Sosyal Medya

Genel

Yeni neslin STK’sı e-SOSYALBEN sosyal faydayı dijitalleştirdi

SosyalBen Vakfı 6 yıldır başarıyla devam ettiği çalışmalarını pandemi sürecinde de sürdürüyor. Mart 2020 itibarıyla hayata geçirilen e-SosyalBen oluşumu adım adım yayılıyor...

Yeni neslin STK’sı sosyal faydayı dijitalleştirdi

e-SOSYALBEN 1 YAŞINDA…

SosyalBen Vakfı 6 yıldır başarıyla devam ettiği çalışmalarını pandemi sürecinde de sürdürüyor. Mart 2020 itibarıyla hayata geçirilen e-SosyalBen oluşumu adım adım yayılıyor…

Türkiye’nin ve dünyanın birçok bölgesinde gerçekleştirdiği saha çalışmalarıyla bugüne kadar 11 ülkede 45.000’i aşkın çocuğun hayatına dokunan SosyalBen Vakfı, taşımalı eğitimin uygulandığı bölgelerde yaşamını sürdüren çocukların yeteneklerini keşfetmelerini ve kendilerini geliştirmelerini hedefliyor. Çocukların gözlerindeki ışıltıyı motivasyon kaynağı olarak gören Vakıf, yeni neslin STK’sı mottosuna uygun olarak geliştirdiği dijital çözümler ile pandemi süresince faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor.

SosyalBen Vakfı, salgın nedeniyle oluşan uzaktan çalışma düzenine hızla uyum sağlayarak Mart 2020’de e-SosyalBen oluşumunu hayata geçirdi ve projelerini dijital ortama taşıdı. Birinci yılını dolduran e-SosyalBen kapsamında Vakıf toplumun sevgisini kazanmış, sosyal sorumluluk duygusu yüksek olan ünlüler ve influencerlardan oluşan gönüllü elçileri ve dijitalleşme sürecine entegre olan yeni e-Elçi’leri ile daha fazla çocuğa ulaşarak faaliyetlerini sürdürüyor.

e-SosyalBen oluşumunun birinci yılını kutlamasından büyük heyecan duyduğunu belirten SosyalBen Vakfı Kurucusu Ece Çiftçi, “Dünyanın ve ülkemizin salgınla savaştığı bu zorlu dönemde yardımlarını bizden esirgemeyen tüm destekçilerimize teşekkür etmek isterim. Gündemi yakından takip eden bir Vakıf olarak dijitalleşen dünyaya ayak uydurmayı her zaman çok önemsedik.  Bu anlamda Sosyalben Vakfı bünyesinde oluşturduğumuz e-SosyalBen oluşumu sürdürülebilirliğimizin korunması için büyük önem taşıyor. Zaten aklımızda olan bu girişim, salgın sebebiyle evlerimize kapanmamızla daha da hızlandı,  adeta bir kartopu gibi büyümeye başladı. Bundan sonraki dönemde çalışmalarımıza hibrit olarak devam etmeyi hedefliyoruz. e-Gönüllülük, dijital saha ve gerçekleştirdiğimiz zirveler dijitalleşme adımlarımızdan sadece birkaçı. Durmaksızın çalıştığımız bu dönemde daha efektif projeler geliştirerek, daha çok çocuğa ulaşmayı ve toplumsal fayda yaratmaya devam etmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Yeni neslin STK’sı e-SOSYALBEN sosyal faydayı dijitalleştirdi

Gönüllülüğün e-Hali…

SosyalBen Vakfı Türkiye’de ilk defa gerçekleştirdiği e-Gönüllülük hareketi ile dijital dönüşümün öncüsü olarak hem fiziki olarak hem de dijital arenada çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Vakfın 2020-2021 yılı boyunca 3 kez açtığı e-Gönüllülük başvurularına toplam 2.245 kişi başvurdu. 8 ile 86 yaş aralığındaki başvurular Dünya’nın 15 farklı ülkesinden, ülkemizin ise 78 ilinden alındı.

Mart 2020’den Nisan 2021’e kadar 841 kişinin e-Gönüllü olarak faaliyet gösterdiği SosyalBen Vakfı 1 yıl boyunca 24.795 dakika e-Gönüllü oryantasyonu gerçekleştirdi.

SosyalBen Vakfı faaliyet gösterdiği alanları yanında uzmanlarla birlikte gerçekleştirdiği araştırmalarla da sosyal sorumluluk konularına ışık tutuyor. Vakıf KOÇ-KAM Direktör Yardımcısı ve SosyalBen Vakfı Araştırma Kurulu Başkanı Dr. Aslı Mert’in yürütücülüğünde gerçekleştirdiği, Berra Karayel, Doğa Dilbilmez ve İlayda Eskitaşçıoğlu’nun araştırmacı olarak görev aldığı Gönüllülük Araştırması ile gönüllülük bilinci hakkında ilgi çekici verilere ulaştı. Araştırmaya göre gençlerin gönüllülüğe verdikleri önem arttıkça hayata karşı duydukları tatmin ve genel mutluluk düzeyleri de aynı doğrultuda yükseliyor. Katılımcıların yüzde 78.9’u gençler arasında farkındalığı artırmak için gönüllülüğün eğitim müfredatının bir parçası olması gerektiğini vurguluyor.

e-SosyalBen Çocukları Atölyelere “Dijital Saha”da Devam Ediyor…

SosyalBen Vakfı kurulduğu günden bu yana 11 ülkede on binlerce çocuğun hayatına dokunarak, onların keyif aldığı etkinlikleri yapmalarına ön ayak oluyor. Fiziki sahada bulunmanın faydası ne kadar fazla olsa da dünyanın salgınla savaştığı bu zorlu dönemde en önemli şeyin sağlık olduğu bilincine sahip olan vakıf, fiziki sahadan farksız olarak dijital çözüm sunan atölyeleriyle çocuklarla birlikte olmaya tüm hızıyla devam ediyor.

SosyalBen Vakfı, dijital Saha çalışmalarında Eylül 2020’den bu yana, 9 farklı atölyede, 4 Atölye Koçu, 240 SosyalBen Gönüllüsü, 145 e-SosyalBen Çocuğu ile birlikte düzenli dijital atölyeler gerçekleştirdi. Resim, icat, dans, kısa film ve fotoğrafçılık, müzik, oyun, yaratıcı yazarlık ve kodlama atölyeleri kapsamında 1.484 e-SosyalBen Çocuğu ile toplamda 8.670 dakika etkinlik yapıldı.

Aynı zamanda daha geniş bir kitleye ulaşmak adına Youtube üzerinden geçen yıl ve bu yıl 20-23 Nisan aralığından gerçekleştirilen Evden Eve 23 Nisan etkinlikleri ile öğretmenler aracılığı ile 1.630 çocuğa ulaşıldı. Aynı zamanda 15.153 izlenme sayısı elde edildi. Gelen yoğun ilgiyi fark eden ve daha fazla çocuğa ulaşmak için kolları sıvayan ekip 23 Nisan sonrasında da SosyalBen Evimde video serilerine devam ederek 25.500 bini aşkın izlenmeye ulaştı.

Eğitime Gönül Verenler Nitelikli Eğitim Buluştayı’nda Bir Araya Geldi…

SosyalBen Vakfı, son dönemde herkes tarafından merak edilen “Yeni Normalde Nitelikli Eğitim Mümkün Mü?” sorusuna, 30-31 Ocak’ta çevrim içi olarak gerçekleştirdiği “Nitelikli Eğitim Buluştayı”nda yanıt aradı.

Tartışmaya, anlamaya ve çözüm üretmeye yönelik webinar, söyleşi ve atölyelerden oluşan buluştayda çevrim içi oyunlar, terapötik oyunlar, drama, şiir, müzik, orff, çocuk yogası, fiziksel aktiviteler, sanat, çizgi film, uzaktan eğitimde ders tasarımı, yaratıcı yazma, nitelikli çocuk edebiyatı, kodlama, kapsayıcılık, ekoloji, eleştirel düşünme, çocuklarla felsefe gibi pek çok başlık dikkat çekti. Aralarında Prof. Dr. Artin Göncü, Müjdat Ataman, Doç. Dr. Oylum Akkuş İşpir, Ece Çiftçi, Nil Memişoğlu, Prof. Dr. Nurhan Yentürk ve İbrahim Betil’in de olduğu webinarlarda ise eğitimde gönüllülüğün önemine, öğretmenin ve okulların yeni rolüne ve eğitimde değişen sisteme kadar pek çok konu hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

Atölyeler dışından webinarlar sayesinde de eğitim alanında önemli konuların altı çizildi. Youtube üzerinde 1.156 izlenmeye sahip olan webinarlar 2 farklı oturumda toplam 191 dakika olarak izleyici ile buluştu.

Türkiye genelinde 60 ilden, Dünyada ise İngiltere, Rusya, Kıbrıs, Azerbaycan ve Türkiye olmak üzere 5 ülkeden toplamda 456 kişinin katılım sağladığı Nitelikli Eğitim Buluştayı’nda 54 farkı eğitmen ile 30 farklı atölye gerçekleştirildi. 18-62 yaş aralığındaki farklı meslek gruplarından katılımcıların %61’ini öğretmenler oluştururken, onları %14,8 oran ile öğrenciler takip etti.