Sosyal Medya

iPhone

Apple’ın yapay zeka girişimi Xnor.ai’yi satın aldığı bildiriliyor

Apple'ın yapay zeka girişimi Xnor.ai'yi satın aldığı bildiriliyor. Apple son bir kaç haftada birden fazla startup girişimini satın aldı.

Apple’ın cihazdaki AI’yi artırmak için Xnor.ai’yi satın aldığı bildiriliyor

Apple’ın son bir kaç haftada bir kaç ufak startup şirketi satın aldığını biliyor muydunuz? Xnor.ai’de bunlardan birisi.

GeekWire haberine göre teknoloji devi Apple, cihazlarındaki AI-yapay zeka özellikleri arttırmak için Xnor.ai girişimini 200 milyon dolara satın aldı. Kenar tabanlı yapay zeka şirketi Xnor.ai’nin diğerlerinden farkı var.

Kenar tabanlı yapay zeka nedir, sorabilirsiniz? Buluta güvenmek yerine algoritmaları yerel olarak yürüten bir tür AI’dır (kullanıldığı donanım için anlamı bu). Ancak Xnor.ai düşük güçlü cihazlarda bile çalışabilen görüntü tanıma yazılımı konusunda uzman.

Mevcut iPhone cihazlarının hiç bir şekilde düşük güç tüketmediğini biliyoruz ancak; bu yenilik cihazlardaki işlem modunun daha verimli olmasına katkı sağlayabilir. Ayrıca; Apple’ın en üst düzey iPhone cihazlarından (ileride Apple Gözlük, herhangi birisi gibi?) daha az işlem gücüne sahip olabilecek gelecekteki cihazlarda daha fazla makine öğrenmesinden yararlanmasına yardımcı olabilir.

Şirketin kurucu ortağı Ali Farhadi, GeekWire’a geçen yıl bir röportajda şirketin AI kodlamaya alışkın olmayan geliştiriciler için bir self servis platformuna sahip olduğunu söyledi; hemen hemen her cihazda çalışabilen sürükle ve bırak modülleri ve kitaplıkları kullanılabilir. Farhadi;

“Xnor’da misyonumuz AI’yi her yere, herkese ulaştırmaktır. Önde gelen küresel markaların 2 $ ‘lık pilsiz bir donanımdan buluta kadar her şeyde en gelişmiş derin öğrenme modellerini çalıştırmasını sağlayarak her yerde yapay zekayı bir gerçeklik haline getiriyoruz.” diyor.

CBInsights tarafından geçen yıl yayınlanan bir rapora göre Apple, 2019 yılında AI satın alma yarışında başı çekti.

Apple aslında yıllardır bu yönde satın alımlar yaptı ve iPhone’lara siri gibi özellikler kazandırdı. Bu satın almalarında bu yönde yeni iPhone özellikleri olarak gelmesi muhtemel…