Sosyal Medya

Ne? Nasıl yapılır?

2018 Model Akıllı Telefon Nasıl Seçilir?

2018 Model Akıllı Telefon Nasıl Seçilir? Birbirinde yeni modeler arasından seçim yapmak gerçekten zor. Bu konuda nasıl karar vermek daha doğru olur?

2018 Akıllı Telefonların Yılı Oldu, Peki 2018 Model Akıllı Telefon Nasıl Seçilir?

Bu yıl bir bir ardına, her bütçeye özel akıllı telefon modellerinin duyurulduğu bir yıl oldu. Neredeyse kötü karar vermenin imkansız olduğu bir yıl diyebiliriz. 2018 Model Akıllı Telefon Nasıl Seçilir?

Ya akıllı telefonunuzu fazla düşürdünüz, yada pil ömrünüz giderek kötüleşti. Pil değişimi ile de bunu halledebilirsiniz belki ama; sebebi ne olursa olsun yeni bir akıllı telefonu alma zamanınız geldiği için belki de bu yazıyı okuyorsunuz.

Neyse ki yeni bir model satın almak için belki de en doğru zamana denk gelmiş olabilirsiniz: 2018 model Akıllı telefonlar her zamankinden çok daha güçlü ve gerçekten harika modellere sahip. Bütçe dostu olan da var, ciddi pahalı olanda. Bu nedenle özelliklerin ve fiyatın doğru dengesini bulmak oldukça zor olabilir. Bu kararı daha kolaylaştırmak için size dikkat etmeniz gereken bir kılavuz hazırladık.

Öncelikle Bir Platform Seçin!

Daha fazla ilerlemeden önce ilk yapmanız gereken telefonunuzun kullanacağı platformu seçin. Bir iOS hayranımısınız, yoksa Android Guru’su mu? Daha önce akıllı telefon kullanıyorsanız, büyük olasılıkla bağlılığınız oluşmuştur. Eğer ilk akıllı telefonunuzu seçiyorsanız aklınızda bulundurmanız gereken bir kaç şey var.

Android, en yaygın kullanılan mobil işletim sistemidir, büyük ölçüde akıllı telefon üreticilerinin belirli bir kural takımına uymaya razı olduğu için ücretsiz işletim sistemidir. Bu nedenle seçim yapmak için şaşırtıcı derecede Android cihaz göreceksiniz ve iPhone’larda kullanılmadan önce yeni teknolojileri bir araya getiren modellerin hep Android cihazlardan oluştuğuna şahit olacaksınız. ( Bilmelisiniz ki; NFC gibi nüanslar, ekran parmak izi sensörleri ve neredeyse çerçevesiz ekranlar ilk olarak Android cihazlarda karşımıza çıkmıştı.)

Ayrıca telefonunuzu tam olarak özelleştirmek isterseniz de Android üstün bir platformdur. Widget’lar, simge paketleri, gibi.

iOS ise Apple dünyasına yatırım yapanlar için vazgeçilmez seçimdir. Daha önce Apple ekosisteminden MacBook ve iPad gibi yatırımlar yaptıysanız, iPhone’nun bunlarla güçlü bağlantı kurmak gibi bir argümanı var. Ancak şirketin akıllı telefonlarını takdir etmek için illa bir Mac sever olmak zorunda da değilsiniz. Kullanımı kolay ve güvenilir bir kullanıcı platformu sunuyor. Uygulama geliştiricilerin iOS’a odaklanmaları kesinlikle boşuna değil.

Daha önemli olan şey, iPhone sahiplerinin yazılım güncellemelerini, Android meraklıları gibi akıllı telefon üreticilerini beklemek gibi bir derdi yok. Apple yazılım güncellemesi başlattığında bu tüm iOS cihazları için herkes tarafından kullanılabilir – erişilebilir.

Senin için Önemli Olan Nedir?

Doğru akıllı telefonu bulmak, hepimiz için özellik ve donanımın doğru karışımını bulmak anlamına gelir. Bunu yapmak aslında kolay değil. Hangi özelliklerin olması gerektiğine karar vermek kolay değil tabi. Ancak belirttiğimiz faktörler, dikkate alınması gereken önemli faktörler arasındadır.

Bütçe

Kuvvetle muhtemeldir ki akıllı telefonlar için ödeme şeklimizde ödeme miktarımızda son yıllar değişti. Ülkemizde taksitlendirmedeki sıkıntılar bile neyi seçeceğimizi doğrudan etkiliyor. Bankaların sıfır faizli kredilendirme seçenekleri yaratması bile peşin satılanları göze aldığınızda pahalı kalıyor. Özellikle operatörler şimdilerde kullandığınız paketlere ek tarife bedelleri ile 200$’dan 1000$ dolarlara kadar olan telefonlar için taksitlendirme yapıyor. Bir çok ülke de özellikle Amerika’da GSM operatörleri bu şekilde taksitli yeni akıllı telefonları satıp maliyetleri bir anlamda bir yıl boyunca amorti ediyorlar.

Bu şeklin çok sayıda akıllı telefon modelini de ülkemizde daha erişilebilir kıldığı aşikar.

Ancak yine de fiyat ve genel akıllı telefon kalitesi arasında bir korelasyon yoktur.

Samsung Galaxy S9 Plus ve iPhone XS için ödeyeceğiniz miktarı küçük bir kısmı için OnePlus 6 gibi tipik birinci sınıf bir amiral gemisi akıllı telefon alabilirsiniz.

Altıncı nesil Moto G gibi 250 $ ‘lık orta dereceli cihazlar, insanların günlük rutinleri için geniş bir ekran ve AI destekli bir kamera gibi niceliklerin yanı sıra daha fazla beygir gücü sağlıyor.

Gördüğünüz gibi herhangi bir fiyatta mükemmel seçenekler bulmakta bir sıkıntı yok. Bu nedenle herşeyden önce ne kadar harcama yapmak istediğinize karar verdikten sonra ayrıntılı incelemelere geçmenizde fayda var.

Ekran

Telefonunuzun ekranına bakarak çok zaman harcayacaksınız, bu yüzden iyi bir şey olduğundan kesinlikle emin olun.İnsanlar genellikle canlı renkler, derin siyahlar ve geniş görüş açıları sayesinde AMOLED ekranların akıllı telefonlar için altın standart olduğunu düşünüyor. Bazı durumlarda – örneğin, siyah bir arka plan üzerinde beyaz yazı içeren bir e-kitap okuduğunuzda – AMOLED’ler aslında pil ömrünüzü uzatır, çünkü bu karanlık bölümler siyah rengi göstermez. Çünkü pikseller tamamen kapatılmıştır.

Bunu yerine LCD ekranlar daha ucuz cihazlarda daha fazla kullanılmaktadır. Bunun en önemli sebebi üretimi daha kolaydır. Ancak bu onların korkunç olduğu anlamına gelmemektedir. Tüm panel arkadan aydınlatıldığı için doğrudan güneş ışığı altında görmek daha kolaydır.

Bu arada 2018 Akıllı Telefonların ekranlarının giderek büyüdüğünü göreceksiniz. 18: 9 en boy oranına sahip ekranlar artık daha yaygınlaştı. Esasen etrafta gezinmek zorunda kalmadan daha fazla içerik görüntülemenizi sağlamaya yardımcı oluyor. Daha da iyisi bu ekran yeterince geniş olduğu için kendileri genellikle normalden daha geniş bir gövdeye sahip olmuyorlar.

Bu nedenle daha geleneksel ekranlara sahip telefonlardan çokta pahalı değiller: Örneğin, Alcatel 1X gibi cihazlar, 100 doların biraz üzerinde bir 18: 9 ekran sunuyor. Elbette daha ufak ellere sahip kişiler için 5.3 inçlik ekran seçimleri çok daha kullanım kolaylığı sağlayacaktır. Üreticiler cihazlarına sığacak ekranlar üretmeye odaklanmaya devam ediyor bu nedenle sizin ellerine uygun pek çok seçenek bulacaksınız.

Kamera

Bu günlerde, hemen hemen her amiral gemisi telefonun iyi bir kamerası var, ancak detaylar oldukça çılgınca değişebilir.Bu, harika fotoğraflar için çok para ödemeniz gerektiği anlamına gelmez. İşte bir ipucu: Megapiksellere takılma.Bunun yerine, kameranızı en çok kullanma eğiliminde olduğunuz durumları bir düşünün. Çok fazla fotoğraf çeken bir akıllı telefon fotoğrafçısı değilseniz, arka tarafa monte edilmiş bir kamera sizin için yeterli olacaktır.

Bu günlerde moda olan çift kameralar ise oldukça fazla esneklik sunmaktır. Eğer manzara çekimlerini sevenlerdenseniz LG G7 gibi geniş açılı telefoto kamera ayarlı cihazlardan faydalanabilirsiniz. Bokeh filteri çekimleri için çift kameraları telefonlar kesinlikle iyi seçimdir.

Bir kaç teknik detaya odaklandığınızda seçim yapmanın ne kadar kolaylaştığını görebilirsiniz. Pikseller ne kadar büyükse ve diyafram o kadar genişse, fotoğraflar daha da parlak olur. Bazı kameralar ayrıca, doğal elinizin yalpalamasını engelleyen ve daha net, daha net fotoğraflar çeken optik görüntü sabitleme veya OIS özelliği sunar.

Performans

Çoklu görevliler ve en son grafik olarak yoğun oyunları kendi telefonlarında oynamaktan hoşlanan insanlar, geri kalanlardan daha fazla beygir gücüne ihtiyaç duyacaklar. Eğer sizin içinde durum buysa, telefonun yonga seti ve RAM kapasitesi konusunda dikkatli olun. Bahsettiğimiz performanslı durumlar için en hızlı işlem çekirdeği ve alabileceğiniz en fazla RAM kapasitesini almak isteyeceksiniz.

iPhone için durum basit en iyi performans için en yeni donanımı almak gerekecektir. A12 biyonik  yonga setli yeni iPhone Xs v iPhone Xs Max modelleri bu özellikleri kolaylıkla karşılıyor. Elbette daha ucuz modelli iPhone XR‘de aynı yonga setine sahip.

Android telefonlarda ise bu durumu anlamak çok daha kolaydır. zira hemen hemen hepsi Qualcomm’un mobil yonga setlerini kullanıyor. Şirketin 800 Serisi en iyi performansı sunan seri. 2018 modellerin de ise Snapdragon 845 neredeyse her amiral gemisi Android Akıllı telefonun içerisinde yer alıyor.

Biraz daha bütçe dostu telefonlarda, orta sınıf modeller de Snapdragon 600 Serisi, alt sınıfta ise Snapdragon 400 Serisi kullanılıyor.

Tecrübelerimize göre; 400 serili işlemcilere sahip cihazlar, bütçesi oldukça dar insanlar için yeterince performans gösteriyor; ancak 600 serisi yonga setleri, fiyat ve performans arasında en iyi dengeyi sağlama eğiliminde. Ancak 1000 dolar gibi bir bütçe harcamak istemeyenler için tasarlanmış 710 serisi gibi özel yonga setleri de var.

Depolama Alanı

Depolama alanı dolduğundan, hangi uygulamaların saklanacağını ve hangilerinin silineceğine karar vermeye çalışırken, birkaç şey sinir bozucu. 32 GB’den az bir telefon satın almanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Bu nedenle bütçeniz izin verdiği kadar depolama alanı elde edin ve microSD kart yuvalarına sahip seçeneklere öncelikle bir göz atın.

Batarya Süresi

Hiç kimse sürekli elektrik prizine takmak zorunda kalacağı bir akıllı telefon satın almak istemez. RAM ve depolama alanında olduğu gibi, bütçenizin izin verdiği en büyük pili bulmak istersiniz. Bu mAh olarak ölçülür. 720p HD ekrana sahip bir telefon, Snapdragon 400 serisi çipset ve 2,800mAh pil; 1080p Full HD ekrana, daha güçlü bir işlemciye ve daha büyük bir hücreye sahip bir telefondan daha uzun kullanım süreli olabilir.

Modern telefonlarda hızlı şarj özelliği de önemlidir. Çoğu amiral gemisi, Qualcomm’un Quick Charge teknolojisine destek sağlıyor, ancak gerçekte ne kadar hızlı ısındıkları, Qualcomm standardının hangi sürümüyle çalıştıklarına bağlı.

Zamanlama

Akıllı telefonunuzu kaybettiyseniz, düşürüp kırdıysanız yapacak bir şey yok. Ancak telefonuzu güncellemeyi düşünüyorsanız bazı dönemler akıllı telefon için en alışverişli ve avantajlı dönemler olabilir. Bu özellikle amiral gemisi cihazlar için geçerlidir. Samsung’un yeni amiral gemisi telefonları genellikle ilkbahar döneminde, iPhone modelleri ise Eylül ayında geliyor. Yeni Pixel modelleri ise genellikle bunlardan bir ay sonra geliyor. Bu zamanları bilmek sizin için yeni amiral gemisi telefonları aynı bütçeye sahip olma fırsatı verebilir.

Güncelleme Sıklığı

Zamanlama hakkında başka bir not ise; Yazılım güncellemeleri, performans ayarları, güvenlik düzeltme ekleri, hata düzeltmeleri, yeni özellikler ve daha fazlasını paketler. Bu nedenle, telefonunuzun bunları ne kadar hızlı aldığını bilmek önemlidir. iPhone ve Pixel modelleri ana şirketleri yazılım güncellemelerini yayınladığı anda bu yazılımlara erişebilir.

Ancak Android cihazları başka üreticilerden alıyorsanız, biraz daha beklemeniz gerekebilir. Büyük yazılım güncellemeleri genellikle telefon üreticilerinin kendileri tarafından ayarlanmaktadır ve aynı zamanda operatör test ve sertifikasyonuna tabidir.

2018 Model Akıllı Telefon Nasıl Seçilir?