Sosyal Medya

Kripto Para

Bitcoin’in toplam piyasa değeri 450 milyar dolara erişti

“Yılın ilk yirmi gününde kripto para piyasası yakaladığı yükseliş ivmesini devam ettiriyor. Kripto para piyasasının toplam değeri Kasım ayından bu yana ilk kez 1 trilyon 50 milyar dolar seviyesinin üzerine yükseldi.” Bitay Araştırma Departmanı Analisti Betül Yavuz, yeni haftanın ilk gününde kripto para piyasasını değerlendirdi.

Bitcoin’in toplam piyasa değeri 450 milyar dolara erişti

Bitay Araştırma Departmanı 

“Yılın ilk yirmi gününde kripto para piyasası yakaladığı yükseliş ivmesini devam ettiriyor. Kripto para piyasasının toplam değeri Kasım ayından bu yana ilk kez 1 trilyon 50 milyar dolar seviyesinin üzerine yükseldi.” Bitay Araştırma Departmanı Analisti Betül Yavuz, yeni haftanın ilk gününde kripto para piyasasını değerlendirdi.

 

Kripto paralarda ralli devam ediyor. Sektörün lider kripto parası Bitcoin, cuma günü akşam saatlerinden itibaren %10’luk bir artışla 23.370$’a kadar yükseldi. Ethereum’da ise 1680$ bölgeleri görüldü. Yıl başından beri yükselişin %40’ı aştığı Bitcoin ile birlikte kripto para piyasası yeni yılın en çok kazandıran yatırım aracı olmayı sürdürüyor. Yükselişin en önemli sebebi küresel risk iştahında yaşanan toparlanma.

 

Küresel piyasalar, 2008 finansal krizinden bu yana geçirdiği en kötü yıl olan 2022’yi geride bırakarak 2023’e yükseliş ile girmişti. Gelişen ve gelişmiş ülke endeksleri yılın ilk üç haftasında %10’un üzerinde değer kazandı. Bunun en büyük sebebi ise resesyon fiyatlamasının yumuşaması. Her ne kadar Avrupa ve ABD ekonomisi için 2023’te resesyon hala ana beklenti olsa da sertlik derecesindeki beklentiler oldukça hafifledi. ABD tarafında 2023’te yumuşak bir resesyon, ana senaryo haline gelmiş ve bu beklenti sabitlenmiş durumda. Öte yandan Luna – Terra ve FTX krizlerinden olumsuz ayrışan kripto para piyasası yeni yıla umutla giriş yaparak bu krizlerin fiyatlama etkilerini geride bırakmış gözüküyor.

Bitcoin’de 22.500$’ın da aşılmasıyla dört ayın en yüksek seviyesine çıkan lider kripto para biriminin toplam piyasa değeri 450 milyar dolarlara ulaşmış durumda. Kripto para piyasasının toplam değeri Kasım ayından bu yana ilk kez 1 trilyon 50 milyar dolar seviyesinin üzerine yükseldi. Kısa vadede pozitif görünümün devam ettiği kripto para piyasasında bu hafta takip edilecek gelişmelerden en önemlisi çarşamba günü açıklanacak olan Tesla’nın dördüncü çeyrek bilançosu olacak. Bir önceki bilançosunda elindeki Bitcoin’lerinin %75’ini satan Tesla’nın 2022’nin son çeyreğinde nasıl bir aksiyon aldığı merak konusu. Ek olarak perşembe günü ABD 4. çeyrek büyüme verisi ile cuma günü yine ABD’den kişisel tüketim harcamaları verisi piyasanın radarında olacak.

 

 

BITCOIN TEKNİK ANALİZ

Bitcoin birçok kez denediği kritik direnç seviyesi olan 21600$ seviyesini hafta sonu kırarak 23370$ seviyelerine kadar yükseliş yaşadı. Bu yükselişle birlikte en son Ağustos 2022’de görülen seviyeleri tekrar test etti. Gün içerisinde 22780$ seviyelerinde fiyatlanan Bitcoin için, yukarı yönlü hareketliliğin devam etmesi halinde ilk kritik direnç seviyesi olarak 25320$ test edilebilir. Bu seviyenin üzerinde günlük kapanışlar yapması 28150$ seviyelerine kadar hızlı bir yükselişi beraberinde getirebilir. Aşağı yönlü hareketlilikte ise ilk destek seviyesi olarak 21600$ seviyesinin çalışması, bu seviyeye tutunamaması halinde 20450$ seviyelerini beraberinde getirebilir.

ETHEREUM TEKNİK ANALİZ

Lider altcoin Ethereum, hafta sonu Bitcoin’deki hızlı yükselişle birlikte 1680$ seviyelerini test etti. Gün içinde 1635$ seviyelerinde fiyatlanan Ethereum için, yukarı yönlü hareketliliğin devamında ilk direnç seviyesi olarak düşen majör çizgisi (1720$) test edilebilir. Bu seviyenin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlaması halinde 1790$ seviyelerine kadar bir yükselişi beraberinde getirebilir. Aşağı yönlü bir hareketlilikte ise 1595$ ardından da 1465$ seviyelerinin destek olarak çalışması beklenebilir.