Sosyal Medya

Otomobil

2022 Yılı Elektrikli ve Hibrid Otomobil Satış Rakamları belli oldu!

Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği TEHAD, 2022 yılı otomobil satışlarıyla ilgili sonuçları paylaştı... Türkiye’de 2022 yılı Elektrikli Otomobil pazarında BMW markalar ve çok satılan model sıralamasında ilk sırada yer aldı.

2022 Yılı Elektrikli ve Hibrid Otomobil Satış Rakamları belli oldu!

Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği TEHAD, 2022 yılı otomobil satışlarıyla ilgili sonuçları paylaştı…

  •  – Türkiye’de 2022 yılı Elektrikli Otomobil pazarında BMW markalar ve çok satılan model sıralamasında ilk sırada yer aldı.
  • –  2021 yılına göre %188’lik artışla toplam 8210 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşti. 2021 yılında toplam 2849 adet satılmıştı.
  • –  Hibrid otomobil pazarında ise Toyota marka ve model ağırlığında liderliğini korumaya devam ediyor.
  • –  2022 yılında 19.126 adet hibrid otomobil satışı gerçekleşti. Bir önceki yıla göre 1789 adetlik düşüş yaşandı.
  • –  Hafif ticari sınıfında ilk kez Ford eTransit listeye girdi.
  • – Hibrid sınıfında ilk kez Nissan, REX (Range Extended) veya EVER (Electric Vehicle Extended Range) terimiyle listede yer aldı.

 

“Pandemi ve yarı iletken tedarik sorununa rağmen Elektrikli Otomobil pazarında büyüme devam ediyor. ”

Electric Hybrid Cars Dergisi Yayın Yönetmeni ve TEHAD Başkanı Berkan Bayram:

“Elektrikli otomobil satış rakamları her geçen yıl, bir önceki yıla oranla katlanarak artmaya devam ediyor. Genel dünya trendlerine paralel olarak gelişim eğrisi pozitif yönde. Her ne kadar ÖTV artışı, pandemi süreci ve yarı iletken komponent tedariğinde yaşanan sorunlar olumsuz yansımış olsa da, 2022 yılı, 2021 yılına göre yaklaşık 3 katı artış gösterdi. Rakamlara detaylı baktığımızda özellikle premium satış grafiğinin arttığını görmek mümkün. Otomobil kullanıcısı muadil benzin veya dizel motorlu model yerine aynı marka çatısı altındaki tam elektrikliye yöneldi. Hibrid otomobil tarafında ise Toyota’nın pazar liderliği devam ediyor. 2021 yılında her satılan 10 otomobilin 9’u Toyota iken, bu yıl bu oran 6’ya düştü. Genel pazarda da 1789 adetlik gerileme oldu. Fiat ve Honda markalarının hibrid pazara girişi çeşitliliği artırdı. Diğer taraftan Nissan ePower ile hibrid terminolojisinde REX (EVER) dediğimiz ‘Menzili Uzatılmış Araç’ olarak satış listelerinde yerini aldı” dedi.