Sosyal Medya

Sosyal Medya

Facebook Kanadalı Veri Şirketi AggregateIQ’yu Askıya Aldı

Facebook Kanadalı Veri Şirketi AggregateIQ'yu Askıya Aldı. Facebook Cambridge Analytica ile bağlantılı olduğu iddia edilen Kanadalı Veri Şirketini Askıya alınan varlıklar listesine ekledi.

 Facebook başka bir veri firmasını askıya aldı: AggregateIQ

Facebook, Kanadalı Veri Şirketi AggregateIQ’yu Askıya Aldı.

Oy Verme İzni için çalışan Kanadalı Veri firmasının Cambridge Analytica Şirketi ile bağlantılı olduğu iddiası üzerine Facebook’tan ikinci bir hamle geldi ve AggregateIQ hesapları askıya alındı.

Facebook, Cambridge Analytica’nın ardından veri skandalında adı geçen diğer şirket Kanadalı AggregateIQ firmasının hesaplarını askıya aldı.

Geçtiğimiz Cuma günü  Cambridge Analytica veri skandalından sonra temkinli davranan Facebook’un Kanada veri şirketi Agrega IQ’yu da askıya aldığını açıklandı. The Guardian‘a yaptığı açıklamada, Facebook şunları söyledi:

“AggregateIQ’nin (CA ana şirketi) SCL ile bağlantılı olabileceği ve sonuç olarak, yanlış bir şekilde Facebook kullanıcı verilerinin alınabileceği son raporlar ışığında, konuyu araştırırken, onları; platformumuzdan askıya aldığımız varlıklar listesine ekledik.”

 

Cambridge Analytica’nın yazılımcılarından Christopher Wylie, veri skandalı itiraflarında, Facebook‘un  Kanadalı şirket AggregateIQ ile de çalıştığını açıklamıştı. Wylie, AggregateIQ’un İngiltere’de 2016 yılında gerçekleşen “Avrupa Birliği ile tamam mı devam mı” referandumu öncesinde Avrupa Birliği’nden çıkış (Brexit) yanlısı bir kampanya grubundan ödeme aldığını söylemişti.

Geçtiğimiz hafta Cambridge Analytica’nın hesaplarını askıya alan Facebook, dün AggregateIQ şirketinin tüm hesaplarını askıya aldığını ve iddialar ışında AggregateIQ şirketini inceleyeceğini açıkladı.

IQ’nun web sitesinde, aşağıdaki ifade yayınlanmıştır:

“AggregateIQ, Kanada merkezli bir dijital reklam, web ve yazılım geliştirme şirketidir.Her zaman % 100 Kanada’ya ait ve işletilen bir şirket olmuştur. AggregateIQ hiç bir zaman Cambridge Analytica veya SCL’nin bir parçası olmamıştır.Agrega IQ hiçbir zaman Cambridge Analytica ile bir sözleşmeye yapmadı. Chris Wylie, AggregateIQ tarafından hiç istihdam edilmedi.

AggregateIQ, faaliyet gösterdiği tüm yargı bölgelerinde tüm yasal ve düzenleyici gerekliliklere tam uyum içinde çalışıyor. Hiçbir zaman yasa dışı faaliyetlere karışmamıştır.

AggregateIQ, Cambridge Analytica tarafından uygunsuz bir şekilde elde edildiği iddia edilen herhangi bir Facebook verisini veya veritabanını hiçbir zaman yönetmemiştir.” denildi.

Engadget