Sosyal Medya

Sağlık

COVID-19 için Burun Spreyi Enfeksiyonlarını Önleyebilir

COVID-19 için Burun Spreyi Enfeksiyonlarını Önleyebilir. Virüsün yayılmasını daha da sınırlayabilir ve pandeminin sonunu hızlandırabilir.

Burun spreyi COVID-19 enfeksiyonlarını önleyebilir

Burun spreyi çözümü koronavirüs – Covid 19’a karşı önlemleri daha ulaşılabilir hale getirebilir…

Covid 19 ile mücadelenin uzun süredir yapıldığı şu günlerde Aşı çalışmalarının etrafında dönen bir sağlık sistemini gözlemliyoruz… İnsanlar artık yarı normal’e bile yavaş yavaş alışıyorlar ancak özellikle Avrupa’da günlük vaka sayılarının giderek arttığını da biliyoruz. Covid-19 için geliştirilecek aşı çok önemli ancak bir aşının bulunmuş olmasından sonra bunun dar gelirli tüm dünya genelinde nasıl kullanılacağı, nasıl ulaştırılacağı da çözülmesi gereken en önemli “Gelecek Problemlerin” başında yer alıyor.

Bulunacak aşının kolay dağıtım ve dar gelirli kırsal alanlara ulaştırılması zor görünüyor..Ancak ümidimizi yitirmiyoruz zira Bilim; yine de daha erişilebilir bir alternatif sunabilir.

Columbia Üniversitesi araştırmacıları, gelinciklerle yapılan testlerde COVID-19 enfeksiyonlarını başarıyla önleyen bir burun spreyi ve insan akciğerlerinin 3 boyutlu bir modelini geliştirdiler.

Lipopeptid (yani bir lipit ve peptid kombinasyonu), bir anahtar proteinin gerekli bir şekli almasını engelleyerek koronavirüsün hedef hücrenin zarıyla kaynaşmasını önlüyor. Üstelik hemen çalışmaya başlıyor  ve en az 24 saat koruma sağlıyor. Covid 19 Burun Spreyi aynı zamanda ekonomik, uzun ömürlü bir çözüm…

Bunun gibi benzer çözümler halka Covid-19 ile mücadele için bir başka fırsat yaratabilir.

Yeterli erişim sağlamak için büyük ölçekli üretimden bahsetmeye henüz gerek yok, insan klinik denemelerinin de bir an önce başlaması gerek. Ancak Columbia, bilim adamları daha ileri testler için “hızla geçmeyi ve ilerlemeyi” planladıklarını da söylüyor…

Söz konusu bu çözüm özellikle toplu COVID-19 aşılarının zor olacağı dünyanın birçok bölgesine zaman kazandıracak bir koruma sağlayabilir. Önemli araştırmacılar Anne Moscona ve Matteo Porotto, aşıların kolayca bulunabildiği yerlerde bile bir “tamamlayıcı” işlevi görebileceğini de söylüyor.

Başarılı olurlarsa virüsün yayılmasını daha da sınırlayabilir ve pandeminin sonunu hızlandırabilir.