Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

TRAI, Üretici Yapay Zeka’nın İş Dünyasına Sağladığı Potansiyeli Masaya Yatırdı!

TRAI, Üretici Yapay Zeka’nın İş Dünyasında Sağladığı Stratejik Potansiyeli Ekosistemin Uzmanlarıyla Masaya Yatırdı...

TRAI, Üretici Yapay Zeka’nın İş Dünyasına Sağladığı Potansiyeli Masaya Yatırdı!

 

TRAI, Üretici Yapay Zeka’nın İş Dünyasında Sağladığı Stratejik Potansiyeli Ekosistemin Uzmanlarıyla Masaya Yatırdı…

 

Son zamanların en ses getiren konusu Üretici Yapay Zeka (Generative AI), Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI)’nin düzenlediği Üretici Yapay Zeka ve İş Dünyası: Algoritmaların Stratejik Potansiyeli” panelinde konunun uzmanları ile değerlendirildi.

Son zamanların en ses getiren konusu Üretici Yapay Zeka (Generative AI) hakkında uzman konuşmacıların yer aldığı “Üretici Yapay Zeka ve İş Dünyası: Algoritmaların Stratejik Potansiyeli” paneli 16 Ağustos 2023’te Levent T-Gate Yatırımcı Kulübü’nde ekosistemin etkin paydaşlarının yoğun ilgi ve katılımıyla gerçekleşti.

TRAI Academy Direktörü Esin Özkan’ın moderatörlüğünde Türkiye’de ve dünyada Generative AI teknolojilerinin özel sektör, akademi ve kamudaki kullanım alanlarının etraflıca konuşulduğu panelde TÜBİTAK BİLGEM Direktörü Mehmet Haklıdır, Microsoft Türkiye Bulut ve Kurumsal Çözümlerden Sorumlu Ürün Grubu Direktörü Berkay Mimaroğlu, Arçelik Veri Bilimi Yöneticisi Sezen Vural, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nden Yapay Zeka Uzmanı Merve Ayyüce Kızrak konuşmacı oldu.

Panelde Generative AI uygulamalarının sunduğu iş gücünün, zamanın ve kaynakların etkin kullanılmasıyla sağlanan sosyal ve ekonomik fayda ile iş dünyasında sağladığı fırsatlar konuşuldu. Etkinlikte üretici yapay zeka ile insan etkileşiminin artışıyla veri teknolojileri, büyük veri ve açık kaynaklı teknolojilerle inovatif çözümleri özgünleştirerek kullanmanın  girişim ekosistemini de geliştirdiği ve girişimlerin rekabet ortamında bu sayede öne çıkabildiği vurgulandı.

 

Türkiye’deki yapay zeka farkındalığını artırmak ve ekosistemi geliştirmek amacıyla kurulan “Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi”nin Direktörü Can Sinemli, üretici ve güvenilir yapay zeka uygulamalarının iş dünyasında stratejik büyümeye yönelik önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

“Son dönemde tüm dünyada ve Türkiye’de yapay zeka ve insan etkileşimin artması ve üretici yapay zeka uygulamalarının sağladığı faydaların fark edilmesiyle hem gelişimi takip etmek hem de gelişimin bir parçası olmak büyük önem arz ediyor. Türkiye’de girişimlerden dezavantajlı gruplara kadar, kamu, özel sektör ve son kullanıcıya, sanayiden tarıma ve eğitime üretken ve güvenilir yapay zekanın ulaşılabilirliğini artırmak için TRAI – Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi olarak güvenli bir gelişim ortamı yaratma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dilimizin kullanıldığı Türkçe büyük dil modelini akademisyenler ve araştırmacıların geliştirme süreçlerini takip ediyor,  girişimcilerin aktif kullanımına açılması için katkılarımızı sürdürüyoruz. Üretken yapay zeka alanında yapılan kamu, özel sektör ve girişimlerin hayata geçirdiği projeler ekosistemin gelişimini sağladığı gibi, toplumsal dönüşüm için de önemli rol oynuyor. Uluslararası çalışmalara dahil olmak da oldukça kıymetli. Ayrıca dünyada ilk kez Türkiye’de uygulanacak olan Güvenilir Yapay Zeka Damgası ile yapay zeka teknolojilerinin asgari güven standartlarına uyması hedeflenirken bir yandan da Türkiye’nin değerlerinin küresel düzleme taşınması ve dünyadaki etik ihtiyacının karşılanmasına önemli ölçüde katkıda bulunulacağını düşünüyorum.”

 

Panelin yanı sıra TRAI Meet-Up’larla da TRAI girişimler ekosisteminde ve ülkemizde yapay zeka kullanımı ve üretimi ile ilgili gelişmeleri doğru kitlelere ulaştırdıklarını belirten Sinemli, konuşmasını şu bilgilerle tamamladı:

“Her ayın üçüncü çarşambası gerçekleştirdiğimiz Meet-up’ımızla hem fiziksel katılım hem online katılımla yapay zeka alanındaki gelişmeler ve uygulamaları geniş kitlelere ulaştırıyoruz. Bu ay “Sürdürülebilirlik, Enerji, İklim ve Yapay Zeka” konuşuldu. Enerji regülasyona açık bir sektör olduğu için ticari pozisyonların hesaplanabilir riskler çerçevesinde sayısal çözümlemelerle kullanılan finansal enstrümanlar da büyük önem taşıyor. Her sektörde olduğu gibi enerji sektöründe de üretken yapay zeka uygulamalarıyla kaynak kullanımının azaltılması, maliyetlerin düşürülmesi, tasarrufun sağlanması, risk analizlerinin yapılması, işgücünün veriminin artırılması sağlanıyor. Bu anlamda küresel alanda ve ülkemizdeki uygulamaların incelenmesi ve yatırımlarla desteklenmesi de büyük önem arz ediyor. Üretken Yapay Zeka alanındaki son gelişmeleri ve tartışmaları Türkiye Yapay Zeka Zirvesi’nde 26-27-28 Ekim tarihlerinde bulabilirsiniz:”

 

 


Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi Hakkında

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) Türkiye’de yapay zeka farkındalığını artırmak ve ekosistemi geliştirmek amacıyla 2017’de kuruldu. TRAI ekosisteminde yer alan girişimlerin akademi ve özel sektör ile buluşmalarına, ortak proje yapmalarına, yatırımcı bulmalarına ve yurt dışına açılmalarına yardımcı olmaktadır. (https://turkiye.ai/)