Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Apple, Google ve Microsoft “uçtan uca” şifresiz oturum açmayı getiriyor

3 büyük teknoloji devi Apple, Google ve Microsoft, yeni cihazlarda şifresiz oturum açma işini ciddiden ciddiye ön plana çıkarmaya kararlı. Artık yeni cihazlarda şifre kullanmanıza bile gerek kalmayabilir. İşte detaylar...

Apple, Google ve Microsoft “uçtan uca” şifresiz oturum açmayı getirmeye hazırlanıyor

3 büyük teknoloji devi Apple, Google ve Microsoft yeni cihazlarda şifresiz oturum açma işini ciddiden ciddiye ön plana çıkarmaya kararlı. Artık yeni cihazlarda şifre kullanmanıza bile gerek kalmayabilir. İşte detaylar…

Parolasız oturum açma aslında en iyi seçeneklerden birisi olması gerekirken, mevcut hantal yapıları ve kimlik doğrulamadaki sıkıntılar göz önüne alındığında hala en iyi seçenek durumunda değiller. Ancak Apple, Google ve Microsoft üçlüsü bu durumu değiştirmekte kararlı adımlar atıyor.

Apple, Google ve Microsoft, FIDO Alliance ve World Wide Web Consortium’dan parolasız oturum açma standardı desteğini genişletmek için bir araya geliyor. Platformdan bağımsız olarak yakındaki bir cihazda bir uygulamada veya web sitesinde oturum açmak için bir telefon veya tablette FIDO kimlik doğrulamasını kullanabileceksiniz.

Benzer şekilde, belirli bir cihazdaki her hesabı, hatta yeni donanımda bile eklemek zorunda kalmadan, FIDO kimlik bilgilerinize genellikle otomatik olarak erişebileceksiniz.

Buradaki temel amaç, yalnızca belirli aşamalarda değil, uygulamalar ve web siteleri için “uçtan uca” şifresiz oturum açmaya izin vererek bir kullanım akışkanlığı – kolaylığı sağlamaktır. Normalde her bir adımda oturum açmak için biyometrik taramalar (yüzünüz veya parmağınız gibi) veya bir cihaz için PIN girişini kullanmanız gerekiyor.

Bu noktada siz ne kadar çok klavyeye gittikçe bilgisayar korsanlarının kimlik avı saldırıları karşısında o kadar daha fazla tehlikede oluyorsunuz. Bu açıdan bu çaba onların işini daha fazla zorlaştırabilir.

Uçtan Uça Şifresiz Oturum Açma Ne Zaman Kullanıma Sunulabilir?

Apple, Google ve Microsoft, “gelecek yıl” boyunca platformlarında gelişmiş sıfır parola özelliklerini kullanıma sunmayı planlıyor. Yükseltmeyi görmek için önemli bir işletim sistemi güncellemesini beklememiz gerekebilir. Yine de parolalı kullanımda ciddi kolaylıklar sağlayacaksa beklemeye değer… Göreceğiz…