Sosyal Medya

Android

Android 13 Developer Preview Yayınlandı!

Android 13 Developer Preview sürümü ortaya çıktı. Görünüşe göre, daha fazla gizlilik kontrolü ve temalı simgeler geliyor.

Android 13 Geliştirici Ön izlemesi Burada!

Android 13 Developer Preview sürümü ortaya çıktı. Görünüşe göre, daha fazla gizlilik kontrolü ve temalı simgeler geliyor.

Google, 13’ün uğursuzluğuna inanmadığı belli oluyor, zira Android 13 sürümünü es geçmedi ve şirket bugün ilk Android 13 geliştirici önizlemesini açıklıyor… Öte yandan en büyük rakibi Apple’ın büyük miktarda paralar kazandığını da biliyor.

Android 13 ön izlemesi – Android 13 developer preview, Google’ın yeni nesil mobil işletim sisteminden bekleyebileceğimiz şeylere bir bakış niteliğinde ve geliştiriciler, uygulamalarını Android emulatorleri kullanarak veya bir sistem görüntüsünü Pixel 4 veya daha yeni Pixel telefonlara yüklemek suretiyle deneyimleyebilir. En azından bu artık mümkün…

Teknik detaylara baktığımızda ise bugünkü duyuruya göre, Android’in bir sonraki sürümünün en azından daha iyi gizlilik kontrolleri ve sistem genelinde Android 12 mevcut Materyalinden daha fazlasını sunmasını bekleyebiliriz.

Photo Picker API!

Bu önizlemenin getirdiği şeylerden biri, belirli yerel veya bulut tabanlı fotoğrafları daha güvenli bir şekilde paylaşmanıza olanak tanıyan yeni bir fotoğraf seçici API… Mevcut belge seçici işlevi üzerine kurulu olan bu yeni sistem diyelim cihazınızdaki tüm medya dosyalarına izin vermek zorunda kalmadan belirli dosyaları bir uygulamayla paylaşmanıza olanak tanıyacak.

Google’ın mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Dave Burke bir duyuru gönderisinde, güncellenmiş fotoğraf seçicinin “fotoğraf ve video seçmeye yönelik özel bir deneyimle bu özelliği genişlettiğini” yazdı. Geliştiricilerin bu özelliği etkinleştirmek için fotoğraf seçici API‘yi kullanmaları gerekecek…

An animation showing the new photo picker in Android 13.

Yakındaki Wifi Cihazları!

Android 13, çevrenizdeki mevcut WiFi cihazlarını arayan uygulamalar için gerekli olacak bir “yakındaki WiFi cihazları” izni de ekliyor.

Bu, onların “konum iznine ihtiyaç duymadan WiFi üzerinden yakındaki cihazları keşfetmelerine ve bağlanmalarına” olanak tanıyor. Bölgede WiFi cihazlarını bulması gereken ve nerede bağlandığınızı bilmesi gerekmeyen uygulamaların, GPS’inize erişim izni istemesi iyi bir özellik, bu güvenliğiniz için önemli…

Google ayrıca Material You uyarlanabilir renk paletini kendi uygulamalarının ötesinde tüm uygulama simgelerine genişletiyor. Sistemin duvar kağıdınızdan oluşturduğu renkleri simgelerinize uygulamasını sağlayabileceksiniz. Yalnız, geliştiricilerin uygulama simgelerinin tek renkli sürümlerini göndermeleri ve bazı kodlarda ince ayar yapmaları gerekebilir. Bu özellik ilk olarak Pixels’de kullanıma sunulacak ve Burke’nin “onları daha fazla cihaza getirmek için cihaz üreticisi ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz” dediğini söylemek gerekiyor.

Geliştirici önizlemesi ayrıca, geliştiricilerin kullanıcılardan bildirim gölgesindeki Hızlı Ayarlar paneline kendi özel kutucuklarını eklemelerini istemesine olanak tanıyan yeni bir kutucuk yerleştirme API’si de sunuyor. Bununla, kullanıcıların Hızlı Ayarlar gölgesini düzenleyerek uygulamadan çıkmadan, bu uygulamaya özel kısayolları aramaları imkanı sağlayacak.

Bu geliştirici önizlemesindeki diğer özellikler arasında, uygulamaların sistem varsayılanından farklı bir dili daha kolay ayarlaması için bir yol, geliştirilmiş animasyonlar ve efektler ve ayrıca Google Play aracılığıyla daha fazla özellik güncellemesi bulunuyor.

Burke ayrıca Android 12L’ye ve çeşitli ekran boyutlarına ve form faktörlerine sahip cihazlara bir bilgi verdi ve “Şu anda çalışan 250 milyon büyük ekranlı Android cihazın avantajlarından yararlanmanıza yardımcı olmak için 12L’de yaptığımız bazı yeni güncellemeleri de geliştireceğiz” dedi.

Google ayrıca, Haziran-Temmuz ayları için hedeflenen platform kararlılığı ile ilk beta sürümünün Nisan ayı civarında beklendiğini gösteren bir yayın zaman çizelgesi paylaştı. Bu, Android’in önceki sürümlerinin kullanıma sunulma şekliyle benzer görünüyor ve önümüzdeki aylarda Android 13’ün final sürümünü duyabiliriz.