Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Yeni 2024 IMEI KAYIT Ücreti 31 Bin 692 TL Olacak!

2024 yurt dışından telefon getirme ücreti ne kadar, telefonu pasaporta kaydetme ücreti kaç TL? Yurt dışından telefon getirip kullanmak artık hiç cazip değil...İşte yeni 2024 IMEI Kayıt Ücreti hakkında detaylar!

Yeni 2024 IMEI KAYIT Ücreti 31 Bin 692 TL Olacak!

2024 yurt dışından telefon getirme ücreti ne kadar, telefonu pasaporta kaydetme ücreti kaç TL? Yurt dışından telefon getirip kullanmak artık hiç cazip değil…İşte yeni 2024 IMEI Kayıt Ücreti hakkında detaylar!

Bireysel kullanıcıların yıl sonlarına doğru Gürcistan gibi ülkelere sırf telefon almak için gerçekleştirdiği ziyaretler artık cazibesini yitiriyor. Yurt dışı telefon kullanım ücretine ciddi zam yapılmıştı. Şimdi ise yeniden değerleme oranı açıklandı. Buna göre yüzde 58,46 oranında IMEI Kayıt ücretine zam yapılması bekleniyor.

Yurt dışı seyahatlerinde bireysel olarak telefon getirmek isteyen kullanıcıların Türkiye dışından getirdikleri telefonu kullanabilmeleri için IMEI kaydını yaptırması gerekiyor. Pasaporta işlenen bu kayıt sonrasında telefon kullanıma açılabiliyor. Peki, 2024 yılında telefonu pasaporta kaydetmek için ne kadar ödeme yapılacak? İşte detaylar…

2024 IMEI KAYIT ÜCRETİ NE KADAR, YURT DIŞINDAN TELEFON GETİRME ÜCRETİ KAÇ TL?

Yeniden değerleme oranı Resmi Gazete’de yayınlandı buna göre 2024 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye’de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşmişti. O zamanda oldukça büyük bir zamdı ama şimdi bu zam onu da geçti.

Hatırlarsanız, 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınıyordu. IMEI kayıt harcı ise 2732 TL’den 6091 TL’ye çıkarılmıştı. (Bu tutar 2021 yılında ise 2006 TL olarak belirlenmişti.)

MAKTU HARCI YÜZDE 50 Artmıştı!

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarının yüzde 50 oranında artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım harcı 20 bin TL olmuştu. KDV’de yüzde 18’den 20’ye çıkmıştı.

Bunun yanında,

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında; Yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname, Diploma ve Trafik harçlarını kapsayan 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapılmıştı.

Yeniden değerleme oranının yüzde 58,46 olarak açıklanmasından sonra ise;

Karara göre trafik harçları kapsamında bulunan ‘Sürücü belgesi harçları’ yapılan artıştan hariç tutulurken, ‘Yolcu beraberinde getirilen Telefon kullanım izin harcı’ ise 20 bin TL’den 31 Bin 692 TL’ye yükselmesi kesinleşti.

 

Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücretini Ödeme Yerleri

Yurt dışından aldığınız telefonun kayıt ücretini vergi dairelerinden, internet vergi dairesinden, mobil bankacılıktan ya da bankalardan ödeyebilirsiniz. Kredi kartı ile ödeme mevcut.

Yurtdışı telefon kayıt ücreti 2024 ne kadar?

Her yıl değişen IMEI kayıt ücreti 2023 yılında %123 zamlandığı için 6.091 TL olarak uygulanmış, sonrasında ise bu rakam 20 bin TL’ye yükseltilmişti. 2022 yılında ise 2.732 TL olan kayıt ücretinin yüksek miktarda zamlanması yurt dışından cep telefonu getirmek isteyen kullanıcıları üzdü.

Bir pasaporta 2 telefon kaydedilir mi?

Hayir. 2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz.

 

Yeni 2023 IMEI KAYIT Ücreti 20 Bin TL Oldu! KDV'de Yükseldi!

CEP TELEFONU HARCI NASIL ÖDENİR?

Cep Telefonu Harcı Ödeme İşlemine Burada Ulaşabilirsiniz!

Cep Telefonu Harcı Ödeme İşlemine İlişkin Açıklamalar

  • * T.C. Kimlik numaranızı girmelisiniz. Harç ödemesi pasaport sahibinin T.C. kimlik numarasına yapılmalıdır.
  • ** İlinizde bulunan vergi dairelerinden/malmüdürlüklerinden sadece harç ve değerli kâğıt bedeli tahsilatına yetkili olan vergi daireleri/malmüdürlükleri listelenmektedir.
  • *** Borcunuzu 02:00-23:45 saatleri arasında anlaşmalı bankalar aracılığı ile ödeyebilirsiniz.
    Listeden size uygun olan ili ve ödemenizin aktarılacağı vergi dairesi/malmüdürlüğü seçimini yapmalısınız (Örneğin ikametgâhınıza veya işyerinize en yakın vergi dairesi).
  • Herhangi bir vergi dairesinin seçilmesi yeterli olup sadece ödemenizle ilgili iade veya mahsup yapılması gereken durumlarda; iade veya mahsup işlemleri seçmiş olduğunuz vergi dairesi/malmüdürlüğü tarafından gerçekleştirilecektir.

IMEI Kayıt Nasıl Yapılır? 2024 IMEI Kayıt Ücreti

Yurt dışından Türkiye’ye getirilen cep telefonlarına SIM kart takıldığı andan itibaren yasal süre olan 120 gün sonunda cihaz kendini kapatır. Bu kapanma işlemi cihaz resmi kaynaklara kaydedilmediği için otomatik olarak yapılır. Bu nedenle ülkeye getirdiğiniz cep telefonlarını özgürce kullanmaya devam etmek için üzerinize kaydettirmeniz lazım. Bu durum 2. el ya da yenilenmiş cep telefonu alan kişilerin de başını ağrıtabilir. Güvenmediğiniz birinden satın aldığınız cep telefonu IMEI numarası kayıtlı değilse cihazınız kendini kapatabilir. Bu nedenle yeni bir cihaz aldığınız zaman sorgulama işlemi yapmalısınız. Turkcell müşterisiyseniz satış sonrası destek amaçlı oluşturulan “IMEI Kodu Öğrenme” yöntemlerini uygulayabilirsiniz.

Her yıl değişen IMEI kayıt ücreti 2024 yılında 31 Bin 692 TL  olarak uygulanacak.

Cep telefonu IMEI numarası sorgulama nasıl yapılır?

 

IMEI numarası nedir?

​IMEI numarası; 15 rakamdan oluşan ve tam adı International Mobile Equipment Identity (Uluslararası Mobil Cihaz Kodu) olan uluslararası benzersiz bir kimlik numarasıdır. Cep telefonlarının güvenliğini sağlamak için her bir cep telefonu ayrı bir IMEI numarasıyla üretilir.

Telefon IMEI numarası neden gerekli?

​IMEI sorgulama işlemi sayesinde cep telefonunuzun kim tarafında ve hangi sim kart ile kullanıldığı tespit edilebilmektedir. Telefonun kaybolması veya çalınması gibi durumlarda IMEI numarası sayesinde telefonunuz bloke edilebilecek ve yabancılar tarafından kullanılması engellenebilecektir.
Çalınma yaşandığında telefonunuzun IMEI numarası ile hukuki makamlara yaptığınız başvuru sayesinde IMEI numaranız tüm GSM işletmecilerine gönderilecek ve bu numara sayesinde takip edilebilecektir.
IMEI numarası, yurt dışından getirilen telefonların güvenilirliği ve kullanılabilirliğinin sorgulanması için de gereklidir.

IMEI numarası kayıt sorgulama ve öğrenme

​​Cihazınıza ait 15 haneli IMEI numarasını, cihazınızda *#06# yazıp YES tuşuna basarak öğrenebilirsiniz. IMEI numarasını, cihazınızın pil yuvasında veya ürünün kutusu üzerinde görebilirsiniz.​
IMEI kayıt sorgulama işlemleri E-devlet sistemi üzerinden yapılıyor. E-devlet sistemine TC kimlik ve kullanıcı bilgileri gerekmeden https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama​ adresi üzerinden 15 haneli IMEI numaranızı sorgulatabilirsiniz. Böylece cihazınızın kayıp veya çalıntı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
IMEI numarası kayıt işlemi için; https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet  adresine giriş yapılarak ilgili bilgileri doldurarak cihaz kaydınızı tamamlayabilirsiniz. Kontroller elektronik ortamda yapıldıktan sonra cihazın sisteme kaydı gerçekleştirilir.

IMEI numarası kayıt ücreti nedir?

​​​Kayıt işlemlerine başlamadan önce imei kayıt hakkının sorgulanması ve harç ücretinin yatırılması gerekir. IMEI kayıt ücreti 2024 yılı için 31 Bin 692 TL olarak uygulanacak. Kredi kartı ile ödeme yapılabilir. Dekont üzerinde ise; kayıt yapılması istenen cihaza ait 15 haneli imei numarası, belge sahibine ait kişisel bilgiler ve TC kimlik numarası olması gerekir. IMEI numarasının dekont üzerinde hatasız yazdığından emin olmak gerekir.
Online’dan yapılan ödemelerin ardından e-devlet kayıt sayfasına dönülerek onay verilmesi ve 8 rakamlı başvuru takip numarasının alınması gerekmektedir. Kayıt işlemlerinin tamamlanıp tamamlanmadığı ise E-devlet IMEI sorgulama adresinden kontrol edilebilir.

Yurt dışından getirdiğim cihazı Türkiye’de kullanabilir miyim?

Yurt dışından alınan ve Türkiye’ye getirilen telefonlar yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün kayıt gerekmeksizin kullanılabilmektedir. 120 günün sonunda kayıt işlemi tamamlanmayan cihazlar iletişime kapatılmaktadır.
Cihazınız için kayıt hakkınız olup olmadığını https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama linkinden sorgulayabilirsiniz. Kişinin bir telefon kaydı yaptırdığı yıl ve takibindeki 2 yıl boyunca yeni bir kayıt hakkı bulunmuyor. Ondan sonraki yılın ilk günüyle kayıt hakkı yeniden oluşuyor. Yeni bir cihaz kaydı yapılabilmesi için cihaz kaybı yapılan yurda giriş tarihi üzerinden 3 yılın geçmesi gerekiyor.
Elektronik kimlik bilgisine yani IMEI numarasına sahip tüm cihazların kayıt altına alınması gerekmektedir.

 

IMEI Nedir? Yapmazsanız Ne Olur?

IMEI numarası cep telefonlarına özel bir koddur. 15 haneden meydana gelen IMEI kodu benzersiz olduğu için tıpkı TC kimlik numarası gibi cihazların özel kimliği olur. Cep telefonunu çalıntı, kayıp ya da yasa dışı işlemler için koruduğu gibi hukuksal alanda suçluların tespitinde de kullanılır. Bir cep telefonunun IMEI kodu yoksa Türkiye’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından kapatılır. Bu süre yasal olarak 120 gün olsa da bazen fark edilmesi uzun sürdüğü için uzayabilir. Yeni aldığınız bir cihazın çalıntı olduğundan şüpheleniyorsanız da IMEI sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

IMEI kodu olmayan cihazlarda IMEI kaydetme işlemini yaptırmalısınız. Yoksa cihazın şebeke ile olan iletişimi tamamen kesilir. Yani SIM kart takılı olduğu halde arama yapma, arama alma ve mobil internet erişimi gibi şebeke bağlantılı işlemler cihazdan yapılamaz. Fotoğraf çekmek, Wi-Fi ile internete bağlanmak ve bluetooth gibi cihazın kendisine ait olan ve şebeke ile bağlantısız özellikleri ise kullanmaya devam edebilirsiniz. Yeni aldığınız ya da kayıt işlemi yaptırmadığınız cep telefonunda şebekeye erişim yoksa IMEI tanımlaması yapmadığınız için olabilir. Bu durumda e-Devlet IMEI kayıt ücreti yatırarak sistemden işlemleri tamamladığınız zaman 48 saat içinde şebeke tekrar açılır.

 

e-Devlet IMEI kayıt sayfası ile yapılacak işlemler:

  • Şifre ve TC kimlik numaranız ile e-Devlet IMEI kayıt adresine giriş yapın.
  • Kayıtlı Cihazlarım ve Kayıt Hakkı Sorgulama > IMEI Kaydet > Devam Et butonlarına tıklayın.

NOT: IMEI Kaydet adımında “Kayıt Yaptırabilirsiniz” uyarısı yerine “Kayıt işlemi yapabilmeniz için 1 Ocak … tarihinden sonra yurda girişin olması gerekir” uyarısı ile karşılaşıyorsanız kayıt hakkınız yoktur. 3 takvim yılı boyunca her kişinin sadece 1 tane cihaz için IMEI kayıt yaptırma hakkı vardır. Daha önce kayıt yapan ve süreyi doldurmayan kişiler için bu tarz bir uyarı çıkar ve sürenin beklenmesi gerekir.

  • Kendi adınıza veya çocuğunuz adına kayıt yaptırmak için sunulan seçeneklerden uygun olana tıklayın.
  • Kendi Bilgilerim ile Başvuru Yapacağım > IMEI Kodu Girişi > Fiziksel SIM / E-SIM Kodları  adımları ile sayfada ilerlenir.

NOT: Cep telefonu IMEI kodunu öğrenmek için arama ekranından *#06# tuşlayabilirsiniz. Kodu girdikten sonra birkaç kere kontrol edin çünkü kayıt sonrası işlem geri alınamaz ve vergi ödemeniz iade edilmez.

  • Yurda Giriş Yapılan Belge Türü > ” T.C Pasaportu / Nüfus Cüzdanı – ID Kart > Belgenin Ait olduğu Ülke (Türkiye) > Giriş Yapılan Belge No > Yurda Giriş Tarihi > Devam Et butonları ile ilerleyebilirsiniz.

NOT: TC kimlik ile yurda giriş yaptıysanız belge numarasına “Kimlik Seri Numarası” girilir.

Kayıt Bilgileri Onay Ekranı açıldıktan sonra tüm bilgileri kontrol ederek doğruluğundan emin olun. Daha sonra vergi ödeme işlemi için Maliye Bakanlığı İnternet Vergi Dairesi butonu ya da mobil ödemeyi tercih edebilirsiniz.

  • Maliyet Bakanlığı üzerinden kartla ödeme yapmak için sistem üzerinden farklı bir sekmeye yönlendirilirsiniz. Mobil ödeme kullandığınız bankanın internet sitesi ya da cep telefonu uygulaması üzerinden yapılır.

 

Maliye Bakanlığı IMEI Online Ödeme Adımları:

  • Maliye Bakanlığı İnternet Vergi Dairesi seçildiği zaman açılan ekrana TC kimlik No, adı – soyadı, bulunulan il ve ilçe Vergi Dairesi Müdürlüğü adı, cep telefonu IMEI numarası bilgileri yazarak “ÖDE” butonuna tıklanır.
  • Açılan ödeme ekranına kredi kartı bilgilerinizi girip cep telefonunuza gelen kodu girdikten sonra online ödemeyi tamamlayabilirsiniz.

Banka ya da Vergi Dairesi uygulaması üzerinden ödeme tamamlandıktan sonra e-Devlet sayfasından “Ödememi Kontrol Et” butonuna tıklanır. Kayıt işleminin tamamlandığına ya da ödeme beklendiğine dair bir uyarı alabilirsiniz. Ödeme bekleniyorsa birkaç saat sonra tekrar kontrol ederek hala aynı sorunu alıyorsanız bankanız ile iletişime geçebilirsiniz. Kayıt tamamlandığı zaman ekranda “IMEI Numarası Kayıtlı” bilgisi çıkar.

NOT: Daha önce IMEI kaydı yaptırdıysanız “Kayıtlı Cihazlarım ve Kayıt Hakkı Sorgulama” işlemi ile sürenizi öğrenebilirsiniz. Daha önce kayıt yapılmış cihaza yeni hat tanımlamak için “Hat Eşleştir” işlemi de e-Devlet ile bu adresten yapılır. Birden fazla IMEI numarası olan cihazlar için her bir kayıtta aynı işlemler tekrarlanır.