Sosyal Medya

Sosyal Medya

Futbol Ligleri Başlayınca, Periscope Coştu!

Periscope'un başı açılan davalarla belada. Peki insanlara mobil durumdayken canlı yayın imkanı yapan Periscope kapatılmalı mı?

Periscope’un başı açılan davalarla belada. Peki insanlara mobil durumdayken canlı yayın imkanı yapan Periscope kapatılmalı mı?

Twitter’ın mobil kullanıcılara canlı yayın yapma imkanı sunan uygulaması Periscope, ilk olarak iOS için yayınlanmış ve 12 saat içerisinde 1 milyondan fazla indirilmişti.

Periscope’un asıl patlaması ise Android için yayınlanmasının ardından gerçekleşti. Android için yayınlanan Periscope kısa sürede 10 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı.

Kullanıcılarına canlı yayın yapma imkanı veren Periscope’a ilk tepki ise Digitürk’ten geldi. Digitürk, daha Periscope’un adı bile ülkemizde doğru dürüst duyulmamışken, bu uygulamanın telif hakları açısından ihlal oluşturabileceğini belirterek, bu programın yasaklanması için mahkemeye başvuracaklarını açıklamıştı. Digitürk bu başvuruyu yapacağını belirttiğinde takvimler Nisan ayının son haftasını gösteriyordu.

periscope-1

Nitekim aradan geçen 4 aylık süreç içerisinde Periscope ülkemizde hızla yayıldı. Periscope aynen Digitürk’ün tahmin ettiği gibi bir anda canlı maç yayınlarının odak noktası haline geldi.

Bu hafta liglerin başlamasıyla birlikte ülkemizdeki Periscope kullanımı da bir anda arttı. Normalde yapılan hit bir yayın 500-1K arası izlenirken, hafta sonu maç yayını yapan kullanıcılar 2K-5K arası izleyici tarafından takip edildi.

Maç Yayınları Full Çekti!

Süper Lig maçlarının oynandığı Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri Periscope’ta yoğun bir maç trafiği vardı. Örneğin Süper Lig’in açılış mücadelesini Periscope’tan canlı olarak yayınlayan 100’ün üzerinde kullanıcı mevcuttu. Bu yolla kendilerine birçok takipçi kazandıran yayıncıların sayısı Galatasaray ve Beşiktaş maçlarında daha da arttı.

Digitürk’ün kişiye özel şifre uygulamasına da bir yol bulan yayıncılar, ekrana şifre geldiğinde yayını kesme ya da şifreyi herhangi bir nesne ile kapatma uygulamasıyla yayına devam ettiler. (Kişiye özel şifre hakkında: Bu şifre ile illegal olarak yayın yapan Digitürk kullanıcılarını ihbar edebiliyorsunuz)

periscope-2

Yasadışı Yayınlar Tavan Yaptı

Periscope’ta kendisine takipçi kazandırmak isteyenler bunun için illegal yayınlara başvuruyorlar. İşin kötü yanı ise hiç bir filtre seçeneği bulunmayan Periscope’ta 100’lerce hatta 1000’lerce cinsel içerikli yayın yapılması.

Hatırlanacağı üzere Bilişim Hukuku Derneği kısa süre önce yaptığı açıklamada Periscope’un yayın hakları ihlalinden ötürü kapatılabileceğini vurgulamıştı.

Bakalım Periscope hakkındaki nihai karar ne olacak? Peki sizce Periscope yasaklanmalı mı yoksa çeşitli yollar ve yöntemlerle bazı içeriklerin önüne mi geçilmeli?