Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Yavaş Web Siteleri, Gelir ve Ziyaretçi Kayıplarına Yol Açıyor

Araştırmaya göre; her 5 kullanıcıdan 4 tanesi yavaş yüklenen web sitelerinden rahatsızlık duyuyor. Kullanıcıların tamamına yöneltilen sayfa...

Yavaş Web Siteleri, Gelir ve Ziyaretçi Kayıplarına Yol Açıyor

Dijital dünyadaki rekabette bir web sitesinin satış ve arama motoru optimizasyonu (SEO) konusunda izlemesi gereken pek çok faktör olsa da bunlardan en önemlisi web sitesi hızı oluyor. SEO ve kullanıcı deneyimi için yapılan çalışmalar ne kadar etkin olursa olsun, eğer web sitesi yeterince hızlı değilse, harcanan bu efor asla yeterli olmuyor.

İstatistiklere bakıldığında, kullanıcıların ziyaret ettikleri bir web sitesinin açılmasını, en fazla 2 saniye bekledikleri görülüyor. Giderek hızını artıran web dünyasında yavaş yüklenen siteler, hem potansiyel müşterilerine ulaşamıyor hem de hâlihazırdaki ziyaretçilerini kaybediyor. Kullanıcılar sitenin açılmasını beklemek yerine, alternatif olarak gördükleri farklı bir siteye kolayca geçebiliyor.

Web Sitesi Hızı ve Dönüşüm Oranına Etkisi

Web sitesi hızı, kullanıcı deneyimi (UX) açısından en önemli SEO metrikleri arasında başı çekiyor. Bu konuda Michael Wiegand ve ekibi tarafından 26 bin açılış sayfası (landing page) incelenerek yapılan araştırmada bu sayfalar ile dönüşüm konusu ilişkilendiriliyor. Araştırmaya konu olan 10 farklı e-ticaret sitesi, 30 gün boyunca inceleniyor. İncelemeye konu her bir web sitesinin günlük 700 bin üzerinde trafik aldığı biliniyor.

Bu sitelerin 3 tanesi B2B e-ticaret sitesiyken, diğer siteler ise B2C olarak tanımlanıyor. Araştırma sonucuna göre elde edilen veriler çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Bu verilerden elde edilen bilgiler;

  • Açılış hızı 0 ila 4 saniye arasında yükleme hızına sahip olan siteler, dönüşüm oranları en iyi olan siteler olarak gösteriliyor.
  • Web sitelerinin sayfalarının yüklenme süresinin ilk 5 saniye içinde gerçekleşmesi, dönüşüm oranında büyük farklılık yaratıyor.
  • Sitelerin dönüşüm oranları, sayfa yükleme hızlarının her ikinci saniyesinde ortalama %4,42 oranında azalıyor. Bu süre 0 ila 9 saniye arasına çıktığında ise dönüşümlerde %2,11‘lik ek bir kayıp daha yaşanıyor.

Bunların yanı sıra, web sayfalarının açılış hızları 1 saniye ve altındaysa dönüşüm oranı %32 daha fazla oluyor. Yükleme hızı 5 saniye ve üzerine çıktığında ise dönüşümler en dip seviyelere kadar geriliyor. Bu da sonuç olarak bir web sitesinin dönüşüm oranını optimum seviyede tutmak için; maksimum 4 saniyelik bir açılış hızına ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyuyor.

Sayfa Hızı ve Ziyaretçi Sayısı / Gelir İlişkisi

Araştırmaya göre; her 5 kullanıcıdan 4 tanesi yavaş yüklenen web sitelerinden rahatsızlık duyuyor. Kullanıcıların tamamına yöneltilen sayfa hızı problemi karşısında %78‘i, ziyaret ettikleri web sitesinde teknik sorunların yaşanmasının ve yavaş olmasının, gerilmelerine ve kızgın olmalarına sebep olduğunu belirtiyor. Hatta kullanıcıların %46’sı sayfa yükleme hızı yavaş olan web sitelerine bir daha uğramadıklarını ve bu siteler ile çalışmadıklarını belirtiyor.

Google’ın güncellediği algoritmalara göre arama motoru sıralamasında üst sıralara çıkabilmek için, site hızı ölçüm sonuçları da dahil ediliyor. Eğer web siteniz yavaşsa bulunduğunuz sıralama konumundan daha alt sıralara ve hatta üçüncü, dördüncü sayfalara gerilemeniz oldukça mümkün görünüyor. Bu konuda Google tarafından yayınlanan istatistiklere göre site yüklenme hızında meydana gelen her 1 saniyelik gecikmenin satışlarda da %7‘lik düşüş yaşattığı belirtiliyor. Buna göre günde 1.000 TL satış yapan bir e-ticaret siteniz varsa, site hızınızdaki sadece 1 saniyelik bir yavaşlama size yılda ortalama 25.000 TL kaybettirirken, cironuzu da %7 oranında azaltabilir. Daha da kötüsü; sadık müşterilerinizi bir daha geri gelmemek üzere kaybedebilirsiniz.

Bu kapsamda Türkiye’nin lider domain ve hosting sağlayıcısı Natro, yüksek network kapasitesi ile yüz binlerce web sitesine gelen ziyaretler için ortalama 5 Gbit anlık trafik karşılıyor. Yedekli network altyapısı ile Türkiye içerisinde web sitelerine ortalama 15 milisaniye içerisinde yanıt süresi ile yüksek hızlı erişim sunan Natro, %100 SSD disk altyapısı ve özel sunucu sistemleri ile 10 kata kadar daha yüksek performans vadediyor.

En hızlı WordPress deneyimini sunan benzersiz JetPress teknolojisi, kullanıcılarında daha hızlı, daha kolay ve daha güvenli bir WordPress barındırma hizmeti sunuyor. Özel arayüz üzerinden kimseye ihtiyaç duymadan JetPress arayüzü ile bütün sitelerinizi tek noktadan kolayca oluşturabilir, yönetebilir ve güncelleyebilirsiniz.

Natro, bünyesinde barındırılan web sitelerindeki imaj ve video gibi dosyaların http cache teknolojisi ile önbellekleme katmanından yanıtlanmasını sağlayarak, web site sayfa yükleme hızının da ortalama 5 kat artmasını sağlıyor. Tüm bunların yanı sıra 7 gün 24 saat, 3 farklı kanaldan sunduğu destek hizmeti ile ihtiyacınız olan her an yanınızda.