Sosyal Medya

Mobil Uygulamalar

Uber, Türkiye’de taksi uygulaması ile yoluna devam ediyor

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Uber'in Türkiye’deki hizmetinin devamına karar verdi. Uber 2014 ve 2019 yılları arasında Türkiye'de UberXL (siyah minivanlar) ve UberTaksi olmak üzere iki farklı ürün ile kullanıcılarına aracılık hizmeti vermekteydi. 2019 yılında taşımacılık hizmeti ile ilgili gelen regülasyonlar sebebiyle UberXL hizmetini sona erdirmiştir. 

Uber, Türkiye’de taksi uygulaması ile yoluna devam ediyor

 

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Uber’in Türkiye’deki hizmetinin devamına karar verdi. Uber 2014 ve 2019 yılları arasında Türkiye’de UberXL (siyah minivanlar) ve UberTaksi olmak üzere iki farklı ürün ile kullanıcılarına aracılık hizmeti vermekteydi. 2019 yılında taşımacılık hizmeti ile ilgili gelen regülasyonlar sebebiyle UberXL hizmetini sona erdirmiştir.

 

İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi (ilk derece mahkemesi) 16.10.2019 tarihinde Uber’in bu iki hizmetinin de durdurulmasına karar vermiştir. Uber’in bu kararı istinaf etmesi üzerine İstanbul 13. Bölge Adliye Mahkemesi 11.12.2020 tarihinde Uber’in istinaf taleplerini kısmen kabul ederek Uber’e Türkiye’de uygulanan erişim engelini kaldırmış ve taksi hizmetinin kullanıma açılması kararını vermiştir.

 

Yargıtay 23.01.2023 tarihinde vermiş olduğu karar ile, Uber’in lehine olan söz konusu bu kararı onamıştır. Uber açısından son derece olumlu olan bu karar, Uber uygulamasına veya Uber Taksi hizmetine herhangi bir engelleme getirmemektedir.

 

Böylelikle Yargıtay, Uber’in Türkiye’deki Taksi hizmetinin devamı için son kararı vermiş oldu.

 

Uber, Türkiye’de faaliyete 2014 yılında başlamış ve kısa sürede hem İstanbullular hem de turistler tarafından yoğun bir ilgiyle karşılanmıştır. Şu anda Türkiye’de toplam 9 şehirde Uber Taksi hizmeti ile faaliyet göstermektedir. Uber Sarı Taksi hizmeti İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Bursa, Mersin, Kayseri ve Hatay’da; Uber Sarı Taksi ile birlikte Turkuaz Taksi, Siyah Taksi ve Uber Kurye hizmetleri İstanbul’da aktif olarak kullanılabilmektedir.

 

2022 yılı boyunca 33 binin üzerinde taksi sürücüsü kazanç elde etmek için Uber’i kullanırken, yıl boyunca uygulama, 25 milyon kez araç çağırmak için kullanılmıştır. Uber uygulamasının Türkiye’deki toplam tekil kullanıcı indirme sayısı yine çoğunluğu İstanbul’da olmak üzere yaklaşık 6 milyona ulaşmıştır.