Sosyal Medya

Donanım

Apple, Önümüzdeki Yıl 32 Çekirdekli Yongaları MAC’lerde kullanabilir!

Apple, Önümüzdeki Yıl 32 Çekirdekli Yongaları MAC'lerde kullanabilir. Apple 32 çekirdekli işlemci ile masaüstü bilgisayarlarda fark yaratmak...

Apple’ın 2021 Mac CPU yol haritasının 32 çekirdekli yongaları içerdiği bildiriliyor!

Apple kendi yongalarındaki çekirdek sayısını 32’ye çıkarabilir! Ayrıca önümüzdeki yılki Macbook ve iMac’lerde de 16 çekirdekli yongaları görebiliriz.

Apple kendi ürettiği silikonlar, giriş seviyesi MAC’lerde gördüğümüz 8 çekirdekli veya dört çekirdekli M1‘in çok ama çok ötesine geçebilir.

Bloomberg kaynakları, Apple’ın 2021 yol haritasının, şirketin 32 adede kadar yüksek performanslı çekirdeğe sahip üst düzey masaüstü bilgisayarlar (“yarı boyutlu” Mac Pro dahil) için yongaları test ettiği bildiriyor…Bu AMD’nin 64 çekirdekli Threadripper kadar olmasa da; Mac Pro’da bulunan 28 çekirdekli Xeon’u gölgede bırakacak şekilde çok işlevli görevlerde öenmli bir katkı sağlayabilir.

Daha hızlı masaüstü modeller 2021 sonuna doğru gelebilir ancak MacBook Pro’ların gelmesinin 2022’yi bulması beklenebilir.

Orta kademe sistemlerde de ileriye doğru sıçramalar görebiliriz. Apple’ın 16 adede kadar yüksek performanslı çekirdek ve dört adet yüksek verimli çekirdeğe sahip; üst düzey MacBook Profesyonelleri ve iMac’ler için yongalar tasarladığı söyleniyor. Apple’ın yonga üretim yeteneklerine bağlı olarak sekiz veya 12 çekirdeğe bağlı kalma ihtimali de var; ancak bu yongaları yıl sonuna kadar kullanmaya devam edebilir.

Yine de Apple’ın grafik performansını daha fazla iyileştirmeye de hevesli olduğunu söyleyebiliriz!

Şirketin hali hazırda, iMac’ler ve üst düzey MacBook Profesyonelleri için 16 ve 32 çekirdekli GPU‘ları test ettiğine inanılıyor. Bu arada, en son teknoloji masaüstü bilgisayarları, mevcut Intel tabanlı modellerdeki AMD grafiklerinden “bir kaç kat” daha hızlı olabilen 64 ve 128 çekirdekli GPU‘lara dasahip olabilir.

Bununla birlikte, en gelişmiş görselleri görmek için 2021’in sonlarına veya 2022’ye kadar beklemeniz gerekebilir.

Cevaplanmamış birçok soru var!

Apple’ın ARM tabanlı mimarisi yüksek performanslı bilgisayarlara ne kadar iyi çevrilir? Özel GPU’lar, önemli ölçüde daha yüksek RAM kapasiteleri ve (Mac Pro’da) PCIe yuvaları olacak mı? Apple’ın M1‘i genellikle karşılaştırılabilir Intel yongalarından daha hızlı ve bazen AMD’den daha iyi performans gösteriyor; ancak gelecekteki işlemcilerin x86 eşdeğerlerinden daha hızlı çalışacağına dair hiçbir garanti henüz yok.

AMD ve Intel’in dizüstü bilgisayarlarda 8 çekirdekli işlemcileri zirvede bu nedenle dizüstü bilgisayar alanında “şimdilik” avantajlı duruma geçmek için 12 veya 16 çekirdekli çipler sunması gerekebilir. Sızıntılar doğruysa Apple bunu gerçekleştirmeye hevesli…