Sosyal Medya

iPhone

Gelecekte Ultra Mat Siyah iPhone – Simsiyah iPhone Sunulabilir!

Gelecekte Ultra Mat Siyah iPhone - Simsiyah iPhone Sunabilir. Apple'ın 2019 yılında üzerinde çalıştığı malzemeye ait patent başvurusu ortaya.

Apple, gelecekte ultra mat siyah bir iPhone veya MacBook sunabilir

Apple, parlak veya koyu gri değil, gerçekten simsiyah olan koyu bir yüzey üzerinde çalışıyor…

Apple’ın bundan önceki modellerinin hiç birinde siyah renk denmesine rağmen; tam olarak siyah bir iPhone sunduğunu söyleyemeyiz. Ancak son olarak ortaya çıkan bir patent başvurusunda şirketin, yeni bir ultra mat siyah bir kaplama malzemesi üzerinde çalıştığını gösteriyor.

Patently Apple tarafından tespit edilen ve ” Anodized Part Having a Matte Black Appearance – Mat Siyah Görünüme Sahip Anodized Parça” başlıklı patent, renk seçeneklerinde yeni bir rengi sinyalini veriyor. Patentin VantaBlack olarak tabir edilen ultra siyah malzemeye daha yakın olduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak bu malzeme tüm ışığı absorbe edebilir.

Vantablack ve diğer ultra karanlık malzemelere aşina değilseniz, temelde bir kara deliğe bakmaya benziyor. Havalı gstermesinin yanında metal üzerindeki çizikleri ve hasarları önemli ölçüde gizleme etkisine sahip olmalarıyla biliniyor.

Örneğin aşağıdaki görseldeki gibi; malzemeye Vantablack uygulandığında alüminyum folyo üzerindeki kırışıklıkların temelde nasıl tamamen yok olduğunu görebilirsiniz:

Malzemenin bu kadar karanlık olması şaşırtıcı olabilir ancak arkasındaki fikir ürünü parlak hale getirmeden simsiyah yapmak olsa gerek. Zor bir iş…

Patentin açıklamasına göre kaplama teknolojisi; metal üzerinde gözenekler oluşturan ve anodize bir katmanda ışık emilimi için yüzey alanını etkili bir şekilde artıran özel bir aşındırma işlemi kullanarak çalışacak.

“Anodize parça, bir metal substrat ve metal substrattan oluşan ve kaplanan anodize bir katman içerir. Anodize katman, (i) dış yüzey üzerine gelen görünür ışığı absorbe edebilen rastgele dağıtılmış ışık soğurucu özellikler içeren bir dış yüzey ve (ii) renk parçacıklarının gözeneklere infüze edildiği gözenek duvarları tarafından tanımlanan gözenekler içerir”.

Mikroskop altında bakıldığında gözenekler böyle görünür.

Koyu malzemeler ışığı ısıya dönüştürür, böylece ışık emilimi parlak güneş ışığında bir termal yönetim sorunu oluşturabilir.  Aslında Apple’ın yeni verimli çipleri sayesinde siyah ürünler üzerinde çalışma fırsatı yakalamışta olabilir.

Patent başvusunun tarihi 2019, bu nedenle Apple’ın bu fikri terk edip etmediği henüz bilinmiyor. Bekleyip göreceğiz…