Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Teknoloji yeteneği yurt dışına göçüyor

Endeavor Türkiye ve Melon ortaklığında gerçekleştirilen “Teknoloji Sektörü Ücret ve Yan Haklar Araştırması” yayınlandı. Araştırmaya göre, şirketlerin tamamı yurdışına yetenek göcüyle mücade ederken, enflasyonun da etkisiyle finansal esenlik üzerinde çalışmalara hız veriyorlar.

Teknoloji yeteneği yurt dışına göçüyor

Finansal Esenlik’in önemi artıyor…

Endeavor Türkiye ve Melon ortaklığında gerçekleştirilen “Teknoloji Sektörü Ücret ve Yan Haklar Araştırması” yayınlandı. Araştırmaya göre, şirketlerin tamamı yurdışına yetenek göcüyle mücade ederken, enflasyonun da etkisiyle finansal esenlik üzerinde çalışmalara hız veriyorlar.

Şirketlerin yüzde %60’ı yetenek kaybındaki ana nedeninin, yurt dışı pazarlardan gelen iş teklifleri olduğu belirtiyor. Geçen yıl işten ayrılan her iki yazılım geliştiriciden birinin yurtdışı şirketlere geçtiğine dikkat çekiyor. Öte yandan çalışanlara finansal esenliği sağlayacak ek finansal haklar ve destekler şirketlerin en önemli gündem konu başlığı.

Finansal esenlik kavramını, bir kişinin mevcut ve devam eden finansal yükümlülüklerini tam olarak yerine getirebildiği, finansal geleceğinde güvende hissedebildiği ve hayattan zevk almasına izin veren seçimler yapabildiği durum olarak tanımlamak mümkün.

Son dönemde Türkiye gibi tüm dünyada ciddi bir finansal zorluk döneminden geçiyor. Artan yaşam maliyetleri kısa vadeli planlar için bile çalışanları yorar hale gelirken, yatırım ve birikim yapmak, ev almak gibi uzun vadeli planlardan bahsetmek neredeyse imkansız hale geldi.

Böyle bir ortamda, çalışanlar daha temkinli harcamalar yapmaya çalışırken ve şirketler ise çalışanları için ara zamlar, ücret iyileştirmeleri, esnek yan haklar ya da döviz korumalı maaş gibi pek çok desteğe başvuruyorlar. Fakat bu reaktif eylemlerin aslında finansal stresi önlemeye yetmediğinin farkındalar. Çünkü hızlı artan enflasyon ve global kriz ortamında yönetmesi en zor etkenlerden biri olan belirsizlikle karşı karşıyalar.

Peki bu alanda kazanan organizasyonlar ne yapıyor, çalışanlarının esenliğine nasıl destek oluyorlar. Araştırmanın ışığında finansal esenlik konusunda yapılması gerekenleri şöyle sıralamak mümkün;

Reaktif değil, proaktif ücret artışı

Şirketler ücret ve yan hak iyileştirmelerini, planlı-düzenli zam ve ara zam planları ile takip ediyorlar. Çünkü reaktif bir şekilde uygulanan zamlar hali hazırda finansal olarak zorlanmış çalışanlarınız için düşünüldüğü kadar iyileştirici bir etki yaratmıyor.

Kişiselleştirme: Her bireyin ihtiyacı farklı

Esenliği tek boyutlu değil, her bireyin farklı ihtiyaçları olacağını bilerek çok boyutlu ele alıyorlar. Sadece fiziksel ya da duygusal esenlik değil, mesleki, entelektüel, sosyal, spiritüel, finansal esenlik alanlarına da yatırım yapıyorlar. Bu tür desteklerin, çalışanların duygusal ve fiziksel sağlığına sağladığı olumlu katkılar her geçen gün daha da iyi anlaşılıyor. Özel sağlık sigortası, yemek desteği gibi gelenekselleşmiş yan hak uygulamalarına ek olarak, kapsamı dikkatle seçilmiş, çalışanların sağlık harcamalarında minimum katkı payını ödeyeceği özel sağlık sigortası, psikolojik destek paketleri, yeni mezunlara öğrenim kredisi geri ödeme desteği gibi, kişinin ihtiyaç duyduğu destekleri sunuyorlar.

Esenliğe bütünsel yaklaşım : farkındalığı artırma

Çalışanlara bireysel çalışabilecekleri psikolog, koç ya da meditasyon uygulaması gibi destekler vermenin yanı sıra yöneticilerini eğitme, esenlik tartışmasını Yönetim Kurulu seviyesine çıkartma, sosyalliği arttıracak adım yarışmaları ile destekleyerek dönüşüm yaratıyorlar.

Esneklik sunma

Çalışanlara sadece esnek çalışma değil, esneklikte otonomi sunarak kendi çalışma gününü/yerini seçme özgürlüğü de sunuyorlar.

Açık iletişim

Finansal esenlik konusunun bir tabu olduğunun bilincinde çalışanlara maaş dışında destek olabilecekleri alanları soruyorlar. Çalışanlarla sirketin nakit akışı, karlılığı gibi konular hakkında, şeffaflıkla bilgi paylaşımı yapıyor, çalışana finansal endişelerini rahatlıkla paylaşabileceği bir diyalog ortamı yaratıyorlar.

Endeavor Hakkında

Merkezi New York’ta olan, etkin girişimcileri destekleyen ve 40 ülkede faaliyet gösteren Endeavor Derneği, Türkiye’de 2007 yılından bu yana Yönetim Kurulu Üyeleri ve mentörlerinin desteğiyle büyüme aşamasındaki ScaleUp şirketleri tespit ederek büyümelerine ivme kazandırmaktadır. Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Başkanlığını Mynet Kurucu ve Başkanı Emre Kurttepeli üstleniyor.

Detaylar için: www.endeavor.org.tr’yi ziyaret edebilirsiniz.

Melon Hakkında

2018 yılından bu yana girişimcileri İnsan ve Kültür konularında destekleyen danışmanlık hizmetleri şirketidir. Hizmet alanları arasında İK sistem ve süreçlerinin kurulması, şirket kültürü ile ilgili faaliyetler, OKR uygulamaları, ücret ve performans süreçleri tasarımı ve uygulanması, işe alım süreçleri ve sistemlerini kurma, işveren markası olma sürecinde destekleyici faaliyetler ve liderlik eğitimleri vardır.
Detaylar için: www.teammelon.co’yu ziyaret edebilirsiniz.