Sosyal Medya

MacOS

Apple daha iyi iPad ve Macbook için Mini-LED teknolojisi kullanabilir

Apple iPad ve Macbook ekranlarını daha uygun maliyetle daha iyi hale getirmenin yollarını arıyor. OLED pahalı, çözüm mini-led olabilir.

Apple 2020 model iPad ve Macbook ekranlarında Mini-LED teknolojisi kullanabilir

Apple, iPad ve Macbook ekranlarını daha da iyi hale getiriyor. Apple daha iyi iPad ve Macbook için Mini-LED teknolojisi kullanacak.

Apple uzun zamandır piyasadaki en iyi ekranlardan bazılarına sahipti ancak; son dönemde seviyenin biraz altında kalmaya başladı. Diğer üreticiler OLED teknolojisi ile mükemmel siyaha geçiş yaparken; Apple son bir kaç yıldır iPhone modellerinde kullanmaya başladı. Dizüstü ve iPad tarafında ise eski usül LCD ekranlarla devam etti.

Güvenilir Apple analisti Ming-Chi Kuo’dan (MacRumors aracılığıyla) çıkan yeni bir raporunda; Apple’ın gelecek yıl bazı cihazlarıyla görüntü kalitesinde büyük bir sıçrama yapmayı planladığını, ancak yine de iPad ve MacBook’ta OLED’i  benimseyip benimsemeyeceği kesin değil.

Apple’ın planında maliyetli OLED yerine şirketin 12.9 inçlik iPad Pro ve 16 inçlik MacBook Pro’da Mini-LED teknolojisini kullanmayı tercih edeceğini belirtiliyor.

Mini-LED nedir?

En kısa şekilde OLED’in bazı avantajlarını maliyet ve potansiyel yanma riskleri oluşturmadan LCD panellere getiren bir teknoloji olarak tanımlanıyor. Açık ve net bir şekilde burada Mikro-LED teknolojisinden değilde Mini-LED teknolojisinden bahsediliyor. OLED gibi Mikro LED pikseli de kendi ışığını yayar ve kusursuz siyah ve doğru renkler sağlar. Büyük ekranlı OLED panelleri üretmek zor olsa da Mikro-LED daha az yanma ilde daha büyük daha parlak ekranlar vaat ediyor.

Mini-LED ekranlar ise normal LCD ekranlara benzer şekilde, bunu yerine renkleri görüntülemek için filtreler gibi davranan pikseller arasında bir arka ışık parlatır. Mini-LED’in gerçek avantajı ise ekrana tipik bir panelden daha fazla LED yerleştirebilmenizdir. Bu daha fazla kontrast için karartma LED’leriyle belirli alanda kapatma veya karartma özelliğini kullanmanızı sağlar.

Bu özellik genellikle yüksek kaliteli TV‘lerde bulunur, ancak dizüstü bilgisayarlar ve tabletler için pratikte kullanılmamış (her pikselin temelde kendi arka ışığı olduğu OLED panelleri dışında). Bunun nedeni ise taşınabilir bir cihazda arkadan aydınlatma için çok fazla yer bulunmasıdır. Mini LED’ler tipik LED’lerden çok daha küçük ve bu nedenle yerel karartma yakında dizüstü bilgisayarlarda ve tabletlerde kullanılabilir gibi duruyor.

Kuo, 2020 12.9 inçlik iPad ve 16 inçlik MacBook Pro’nun, her biri 200 mikrondan küçük olan 10.000 Mini LED kullanacağını ve yerel karartma ve yüksek kontrast için onlara esneklik katacağını tahmin ediyor. LG ve GIS’in Apple’ın ana tedarikçileri olduğu söylüyor.

Mesele şu ki, Mikro LED, OLED’in önemli faydalarının çoğunu, bazı olumsuz taraflarla birlikte sağlayabilir. Bu nedenle bu raporun ne kadar doğru olduğunu bekleyip görmemiz gerekecek. Her zaman olduğu gibi…