosuz kulaklık çifti olarak, kulağa çok iyi oturan bir tasarıma da sahip. Geleneksel kulaklıklara göre plastik kulakiçi kulaklıklara göre daha şık ve özellikle kulak uçları kulağınıza oturan hafif yuvarlak bir şekle sahip. IPX4 sınıfı suya dayanıklılık özelliği sayesinde sıçramalar ve özellikle spor aktivitelerinizi yaparken oluşacak terin Sony kulaklık başlıklarından geçmesi mümkün görünmüyor.

Link Buds S’in Renkleri

Uyumlu kutularla sunulan üç güzel mat renk seçeneği var. Klasik renkler aslında, Siyah, Beyaz ve GOLD!

Link Buds S’in şarj kutusu nasıl?

Orijinal LinkBuds WF-L900’ten bu model devredilmiş bir özelliği, daha elinize alır almaz hissediyorsunuz. Link Buds S’in mat dokulu çevre dostu geri dönüşümden yapılmış plastikle yapılmış bir şarj kutusu olduğunu anlamak zor değil… Dokunduğunuzda hafif pürüzlü bir yüzeyi var ve harika bir his veriyor ve elinizden kolay kolay kayıp gitmeyecek gibi de hissettiriyor. Özellikle parmak izi bırakan parlak şarj kutularını beğenenlerden biri olmadığım için böyle olması benim hoşuma gitti doğrusu. Daha önce deneyimlediğimiz bir çok şarj kutusuna kıyasla Link Buds S’in şarj kutusu’da kulaklık başlıkları gibi bana oldukça hafif hissettirdi.

Şarj kutusunun arka tarafına baktığımızda ise bir şarj için kullanılacak USB-C portu ve yanında eşleştirmelerde kullanabileceğiniz yuvarlak bir “Eşleştirme Butonu” var. Ben bu butonu benzerlerine göre daha iyi bir büyüklükte ve rahat kullanılabilir buldum. Rahatlıkla basıp kullanabiliyorsunuz. Mat yüzeyin neredeyse parmak izi bırakmadığını da rahatlıkla söyleyebilirim.

Link Buds S’i için Hızlı Kurulum!

Öncelikle ilk yapmanız gereken cihazın tam şarj olması için USB-C kablosu ile şarj etmeniz. Mikrofonlu kulaklık ve şarj kılıfının tamamen şarj edilmesi için gereken süre yaklaşık 3 saat olarak belirtilmiş.

Şarj kılıfının kalan pil şarjı yeterli olduğunda, şarj kılıfı üzerindeki gösterge (turuncu veya yeşil) yaklaşık 3 saniye yanıyor.

Şarj işleminde mikrofonlu kulaklıkta ve şarj kılıfında başlıyor ve şarj kılıfı üzerindeki gösterge (turuncu) yanıyor. Şarj işlemi tamamlandıktan sonra ise şarj kılıfı üzerindeki gösterge sönüyor. Link Buds S 20 saatlik pil ömrü sunarken aynı zamanda 5 dakikalık hızlı şarj ile 60 dakika oynatma süresi vaat ediyor.

Şarj işimiz tamamsa kurulama başlayalım,

Benim gibi iPhone kullanıcısıysanız, kurulum aşamasında aklınızı ilk gelecek soru? Muhtemelen cihazı nasıl tanıtırım? ve özelliklerini kullanmak için hangi uygulamayı kullanacağımı nasıl bulurum? olabilir.

Ancak bu konuda kesinlikle hiç endişelenmeyin, Sony bunlara ulaşmayı oldukça kolaylaştırmış.

Bu konu ile ilgili olarak hoş kutu tasarımında özellikle dikkatimi çeken ise, kutudan çıkan barkod’lu kullanım kılavuzunun belki de ilk defa işe yaradığına şahit oldum. Zira üzerindeki Karekod’u telefonun kamerası ile  okuttuğunuzda sizi Help Sayfasına yönlendirecek ki bu sizin için kurulumu kolaylaştıracak ilk adım olacak. (Bu benim hoşuma gitti.)

Buradan kurulumun ilk adımlarından olan ve benim için Apple’ın AirPods’una kıyasla neredeyse sadece eşleştirme ve şarj seviyesi göstermekten başka bir işe yaramayan özelliklerinden çok daha fazlasını bulacağınız, Sony HeadPhones Connect App linkine ulaşabiliyorsunuz. Karşınıza aşağıdaki gibi bir sayfa geliyor…

Elbette cihazınızı eşleştirmek için tek bu yöntem yok. Biz şarja koyduğumuz için doğruda Bluetooth ile eşleştirme yapmadan önce uygulamaları iPhone’umuza indirmek istedik. Doğrudan Bluetooth ile eşleştirdiğinizde de  “Uygulama Yüklü Değil, Sony’s HeadPhones aksesuarı, yüklü olmayan bir uygulama kullanıyor. Uygulamayı App store’dan yüklemek ister misiniz?” diye bir soruyu zaten sizin karşınıza çıkarıyor.

Buradan da Link Buds S’in tüm özelliklerini dibine kadar kullanabileceğiniz cihaz ile ilişkili tüm uygulamalara kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz.

Bu uygulamalar neler?,

  • Spotify
  • Endel: Focus, Sleep, Realx Sağlık ve Fitness Uygulaması
  • Sony Headphones Coonect
  • Sony Music Center
  • Amazon Alexa

Yukarıda belirttiğim bu iki adımda önemli olan bana göre öncelikle Sony HeadPhones Uygulamasının yüklenmesi. Uygulamanın içerisinde bir takım ayarlamalar ve sorular size soruluyor. Bu noktada bu detaylara girmiyorum. Uygulama size zaten yönlendiriyor olacak. Bu uygulama ayarları içerisinde kulak yapınızın belirlenmesi adımı var ki bana oldukça ilginç geldi. O aşamada sizin kulak yapınıza göre ses kalitesi ve optimizasyonu yapılıyor. Eminim sizde ilginç bulacaksınız!

Kurulum aşamalarından sonra kurulum tamamlandı diye bir mesaj göreceksiniz ve o andan itibaren beklediğiniz gibi cihaz üzerinde bir çok şeyi yaptığımız bir uygulamaya sahip olduğunuzu görmeye başlıyorsunuz.

Peki Sony Link Buds S Özellikleri Nelerdir? Link Buds S Nasıl Kontrol Edilir?

Link Buds S’in özelliklerine de bu aşamada biraz daha değinmek istiyorum. Özelliklerini temelde iki grupta değerlendirebiliriz.

  1. Birincisi Aktif Gürültü Önleme ANC ve ona bağlı özellikler,
  2. İkincisi hiç şüphesiz Sony’nin adına yakışı bir güçlü ve performanslı Müzik Deneyimi sunan özellikler!

1. Aktif Gürültü Önleme ANC ve ona bağlı özelliklerine bir bakalım!

Ortam Sesi Modu ile Doğal ortam sesi ve yüksek kaliteli gürültü engelleme!

  • Sony’nin bu yeni kulaklık başlıkları, kullanıcılar çevresiyle iletişim kurmak istediğinde doğal ortam sesi hem de odaklanmaları gerektiğinde yüksek kaliteli gürültü engelleme ANC özelliği sunuyor. Link Buds S Ortam Sesi Modu ile, kullanıcının bulunduğu mekana ve yaptığı şeye göre gürültüyü otomatik ayarlıyor.

Sony LinkBuds S’in ne kadar mükemmel bir  aktif gürültü önleme (ANC) özelliğine sahip olduğunu gösteren bu grafiği özellikle sizlere göstermek istedim. 200 Hz civarında 35 dB’ye kadar düşük seviyeli bir azaltma ile, bu aralıktaki çevresel gürültüyü kabaca 8 kat azaltılmış oluyor. Daha anlaşılır olması için şöyle ifade edebiliriz; Sony Link Buds S’in ANC performansı, bir araba motorunun gürültüsü veya bir çim biçme makinesinin sesi gibi istenmeyen sesleri çok önemli ölçüde azaltabilir.

Uyarlanabilir Ses Kontrolü ile gün boyu takabileceğiniz şekilde, ortam sesini yaptığınız şeye göre ayarlar!

  • Uyarlanabilir Ses Kontrolü, nerede olduğunuzu ve ne yaptığınızı algılayan akıllı bir işleve sahip. Kullanıcıdan elde ettiği bilgilere göre, ideal dinleme deneyimi için ortam sesi ayarlarını yapar ki; zamanla davranışlarınızı öğrenip iş yeri ya da favori kafeniz gibi sık sık ziyaret ettiğiniz yerleri tanır ve sesi duruma uygun şekilde hemen ayarlıyor.

Net görüşmeler ve sürükleyici ses

  • LinkBuds S, kullanıcıların tanıdığınız kişilere ve sevdiği içeriklere kolayca bağlanmasına olanak tanıyor. Gürültü olmadan ultra net görüşmeler yapabilir ve dikkatinizin dağılmadan muhteşem sesle müzik deneyimi yaşayabilirsiniz.

Ultra net, gürültüsüz görüşmeler

  • Kulaklığın dışındaki ve içindeki mikrofonları optimum şekilde kontrol eden Hassas Ses Alma Teknolojisiyle ve gelişmiş ses sinyali işlemeyle, gürültülü ortamlarda dahi konuşmalar  kesinlikle ultra net. Sony’nin Gürültü engelleme algoritması, 500 milyonu aşkın ses örneği kullanan AI makine öğrenmesiyle, ortam gürültüsünü bastıracak ve kullanıcının sesini net şekilde ortaya çıkaracak biçimde geliştirilmiş…

2. Güçlü ve performanslı Müzik Deneyimi sunan özellikler!

Sürükleyici ses, otantik müzik

  • Yüksek uyumlu diyafram içeren yeni bir 5 mm sürücü birimi, LinkBuds S’in boyutunun küçük kalmasına yardımcı oluyor. Boyutuna rağmen, güçlü bas ve kristal netliğinde vokaller üreterek tüm müzik türlerinin en iyi yönlerini ortaya çıkarıyor. Zengin orta aralıklı ses müzikte, filmlerde ve podcast’lerde insan seslerinin net bir şekilde üretilmesini sağlayan LinkBuds S, gelişmiş gürültü engellemeyle dikkat dağıtan şeyleri de azaltıyor.

High-Resolution Audio keyfini kablolar olmadan çıkarın

  • LinkBuds S, Sony’nin sektörde benimsenen ses kodlama teknolojisi LDAC sayesinde High-Resolution Audio Wireless desteği ile geliyor. Alışıldık Bluetooth® sesinden yaklaşık üç kat daha fazla veri ileten LDAC, özel kablolu bağlantıya olabildiğince yakın, olağanüstü kalitede Yüksek Çözünürlüklü Ses içeriklerinin keyfinin çıkarılmasını sağlıyor.

Tüm sıkıştırılmış dosyalarınızda gerçek zamanlı restorasyon

  • DSEE Extreme™, Edge-AI (Yapay Zeka) ile sıkıştırılmış müzik dosyalarını gerçek zamanlı yükseltiyor. Enstrümanları, müzik türlerini ve her bir şarkının kendine özgü unsurlarını dinamik şekilde tanıyarak, sıkıştırmada kaybolan yüksek aralıklı sesi geri getiriyor.

Sesinizle kontrol edin

  • Kullanıcılar, eller serbest yardım ile – “Hey Google” veya “Alexa” diyerek istediği sesli yardımcıyı etkinleştirebilir. Böylelikle kullanıcılar, müzik dinleme, sevdikleriyle iletişim kurma, bildirim alma ve hatırlatma ayarlama gibi birçok görevi ellerini kullanmadan gerçekleştirebiliyor. Kulaklığın gürültü engelleme gibi özellikleri dahi sesle kontrol edilebilirken kullanıcılar, Google Assistant veya Siri kullanarak Microsoft Outlook’ta e-postalarını dinleyip etkileşim kurabiliyor ve Microsoft Teams toplantılarına bir katılabiliyor.

Favori müziğinize ve ses ortamlarınıza Hızlı Erişim

  • Kullanıcılar, Hızlı Erişim ile, bu kablosuz kulaklık başlıklarını iki-üç dokunuşla Spotify’da müzik çalmaya veya Endel kişiselleştirilmiş ses ortamlarına dönecek şekilde yapılandırabilir; akıllı telefona dokunmaya gerek kalmaz.

Hızlı Erişimde Hangi İşlem için Hangi Dokunuş Kullanılıyor?

Dokunma kontrolleri gayet başarılı çalışıyor. Çalan parça listesinde İleri Gitmek için sağ kulaklığa peşi sıra iki defa dokunduğumda tepkisi gayet hızlıydı. Dokunma özellikleri anlaşılabilir bir şekilde eşleştirilmiş. Kullanırken kısa bir süre sonra tüm özelliklerini rahatça hatırlayabildiğimi fark ettim.

Sony Headphones Connect uygulamasını LinkBuds S ile kesinlikle kullanmalısınız!

LinkBuds S satın alırsanız kesinlikle Sony Headphones Connect (iOS/Android) kurmanızı önemle tavsiye ederim.

Uygulama, ürün yazılımı güncellemelerini nasıl alacağınız, kulaklık kontrollerini nasıl özelleştireceğiniz ve her bir kulaklık ve şarj kutusu için pil seviyesini nasıl izleyeceğiniz konusunda size kesinlikle yardımcı olacak. Ayrıca, ön ayarlar ve özel bir EQ ayarlama özelliği ile bir dizi EQ seçeneğine de size sunuyor.

Headphones Connect Uygulaması, LinkBuds S ile birlikte gelen tüm ek özelliklerin bir anlamda bir paket halinde bulunduğu yer olarak tanımlanabilir. Kişiselleştirilmiş ses profilleri oluşturmaya yönelik bir hizmet olan Spotify ve Endel için hızlı erişimi de ayarlayabilirsiniz. Diğer birçok Sony ses ürününde olduğu gibi, Headphones Connect, LinkBuds S için de Sony 360 Reality Audio’yu kurmanıza olanak tanıyor. Bu uygulama ayrıca, hangi Bluetooth codec bileşenini kullanabileceğinizi belirleyecek olan bağlantı gücüne veya ses kalitesine öncelik vermenizi sağlıyor. Bağlantı gücünü seçmenin, Android geliştirici seçeneklerinde LDAC’yi zorlamanızı engelleyeceğini de unutmayın.

Özetle, Sony Link Buds S’i neden tercih etmeliyiz? diye kendimize sorduğumuzda?

  • Öncelikle, Sony Link Buds S, güvenilir ve çift gerçek kablosuz kulaklık arıyorsanız, özellikle akıllı telefonunuzda müzik dinlemeye düşkün biriyseniz, sizin için kesinlikle doğru bir seçenek olacaktır.
  • Günlük uzun süre kullanımlar için tasarlanmış Link Buds S, Ultra küçük, hafif ve kompakt bir yapıya sahip, ayrıca bir tam gün boyunca rahatlıkla kullanabileceğiniz şarj özellikleriyle donatılmış durumda.
  • Benim gibi iOS kullanıcıları içinse harika bir alternatif, zira ben AirPods 2 kullanıyorum ve bu müzik keyfini AirPods 2’den daha önce hiç alamadım. Diyebilirsiniz ki AirPods Pro’da var ama Sony Link Buds S, bugün itibariyle 3 bin TL’nin biraz üzerindeki fiyatıyla daha bütçe dostu ve özelliklerle dolu bir kulaklık…
  • Sony, özellikle müzik konusundaki geçmişe dayalı tecrübesini bu model üzerinde bir kez daha kullanıcısına hissettiriyor. Bir kablosuz kulaklığa göre müzik kalitesi gerçekten hem dinlemeye hem de hissedilmeye değer.
  • Link Buds S, hem iOS, hem Android hemde Bluetooth ile eşleştirebileceğiniz Masaüstü cihazlarda rahatlıkla kullanılabilecek bir kulaklık. Bir cihazla bir çok şeyi yapabileceğiniz kulaklık sınıfına sokuyor. Gerçekten karar vericiler için önemli bir ayrıntı ve tercih sebebi olacaktır.

Sony Link Buds’i tavsiyemize uyup satın almak istersenizde buraya göz atabilirsiniz.

Bütçenizde bir sıkıntı yoksa 280 dolar bandında yaklaşık bugünün şartlarında yaklaşık 4 bin TL civarındaki Sony WF-1000XM4 modeli sizin için bir başka güzel seçenek olabilir.

Biz, fiyat fayda endeksine göre bakarsak, Sony Link Buds S’in oldukça iyi bir iş çıkardığını deneyimledik, size de bu anlamda tavsiye ederiz.