Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Yeni 5D Optik Depolama, CD boyutunda bir cam diske 500TB veri sığabiliyor!

Yeni 5D Optik Depolama, Optica Society'e göre, araştırmacılar yüksek hızlı lazerler kullanarak 500 TB verinin CD boyutunda bir cam diske yazılmasına izin verebilecek "5D veri depolama teknolojisi" geliştirdiler.

Yeni 5D Depolama, CD boyutunda bir cam diske 500TB veri sığabiliyor!

Bir  Blu-ray disklerden 10.000 kat daha fazla veri sığacak yeni teknoloji 5D depolama… İşte detaylar…

Optica Society‘e göre, araştırmacılar yüksek hızlı lazerler kullanarak 500 TB verinin CD boyutunda bir cam diske yazılmasına izin verebilecek “5D veri depolama teknolojisi” geliştirdiler. Yeni yüksek hızlı yazma ve okuma tekniği ile özellikle arşivleme ve diğer amaçlar için çok daha değerli kullanmak mümkün olacak.

5D optik depolama ile, her dosya üç katman nano ölçekli nokta kullanıyor. Üç standart boyut içindeki noktaların boyutu, yönü ve konumu, beşinci boyutu oluşturuyor. Bu noktalar, mikroskop ve polarizör kullanılarak okunan diskten geçen ışığın polarizasyonunu değiştirmeye yarıyor.

Aslında 5D optik teknolojisini saha önce görmüştük ancak yazma hızları oldukça yavaş kalıyordu. Yine de (son derece) uzun vadeli depolama için büyük avantajları bulunuyor. Depolama ortamının 1.000 derece C’ye kadar olan sıcaklıklara dayanabileceği ve oda sıcaklığında bozulmadan 13,8 milyar yıl ömrü olacağı tahmin ediliyor.

Görünen o ki araştırmacılar bu teknolojideki hız sorununu çözmüş. Ne yapılmış derseniz? Hız sorununun üstesinden gelmek için araştırmacılar, yüksek tekrarlama oranına sahip bir femtosaniye lazer kullanılmış.

Doğrudan cama yazmak yerine, lazeri, birkaç zayıf ışık darbesi kullanarak küçük yapılar oluşturan, yakın alan geliştirme adı verilen bir fenomen üretmek için kullandılar. Bu sayede daha güçlü, tek darbeli bir “mikro patlama” tarafından oluşturulan dairesel boşlukları geliştirildi. Söz konusu bu yeni teknik, makaleye göre “yüksek tekrarlamalı lazerler kullanan diğer yaklaşımlar için sorunlu olan termal hasarı en aza indirmeyi başardı”.

Bir CD boyutuna 5GB veri yazıldı!

Ekip, yeni tekniği kullanarak, yaklaşık yüzde 100 okuma doğruluğu ile geleneksel bir CD boyutunda bir silika cam disk üzerine 5 GB metin verisi yazabildi. Araştırmacılar, “Yöntemden elde edilen yazma yoğunluğu ile disk 500 terabayt veri tutabilecek” dedi. Ayrıca saniyede bir milyon voksel veya saniyede yaklaşık 230 KB hızlarda yazabiliyor denildi.

Bu kulağa yavaş gelebilir, ancak paralel yazma ile 500 TB’lık bir diski yaklaşık 60 günde doldurabilirsiniz. Bu teknik sayesinde değerli milyonlarca veri sonsuza kadar bir yerde depolamanın önü açılıyor. Buna en iyi örneği Araştırma ekibi lideri Peter G. Kazansky verdi. Kazansky’e göre; “Mevcut sistemle, örneğin bir kişinin DNA’sındaki bilgileri korumak için kullanılabilecek terabaytlarca veriyi koruma yeteneğine artık sahibiz”.