Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

TAM GÜNEŞ TUTULMASI 2024 saat kaçta?

TAM GÜNEŞ TUTULMASI 2024 başladı mı, ne zaman, hangi gün? Güneş tutulması saat kaçta? 2024 Güneş Tutulması Türkiye'de ne zaman olacak, görülecek mi?

TAM GÜNEŞ TUTULMASI 2024 saat kaçta?

TAM GÜNEŞ TUTULMASI 2024 başladı mı, ne zaman, hangi gün? Güneş tutulması saat kaçta? 2024 Güneş Tutulması Türkiye’de ne zaman olacak, görülecek mi?

 

Hayranlık uyandıran kozmolojik olayların psikolojimiz üzerinde güçlü etkileri olabilir. Bugün (8 Nisan) yine bir Güneş tutulması gerçekleşecek. Günlerdir meraklıları, güneş tutulması ile ilgili araştırmalar yapıyor. 2024 Güneş Tutulması Türkiye’de ne zaman olacak? Türkiye’den görülecek mi? İşte 2024 Güneş tutulması tarihi ve saati…

Güneş Tutulması Nedir?

Güneş tutulması, Ay’ın Dünya ile Güneş arasına gelerek Güneş’in doğrudan ışığını engellemesi sonucunda oluşan olaydır. Bu, Ay’ın Dünya’nın gölgesinin bir kısmının yeryüzüne düşmesiyle gerçekleşir. Güneş tutulmaları genellikle Ay’ın yörüngesinin Dünya’ya en yakın olduğu zamanlarda gerçekleşir.

Güneş tutulmaları farklı tiplerde olabilir: tam tutulma, kısmi tutulma ve halka şeklinde tutulma. Tam tutulma, Ay’ın Güneş’in tamamını kapattığı durumu ifade ederken, kısmi tutulma ise Ay’ın sadece Güneş’in bir kısmını kapattığı durumu ifade eder. Halka şeklinde tutulma ise Ay’ın Dünya ile Güneş arasına geldiğinde, Ay’ın görünen boyutunun Güneş’in boyutundan daha küçük olduğu durumda meydana gelir.

 

Peki GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Tam Güneş Tutulması 8 Nisan 2024 – saat 21:20’de olacak. Türkiye’de gözlemlenemeyecek.

 

Tam güneş tutulması nedir?

Ay’ın Güneş’i Dünya’dan disk halinde görünen ışık yuvarını tümüyle örtmesi ile oluşur. Güneş’in çok parlak olan ışık yuvarı Ay’ın karanlık gölgesi ile örtülür ve Güneş’in ışık yuvarından çok daha soluk olan taç küre çıplak gözle görülebilir hale gelir. Tutulmaya ancak tam tutulma zamanında güvenli olarak çıplak gözle bakılabilir. Bu sırada hava, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilecek kadar kararır. Tam tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda gözlenebilir.

 

GÜNEŞ TUTULMASI Nereden İzlenebilecek?

birçok büyük merkez 100 mil genişliğindeki tam tutulma bandında yer alıyor, bu nedenle milyonlarca insan tam güneş tutulmasını görebilecek. Tutulma kuzeydoğu yönünde ilerleyeceği için Meksika’nın Pasifik kıyısı ilk olarak PDT saatiyle 10:57’de Mazatlan’dan (tam tutulma PDT saatiyle 12:07’de başlayacak) ve ardından Torreón şehrinden izlenebilecek (tüm saatler yereldir).

Tam tutulma TSİ 12:10’da (Eagle Pass, Teksas) Amerika Birleşik Devletleri’ne girecek, ardından Austin, Fort Worth ve Dallas’ı -Teksas’ın en kalabalık beş şehrinden üçünü- vuracak. Oradan Little Rock, Arkansas’a ve ardından Missouri, Illinois ve Indiana’nın (Indianapolis dahil) belirli bölgelerine geçecek.