Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Yapay zeka, fiziksel perakendede başarılı müşteri deneyiminin anahtarı mı?

Çevrimiçi alışverişin ortaya çıkmasından bu yana geleneksel fiziksel perakendeciler, Amazon gibi internet devlerine karşı dezavantajlı durumda. Müşterilerin çevrimiçi olarak deneyimlediği teşvik sonucu gerçekleşen satış ve çapraz satış fırsatları için kişiselleştirilmiş ürün pazarlamasının bir benzerini kolayca oluşturamadılar. Ancak Panasonic Connect Europe'un İş ve Endüstri Çözümleri Satış Mühendisliği Müdürü Jens-Michael Pohl, konuyla ilgili "Yapay zeka sayesinde her şey değişmek üzere olabilir" diyor.

 

Yapay zeka, fiziksel perakendede başarılı müşteri deneyiminin anahtarı mı?

Çevrimiçi alışverişin ortaya çıkmasından bu yana geleneksel fiziksel perakendeciler, Amazon gibi internet devlerine karşı dezavantajlı durumda. Müşterilerin çevrimiçi olarak deneyimlediği teşvik sonucu gerçekleşen satış ve çapraz satış fırsatları için kişiselleştirilmiş ürün pazarlamasının bir benzerini kolayca oluşturamadılar. Ancak Panasonic Connect Europe‘un İş ve Endüstri Çözümleri Satış Mühendisliği Müdürü Jens-Michael Pohl, konuyla ilgili “Yapay zeka sayesinde her şey değişmek üzere olabilir” diyor.

Geçen gün yazıcım için biraz mürekkep almak için hemen Amazon’u açtım. İhtiyacım olan markayı buldum, yazıcı mürekkebi fiyatında her zamanki anlık şokumu yaşadım ve sepetime ekledim. Sayfanın altında bir tavsiye gözüme çarptı. A4 kağıdında da iyi bir fiyat vardı. Elimdeki kağıdı kontrol ettim ve azaldığı için onu da aldım. Bu aslında çevrimiçi perakendecinin anında bir çapraz satış fırsatıydı ve kağıdının bitmek üzere olduğunu bilmediğim memnun bir müşteriydim.

Eminim pek çok kişinin her gün yaptığı bu aktivite, çevrimiçi rekabet başladığından beri geleneksel fiziksel perakendecilerinin karşılaştığı zorluğu da özetler nitelikte. Çerezlerin ve veri analitiğinin harikaları sayesinde, çevrimiçi perakendeciler için çok büyük bir potansiyeli olan çapraz satış ve satışa teşvik eden fırsatların bir benerini şimdiye kadar ana caddede oluşturmak neredeyse imkansızdı.

Avrupa’daki e-ticaret pazarının 2023’ten 2027’ye kadar yüzde 9,31 büyüyeceği ve 2027’de 902,30 milyar Euro’luk bir pazar hacmine ulaşacağı tahmin ediliyor. Bir yandan da High Street’te yapılan alışverişler, verilerdeki düşüşe karşı mücadele etmeye devam ediyor. Perakendeciler, çekişmede yardımcı olacak teknolojiyi arıyor ve yapay zeka da bu alanda büyük bir fırsat gibi görünüyor.

Gerçek yapay zeka perakende uygulamaları

Yapay zekanın potansiyel faydaları son 12 ayda durmadan konuşuluyor gibi görünüyor, ancak gerçek dünya uygulamaları zaten perakendeye fayda sağlıyor ve mevcut yapay zeka uygulamalarına Gelişen Yapay Zeka’nın eklenmesi, mağazadaki müşteri perakende deneyiminde devrim yaratmak üzere.

Sıcak ve güneşli bir günde girdiğim bir süpermarket hayal edin. Sonrasında televizyonda en sevdiğim yerel futbol takımının büyük derbisini izlemeyi dört gözle bekliyorum. Arkadaşlar barbekü için bana katılıyor ve ben de malzeme almak için oradayım.

Mağazaya baktığımda, tıpkı benim gibi aynı şeyi yapan epeyce insan olduğunu fark ediyorum. Koridora döndüğümde ise benim için kişiselleştirilmiş bir reklam olan bir ekran görüyorum. “Maçı arkadaşlarınızla mı izleyeceksiniz? Barbeküde bir burgere ve herkes için buz gibi biralara ne dersiniz?” yazıyor ve ardından özel teklifin ayrıntıları yer alıyor. Kulağa fütüristik geliyor ama bugün mümkün.

Mağazadaki kameralar artık sadece güvenlik için değil. Entegre yapay zekaya sahip kameralar, mağazadaki kişilerin demografik bilgilerini (asla kişisel verilerini dahil etmeden) izleyebilir.  Kameralar, alışveriş yapan kişilerin genel profillerini tanımlar ve asla kişisel verileri tanımlamaz. Bu sayede gizlilik endişelerini de ortadan kaldırıyor. Bu bilgiler, hava durumu veya yerel etkinlikler gibi ek bilgilerle birlikte arka uç perakende sistemindeki satın alma tercihleri ve eğilimlerle birleştirilebilir. Daha sonra anında kişiselleştirilmiş reklamlar mağazada gösterilebiliyor.

Bugün hepsi yapay zeka sayesinde mümkün. Profilleri birleştirmek için kameralarda, ürünleri ve profilleri eşleştirmek ve gerçek zamanlı olarak teklifler önermek için arka uç sisteminde yapay zeka, anında kişiselleştirilmiş reklamlar oluşturmak için Chat GPT4’ün Gelişen Yapay Zeka özellikleri kullanılıyor. Elbette, yayınlamadan önce iletişimlerde kalite kontrolü için her zaman bir insan kontrolü öneriyoruz, ancak bu çözümü temelinde yapay zeka tarafından otomatikleştirilmiş bir sistem olarak tanımlayabiliriz.

Panasonic, bu üst düzey alışveriş deneyimini hayata geçirmek için önde gelen veri ve yapay zeka uzmanı ADEAL Systems ile iş ortaklık kurdu. Bu işbirliği kapsamında yapay zeka destekli kişisel alışveriş asistanı CUSAAS’ı (CUstomer Segmentation As-A-Service) Panasonic’in en gelişmiş perakende teknolojisi birleştiriliyor. CUSAAS, sektör için önemli bir perakende teknolojisi uygulaması olarak kabul ediliyor. İlk geliştirme, Alman Hessen Dijital Strateji ve Kalkınma Bakanı (“Distr@l Förderprogramm des Landes Hessen”) tarafından finanse edildi. Ekim 2023’te CUSAAS, Alman Federal Ekonomik İşler ve İklim Eylemleri Bakanlığı tarafından desteklenen uluslararası bir program olan German Accelerator Kickstart programı tarafından küresel ölçekte ölçeklenme desteği için seçildi.

Bu en yeni eksiksiz uçtan uca çözüm şu anda Münih’teki Müşteri Deneyimi Merkezimizde (CXC) sergileniyor. Bu merkezde Panasonic’in tüm B2B çözümleri sergileniyor ve bu çözümleri deneme imkanı da bulunuyor. Panasonic bu merkezde Yapay Zeka Kameraları ve 4K Ekranları ve perakende danışmanlık deneyimini sunuyor. ADEAL Systems, veri analitiği ve CUSAAS yapay zeka destekli motor sağlarken FRAMR ise kişiselleştirilmiş reklamları ekranlara gönderiyor.

Sistem, perakendecilerin mevcut E-ticaret, CRM, ERP ve Veri Deposu verilerini bir araya getirir ve bunları hava durumu, haberler ve etkinlik akışları gibi diğer web tabanlı hizmetlerle birleştirir. Yüksek miktardaki bu veriler daha sonra 50’den fazla pazarlama temel performans göstergesini oluşturmak ve önerilerde bulunmak için kullanılırken yapay zeka ile analizi yapılabiliyor. Gelişmiş yapay zeka daha sonra özelleştirilmiş Kapsamlı Dil Modelleri’ni kullanarak kişiselleştirilmiş pazarlama içerikleri ve reklamlar üretiyor.

Bunun sonucunda mağazanıza daha kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimleri getirmek isteyen bir perakendeciyseniz, Panasonic’in CXC’sindeki tanıtım çözümü artık pilot projeler oluşturmanıza yardımcı olmak için orada. Alışveriş yapan biriyseniz, gelecekteki mağaza ziyaretlerinizde sizinle konuşan yapay zeka destekli kişiselleştirilmiş reklamlara dikkat edin. Umarım mağazadan bir şeyler almayı bir daha asla unutmamanızı sağlar!