Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Apple’ın Yeni M1 İşlemcisi, Mac’lar için ilk Apple Silikon!

Apple'ın Yeni M1 İşlemcisi, Mac'lar için ilk Apple Silikon. Apple’ın ilk ARM tabanlı Mac işlemcisini kullanıma sunmayı başardı...

Apple’ın Yeni M1 İşlemcisi, Mac’lar için ilk Apple Silikon!

16 milyardan fazla transistörün kullanıldığı ve Apple’ın yeni Mac’lerinde kullanacağı işlemcisi M1’in şirketin geleceğinde önemli bir dönüm taşı ve strateji değişikliğini ifade ediyor…

Yıllarca süren beklenti ve WWDC 2020’deki bir tanıtımdan sonra, Apple’ın ilk ARM tabanlı Mac işlemcisini kullanıma sunmayı başardı…

Yonga üzerinde 5nm M1 sistemi (SoC), şirketin piyasadaki herhangi bir işlemcinin watt başına en iyi performansını ve 8 adede kadar GPU çekirdeğini sağladığını iddia ettiği 8 çekirdekli bir CPU’ya sahip.

Bu CPU çekirdeği dört yüksek performanslı ve dört verimli çekirdeğe bölünmüş dıurumda.  Bu bölünmüşlüğün elbette bir amacı var ve Apple’a göre; ilki tek iş parçacıklı iş yüklerinde endüstri lideri performans sağlarken, dört performans çekirdeğinin tümü çok iş parçacıklı performansta artış için birlikte çalışabilir olacak.

Bu tasarımı bağlama oturtmak için, şirketin mevcut A14 SoC’si, emrinde yalnızca iki yüksek performanslı çekirdek bulunan altı çekirdekli bir tasarıma sahip olduğunu belirtmek lazım… Ancak A14’e çok benzer şekilde M1; saniyede 11 trilyon işlemi tamamlayabilen 16 çekirdekli bir Neural Engine içeriyor.

Ayrıca Apple, M1’in bir MacBook Air’in termal zarfında geleneksel bir PC çipinin iki katına kadar performans sağlayabileceğini; elbette Grafik söz konusu olduğunda, Apple, M1’in piyasadaki tüm entegre GPU’lar arasında en iyi performansı sağladığını da iddia ediyor.

Tüm bunlarla birlikte Thunderbolt 4, PCI Express Gen 4 ve NVMe depolama için yerleşik destek de var. Çipte evrensel bir bellek mimarisi, medyayı kodlamak ve çözmek için özel motorlar ve ayrıca bilgilerinizi güvende tutmak için güvenli yerleşim bölgesi – secure enclave de bulunuyor.

Tüm bu özelliklerin pratikte karşılığı yani M1 işlemcisini n çok daha iyi performans ve enerji verimliliği sağlaması beklenebilir. Apple’ın da belirttiği gibi yeni MacBook Air ile; M1’in dizüstü bilgisayarın tek bir şarjla 15 saate kadar kablosuz internette gezinme ve 18 saate kadar video oynatma süresi sunuyor.

M1 ile tüm birinci taraf uygulamalar optimize edilmiş ciddi bir performans artışına da sahip olacak. Örneğin M1’den önceki x86 işlemcilere göre Final Cut şimdi 6 kat daha hızlı çalışacak… Dahası, iOS ve iPadOS uygulamaları yeni silikonda yerel olarak çalışır. Adobe gibi geliştiriciler, bu yılın ilerleyen günlerinde M1’den yararlanmak için uygulamalarını güncelleyecek.

Yakın vadede, M1’in yeni MacBook Air, MacBook Pro ve Mac mini modellerine girdiğini bu işlemcinin girdiğini göreceğiz. Tüm Mac ailesini kendi işlemcilerine geçirme süreci muhtemelen 2 yılı bulucaktır…