Sosyal Medya

Donanım

PC’ler Yine Heyecan Verici, Yenilikçi Fikirler Devam Ediyor

Computex 2018, PC'ler Yine Heyecan Verici, Yenilikçi Fikirler Devam Ediyor. Computex 2018 geçen yılki umut vaat eden yenilikçi fikirlerin hayat bulduğu bir yıl oldu. PC'nin geleceğinde yeni fikirler ...

Computex 2018 Bilgisayar Üreticilerinin Yenilikçi Fikirlerden Tamamen Uzaklaşmadığını Gösteriyor

Computex 2018 – PC’ler Yine Heyecan Verici, Yenilikçi Fikirler Devam Ediyor. Geçen yılki Computex PC’nin nasıl gelişeceğini bize gösterirken; bu yıl bu değişimin veya devrimin daha somut ayak izlerini görüyoruz. Yenilikçi fikirler bir çok üründe hayat bulmuş.

Donanım tarafındaki geliştirmeler çok daha iyi görünüyor ancak; Computex 2018 ‘te özellikle üretkenliğe bir odaklanma söz konusu. Yeni jenerasyon PC’lerde, bir telefonda veya tablette yapamayacağınız işlerin yapılması ve aynı zamanda ortak sorunların giderilmesi için yenilikçi adımlar atılmış.

Intel ve AMD, işlemcilerini daha çok çekirdek eklemeye ve en çok güç tüketen kullanıcılarının isteklerine kulak verdiklerini göstermeye çalışıyor.

Öte yandan, gelecekte PC’lerin nasıl olacağına dair bazı kavramsal ve ilgi çekici şeylerde var. Mobil ve Apple’ın yükselişine karşı yıllarca mücadele eden sektör, sanki ikinci bahar rüzgarlarını yaşıyor. IDC verilerinde giderek artan PC satışlarının sektördeki canlanmanın ip uçlarını görebiliyorduk. IDC verilerine göre geçen yılki satışlara göre yüzde 0.7’lik minikte görünse bir iyileşme var. Bu gerilemenin durduğuna dair önemli bir işaret olarak kabul ediliyor.

Ocak ayında IDC Araştırma Yöneticisi Jay Chou’nun dediği gibi, gün boyu kullanım ömrü sunan ve bu sürenin giderek artacağını vaat eden geniş bir ürün yelpazesine girildi.

Yüksek taşınabilirlik, daha fazla işlem gücü – bol çekirdekler – ve giderek gelişen kullanım kolaylıkları, cep telefonundan istediğini alamayan geniş bir kitleyi yeniden kendine çekmeyi başarıyor. Ancak PC pazarının bu ışığa rağmen hala zor durumda olduğunu söyleyebiliriz.

Computex 2018 sektörün not alması gereken şeylere sahipti. Intel’in Yaratıcı PC Girişimi – yaratıcı profesyonellere yönelik üst düzey makineler için itici gücü oldukça dikkat çekiciydi.

Bunların arasında ASUS’un MacBook Pro’dan daha hızlı CPU ve grafik seçeneklerine sahip güçlü bir ZenBook Pro ve bir profesyonelin ihtiyaç duyabileceği tüm bağlantı noktaları vardı. (Dongle hayatını yaşamanıza gerek yok mesela.) Ancak ASUS da bir başka sürpriz vardı. O da dokunmatik ekrana, uygun bir şekilde adlandırılan ScreenPad‘e yerleştirilmiş bir ekran. Kullanılabilirliği bana göre biraz tartışılabilir. Tasarım olarak güzel ama tam merkezde yer alması kullanım zorluğu getirebilir mi? bilemiyorum.

 

Ayrıca Apple’ın Touch Bar‘ının hafif bir kopuşu gibi görünse de, çok daha kullanışlı olma potansiyeline sahip. Uygulamalar için kısayollara erişmek için kullanabilirsiniz, ancak aynı zamanda çoklu görevler için standart bir ekran olarak çalışır. Örneğin, ZenBook Pro’nun ana ekranında çalışmaya devam ederken bir YouTube videosu veya sunum slaytları gösterebilir.

Çift ekranlı bir masaüstü kurulumunun işlevselliğini bir dizüstü bilgisayara taşımak için yenilikçi bir yoldur ve bazı özel koşullar altında büyük bir verimlilik artışı olabilir.

Diğer tarafta ise;

Creator PC programında Intel, tüketicilere PC donanımının yıllar boyunca uzun bir yol kat ettiğini hatırlatmayı hedefliyor.

Intel ayrıca, Sharp ve Innolux ile yeni LCD teknolojisini geliştirdiğini ve bunun da ekran güç tüketimini yarı yarıya azaltabileceğini duyurdu. Ekranların en büyük enerji tüketicileri arasında olduğu göz önüne alındığında; gelecekte PC dizüstü bilgisayarlarına birkaç saat daha değerli pil ömrü eklenebilir.

Bir başka tarafta ise PC’lerinde daha zorlu kullanıcılara nasıl hizmet vermeye çalıştığını görebildik. Geçtiğimiz yıl tahmin ettiğimiz gibi NVIDIA’nın MaxQ- GPU’larının desteklediği oyun cihazları her yerdeydi. Sadece hızlı grafikler değil; her oyun dizüstü bilgisayarının baş ucunda 144 Hz ve yukarısı hatta MSI’da 240 Hz’lik 25 inçlik oyun monitörü tasarımları yer alıyordu.

ASUS tarafında ROG Strix II dizüstü bilgisayarı, MSI tarafında GS65 Stealth Thin, Gigabyte’ın Aero 15 X gibi yeni modellerinin duyurulduğunu gördük.

Esas oyun severlerin şimdi işi daha zor, zira çok ciddi alternatifler arasından seçim yapmakta zorlanabilirler.

Computex’in belki de en şaşırtıcı haberleri tekrar söylemek gerekirse; Intel ve AMD’den gelen yeni yüksek çekirdekli işlemcileriydi. Bu çipler, oyuncuların ihtiyaç duyduklarının ötesine geçiyor – bunun yerine, ağır hizmet içerik oluşturma için kullanılıyorlar.

Intel, yıl sonunda piyasaya sürmeyi planladığı açılış konuşmasında 28 çekirdekli 5Ghz i9 çipini duyurdu. Buna karşılık AMD çok geçmeden; 32 çekirdekli ikinci nesil Threadripper ile hızlıca bir adım attı.

Müşterilerin daha fazla çekirdek taleplerini iki şirketten hızlıca karşılamaya çalışıyor. İki sene öncesi ile şimdiki arasında, yani tek rakamlı çekirdek sayılarından 32 çekirdekli rakamlara bir yıldan kısa bir sürede ulaştığımıza dikkat çekmek istiyorum.

Mac Kullacıları için Durum Ne?

Elbette hiçbir şey Apple’ı benzer oyun donanımı ve güçlü CPU’ları kendi donanımlarında uygulamaktan alı koyamaz. Ama Mac kullanıcıları yeni donanımları Apple’ın kendi özel tasarımlarında kullanmasının beklemek zorundalar. Elbette PC kullanıcıları bu yeni donanımları PC’lerde daha önce bulacaklar. Ayrıca Intel ve AMD işlemcileri arasında seçim yapma özgürlüğüne de sahip olacaklar. Mac kullanıcıları ise sadece Intel’e sıkışmış durumda kalmaya devam edecek. Yada Apple’ın kendi üreteceği işlemcilerle yaşamak zorunda kalabilirler.

Computex ayrıca, PC’lerin, ASUS’un “AI” özellikli özelliklere sahip çift ekranlı bir dönüştürülebilir dizüstü bilgisayar olan ASUS’s Project Precog ile baş edebileceği bir tat verdi. Kesinlikle havalı görünüyor. Modern bir dizüstü bilgisayar gibi katlanır ve kıvrılır, ancak aynı zamanda çok yönlülük eklenmiş bir çizgisi vardır.

Her iki ekranda da oyunlar oynamak için düz bir şekilde katlayabilir veya ciddi bir iş başarmak için kablosuz bir klavyeyi bağlayabilirsiniz. ASUS, akıllı bileşenlere sahip olacağını iddia ediyor – örneğin, parmaklarınızı nereye koyduğunuza bağlı olarak dokunmatik klavyeyi otomatik olarak ayarlayabilir.

Lenovo, tükenmiş olmamak kaydıyla, iki kitabı da olan Yoga Book’un bir sonraki versiyonuna değindi. Intel bile çift ekranlı partiye E Ink PC prototipi ile katıldı.

Özetle Computex 2018, Apple’ın dizüstü bilgisayarlarını ve masaüstlerini yanlış kullandığını, PC endüstrisinin canlandığını gösteren önemli bir gösterge oldu. WWDC ile Computex aynı zamanlara gelince karşılaştırmak çok daha kolay oldu tabi. WWDC ‘de Apple’ın masaüstü tarafında çok fazla şey yapmadığının görmüştük.

Bunun yanında Macbook Pro’nun bir çok kişi tarafından korkunç olarak tabir edilen bir klavyeye; dongle‘lara sıkışmış bağlantı portlarına ve SD Card okuma konusundaki sıkıntılarına sahip olduğunu biliyoruz. Apple Mac Pro için özür dilese de bir çok Apple kullacısını garip tasarımlara adapte etmeye zorlaması sıkıntı yaratmaya başladı.

PC endüstrisi artık tüketicinin isteklerine çok daha şeyle cevap vermeye başladı. Apple Steve Jobs sonrası aynı Apple değil eleştirileri galiba doğru çıkmaya başladı.