Sosyal Medya

Donanım

TOUGHBOOK, askerlerin en zor koşullarda bile bağlantıda kalmasını sağlıyor

Uzman Jacek Wielgus, Panasonic'in dayanıklı laptop ve tabletlerinin NATO orduları için sertifikalı olduğuna ve kullanım ömrü boyunca farklı ihtiyaçlara göre uyarlanabildiğine dikkat çekiyor.

TOUGHBOOK, askerlerin en zor koşullarda bile bağlantıda kalmasını sağlıyor

Uzman Jacek Wielgus, Panasonic’in dayanıklı laptop ve tabletlerinin NATO orduları için sertifikalı olduğuna ve kullanım ömrü boyunca farklı ihtiyaçlara göre uyarlanabildiğine dikkat çekiyor.

Sahada dayanıklı ve güvenilir bilişim cihazların olması, günümüzün orduları için olmazsa olmaz bir ihtiyaç. Hava, ısı, çamur, toz ve nemi dikkate almaksızın her zaman yüksek performans göstermesi gereken cihazlar, birbirileriyle istisnasız bağlı kalarak diğer cihaz veya birimlerle iletişim kurabilmeli. Bunun da ötesinde, gerektiği zaman tek bir komut ile kapanarak tamamıyla sessiz bir hale gelebilmeli. Panasonic TOUGHBOOK Orta ve Doğu Avrupa Kritik Müşteri Yöneticisi Jacek Wielgus, Panasonic TOUGHBOOK cihazlarının bu alanda sunduğu avantajları anlatıyor.

Panasonic, ürünlerini savunma sanayinin ihtiyaç ve taleplerine göre uyarlıyor

TOUGHBOOK serisi, esneklik, performans, makul edinim ve bakım maliyetleri veya ekosistem istikrarı sayesinde birçok farklı alanda yüksek talep görüyor. Bütün ürünler iş birlikleri kapsamında sektörlerin ihtiyaçlarına göre değiştirilebilse de, TOUGHBOOK serisinin üstün dayanıklılığı ve IP66 koruma derecesi geçici olarak su altında kalmaya ve toza karşı tam koruma sağlıyor ve zor koşullarda kullanım için önde gelen bir tercih oluyor. Engebeli yollardaki sarsılmaya dayanıklı TOUGHBOOK 40, askeri araçlarda yaygın kullanımıyla ön plana çıkıyor. Panasonic Mühendislik ekibi, Alman Roda Computers GmbH gibi iş ortaklarıyla birlikte savunma sanayinin iletişim ihtiyaçlarını karşılayan askeri çözümler geliştiriyor. Ürün portföyünün esnekliği, sunulan hizmetin sektör, kullanım bölgesi ve müşterilerin ihtiyaçlarına göre şekillenmesini mümkün kılıyor.

Panasonic ürünleri geliştirilirken, müşterilerin mevcut ve olası talepleri ön planda tutuluyor. Uzun yıllardır sunulan genişletme paketleri, müşterilerin ihtiyaçlarına göre özellik eklemesine veya çıkarmasına imkân sunuyor. Ürünlerde HF-RFID, akıllı kart ve barkod okuyucudan 2. LAN portuna, gerçek seri porta, termal görüntülemeye ve ek bir USB 2.0 portuna kadar donanım düzenlemeleri gerçekleşebiliyor. Yazılım değişikliklerine örnek olarak ise, TOUGHBOOK G2 tablet, 20 olası ayar kombinasyonu ile görev ne olursa olsun kullanıcısına her daim hizmet vermeye hazır duruyor.

Savunma sektöründen en sık gelen taleplerin arasında eski iletişim sistemlerinin yenilenmesi, daha güvenli ve şifrelenmiş donanım ve yazılımlar ile değiştirilmesi bulunuyor. TOUGHBOOK 55 ve TOUGHBOOK 40, Viasat’ın bu güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak ve NATO üyesi ülkelerin ve diğer Avrupa ülkelerinin orduları tarafından kullanım için onaylanmış kendi kendini şifreleyen Ecylpt SSD sabit sürücüsü ile donatılabiliyor. Ayrıca, cihazlar TEMPEST teknolojileriyle uyumlu olacak şekilde tasarlanıyor, yani küçük düzenlemelerle gerektiği zaman hiçbir elektromanyetik sinyal sızdırmıyor ve dijital takip ile hacklenmeye karşı korunuyor.

Zorlu sahalarda çalışırken bağlantıda kalabilmek çok önemli

Şehirlerde alışageldiğimiz üstün bağlantı hatlarından uzak ve zorlu koşullar ile donatılmış sahalarda çalışmanın en büyük zorluklarından biri, iletişimde istikrarın sağlanması. Tüketici ürünleri, bu mecralarda yetersiz kalıyor. Zorlu koşullarda iletişim eksikliği oluşmaması için özel antenlerle donatılmış TOUGHBOOK serisi, LTE/4G/5G ve GPS, Glonass, Baidou ve Galileo için Küresel Navigasyon modülleri ile her türlü protokolde kesintisiz iletişimi destekliyor.

Bütün eylemlerin dijital teknolojilerle desteklendiği modern savunma sektöründe cihazların kullanıcıya güven sağlaması hayati önem taşıyor. Özellikle aktif çatışmanın bulunduğu sahalarda acil bir durumda cihazların tamamen kapatılarak takip edilemez hale gelmesi, teknoloji destekli veya siber saldırılara karşı önemli bir savunma sağlıyor.

Zorlu sahalarda yaşanan başka bir sorun ise parçaların kaybolması veya zarar görmesi. Bunun gibi beklenmedik durumlarda yapılan yatırımın çok fazla ek maliyete mal olmaması da savunma sektörünün taleplerinden biri. Uzun ömürlü ürünler üretmenin yanı sıra gerektiği gibi yedek parça ve bakım hizmetlerinin de sunulması, müşterilerin zor bir anda çaresiz kalmasının önüne geçiyor. Panasonic’in İngiltere’deki yapılandırma merkezinde büyük bir bileşen stoku bulunuyor ve 10 yıllık cihazların bile yedek parça talepleri karşılanabiliyor.

Savunma sektörünün yatırımlarındaki önceliği, uzun vadeli dayanıklılık ve güvenilirlik
Orduların dijitalleşme süreci ilerledikçe ve küresel gündemde savunma sanayi önem kazandıkça, askeri teknoloji ürünlerine olan talebin arttığı da görülüyor. Olabildiğince geniş bir donanım artışı ve dönüşümü hedefiyle yatırım yapmaya başlayan ordular, dayanıklı ve uzun süre kullanılabilen ürünlere daha çok ilgi gösteriyor. Sahada zor bir anda faaliyetini yitirmeyen, gelişen durumlara esnek çözüm sağlayabilen cihazları tercih ediyorlar.

Panasonic tarafından üretilen dayanıklı ve güvenilir ürünler de savunma sanayinin ilgisini çekiyor. Bunun gibi yeni ürünler, özellikle maliyet ve verim açısından eski tip ve tüketici ürünlerine kıyasla kullanışsız olan askeri bilgisayarlara bir alternatif olarak değerlendiriliyor.