Sosyal Medya

iPhone

Bitcode ! O da Ne?

Apple'ın WWDC 'de kimsenin bahsetmediği en büyük geliştirici haberi : Bitcode

Apple’ın WWDC ‘de kimsenin bahsetmediği en büyük geliştirici haberi : Bitcode

WWDC ‘de Apple ın bile üstünde fazla bahsetmediği ve bir çok kişinin muhtemelen kaçırdığı bir yenilik var.

Yayınlanan Geliştirici Dökümanlarında da bu konuda fazla bir açıklama mevcut değil.

Bu konuda en çok bilgi “Platform state of the union” oturumunda verildi. bu oturumda Andreas Wendker  BitCode ‘un bir katman olarak geliştiriciler tarafından yaratılan uygulamanın kullanıcıya ulaştırılmadan önce otomatik optimize edecek bir yapı olduğunu açıkladı.

Bu ne anlama geliyor?

bu sayede uygulamalar otomatik olarak gelecek nesil işlemcilere uyumlu olacak. Gelecekte kullanılacak işlemci uyumluluğu için tekrar uygulamayı düzenleyip göndermeye gerek kalmayacak.

Bitcode_Now

Başka bir değişte geliştiriciler için Apple aniden bir işlemci mimarisi değiştirdiğinde uygulamalarında herhangi bir değişiklik yapmaya gerek kalmayacak.

Bitcode Nedir?

Bu büyük bir soru. Basitçe özetlersek bunun Low Level Virtual Machine (LLVM) Düşük seviye bir sanal makina katmanı olduğunu bilmemiz gerekir. Yaptığı şey bu katmanda yazılmış kodları makine dilene derlemekten ibaret.

bitcode_processorApple’ın tarihinde işlemci değişikliği 2 defa olmuştu. En büyük değişikliklerden biri 2005 yılında PowerPc işlemciden intel’e geçiş oldu. Diğeri ise 2013 yılında 64 Bit chipset’e geçiş oldu.

bitcode teknoloji

Bir çok geliştiricinin ortak görüşü teknoloji son sürat geliyor ancak görünen en büyük sorunun hala Apple’ın geliştiricilerine zamanında yeterli bilgi vermemesi olarak görünüyor. Tabiri caizse bu katman bu sorunu belki biraz ortadan kaldırır.