Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Ekran Teknolojisinde 1667 ile ppi Rekoru Kırıldı!

Akıllı telefonların ekranları önümüzdeki yıllarda büyük bir değişim yaşayacak. Halihazırda kullanılan teknolojiler değişiyor.

Akıllı telefonların ekranları önümüzdeki yıllarda büyük bir değişim yaşayacak. Halihazırda kullanılan teknolojiler değişiyor.

Akıllı telefonların en önemli donanımlarından birisi olan ekranlar son yıllarda büyük bir değişim yaşadılar. Yeni nesil mobil ekranlar, çözünürlükleri ile çoğu kullanıcının evinde ya da ofisinde kullandığı ekran çözünürlüklerinden bile oldukça fazla. Çevremde gördüğüm birçok kullanıcı bilgisayarında bile 1366×768 piksel kullanabilirken 5.0 inç telefonlarının 2560×1440 piksel olması artık nasıl bir trajikomik hikaye bunun takdirini sizlere bırakıyoruz.

LG ve Samsung’un tekelinde olan ve JDI’ın da ilginç çözümleriyle ekran teknolojisini geliştirdiği bir ortamda aslında bu sektörle pek ilgisi olmayan; sağlık, güvenlik, iletişim, enerji ve çevre uygulamalarında uzmanlaşmış Avrupa’nın en büyük uygulamalı araştırma kuruluşlarından birisi olan Fraunhofer Enstitüsü’ne bağlı Fraunhofer Derneği SVGA teknolojisi kullanarak 1667 ppi değere ulaşan OLED bir ekran yaptığını duyurdu.

fraunhofer-micro-oled-bi-directional-display-1

1667 PPI Değerindeki Ekran Nasıl Çalışıyor?

Bu ekranın en önemli özelliği ppi değeri. Şu anda Galaxy S6’de 5,1 inç ekranda 577 ppi değer elde ediliyor. Fraunhofer Derneği’nin geliştirdiği ekran ise 1667 ppi değere sahip. 800×600 piksel değerindeki bu ekran bildiğimiz RGBW (Kırmızı, Yeşil, Mavi, Beyaz) dizilimine görüntü sensörü yardımıyla beşinci bir alt piksel daha eklemektedir. Bu da ppi değerinin artmasına ve görüntülerin şimdiye kadar asla olmadığı kadar net görünmesini sağlamaktadır. Aşağıdaki videoda ekranın nasıl çalıştığını görebilirsiniz.

PPI Nedir?

İngilizce pixel per inch kelimesinden gelmektedir. Türkçe anlamı inç başına düşen nokta sayısı demektir. İnç başına ne kadar fazla nokta düşerse hassasiyet o kadar fazla olmakta ve görüntü o kadar net algılanmaktadır. (Wikipedia)

fraunhofer-micro-oled-bi-directional-display

PPI değeri ne kadar fazlaysa ekran o kadar keskin görüntüler elde eder; parlaklık yani NIT değeri daha farklı bir konudur. Bunun ppi ile kesinlikle doğrusal bir orantısı yoktur.

Bu ekran teknolojisinin cep telefonlarında kullanılması ise mevcut IPS ve pentile dizilimine sahip AMOLED teknolojisi göz önüne alındığında oldukça zor ama bu teknolojinin özellikle televizyon sektörünü baştan yazacağını düşünüyoruz.