Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Hadi Oynayalım: AWS Game Tech Günleri

AWS, oyun geliştiricilerin harika oyuncu deneyimleri sağlamasına yardımcı oluyor.

Amazon Web Services (AWS), oyun geliştiricilerin harika oyuncu deneyimleri sağlamasına yardımcı oluyor

Amazon Web Services bilgi alışverişinde bulunmak ve bulut teknolojilerinin her boyuttaki oyun stüdyolarına nasıl yardımcı olduğunu ele almak için Türkiye oyun ekosistemini çevrimiçi bir etkinlik olan Hadi Oynayalım: AWS Game Tech Günleri – Türkiye ile bir araya getirdi.   

Bu yıl dünya genelinde 2,69 milyar kişi video oyunları oynayacak. Bir oyun ve e-spor analiz şirketi olan NewZoo da bu sayının 2023 yılına kadar 3 milyara ulaşacağını tahmin ediyor. Türkiye’deki oyun sektörü de büyüme gösteriyor. NewZoo’nun 2019 Küresel Pazar Raporuna göre Türkiye’de 34,4 milyon kişi kendisini “oyuncu” olarak tanımlıyor ve bunların 18,8 milyonu her ay oynadıkları oyunlarla ilgili ürün ve hizmetlere para harcıyor. Dünyanın en büyük halka açık oyun şirketlerinin yüzde 90’ının oyunlarını güçlendirmek için Amazon Web Services’i (AWS) kullandıkları göz önüne alınırsa, AWS oyun endüstrisinde çok önemli bir yere sahip. AWS, “Hadi Oynayalım: AWS Game Tech Günleri – Türkiye” çevrimiçi etkinliğinde bulut teknolojilerinin oyun dünyasını nasıl şekillendirdiğini tartışmak için Türk oyun ekosistemini bir araya getirdi.

Amazon Game Tech, online oyunlar geliştirmekten özel sunucular kullanmaya ve daha fazla oyuncuya ulaşmaya kadar bir oyunun yaşam döngüsünün tüm aşamaları için Amazon genelindeki çözümleri bir araya getiriyor. Çevrimiçi etkinlikte, AWS’nin Game Tech ekibinden teknik uzmanlar, AWS ürün ve hizmetlerinin oyun endüstrisine nasıl yardımcı olabileceği, yeni başlayanların ne tür zorluklarla karşılaşabilecekleri ve bunları nasıl aşabilecekleri, teknolojik problemleri nasıl çözebilecekleri ve nasıl bir başlangıç yapabilecekleri hakkında bilgiler paylaştı. AWS Çözüm Ortağı Ağı üyeleri ise oyunlarını geliştirmek için AWS hizmetlerinden nasıl yararlandıklarına dair başarı öyküleri paylaştı.

Pandemi döneminde teknoloji eğitimine olan ilgi arttı

AWS Select seviye İş Ortağı olan BilgeAdam’dan Yazılım Geliştirme Birim Müdürü Anıl Güleroğlu, pandemi sırasında özellikle Bulut, Büyük Veri, Veri Bilimi ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi konularda teknoloji eğitimine olan ilginin arttığını belirtti. BilgeAdam, 2019’dan beri farklı seviyelerde AWS sertifikalı eğitimler sunuyor. Güleroğlu, Türkiye’de mobil oyun sektörünün hızla büyümesi ve yerel oyun ihracatının artmasıyla oyun geliştirmeye olan ilginin de arttığını sözlerine ekledi. BilgeAdam, AWS eğitimi sunmanın yanı sıra kendi oyun geliştirme çalışmaları için de AWS teknolojilerini kullanıyor. Güleroğlu;

“AWS çözümlerini tercih etme sebeplerimizin başında maliyet avantajı, ölçeklenebilirlik ve performans geliyor,” dedi. “ElasticBeanstalk, RDS, DocumentDB ve S3 gibi hizmetleri çok yoğun bir şekilde kullanıyoruz. Bunun yanında SES, SNS, SQS gibi servisleri de uygulamalarımızın ve oyunlarımızın büyüklük ve yoğunluğuna göre tercih ediyoruz. Ayrıca CI/CD süreçlerimiz için de yine AWS çözümlerini kullanıyoruz. Bu çözümler hem uygulama geliştirme süreçlerimize yüksek hız kazandırıyor hem de yurt içi ve yurt dışı müşterilerimize kesintisiz hizmetler vermemize olanak sağlıyor.”

Kubernetes container küme platformlarında bir standart oldu

Üç yıldan uzun süredir AWS Select seviye İş Ortağı olan Bestcloudfor.me, AWS’nin EKS, ELB, EC2, CLOUDWATCH, S3, LAMBDA, RDS, CLOUDFRONT ve WAF SHIELD gibi hizmetlerini kullanıyor. Bestcloudfor.me Cloud Native Mühendisi Engin Can Höke ve Orhan Gazi Dizdaroğlu;

“Kubernetes, container küme platformları için bir standart haline geldi ve bunu tüm projelerimizde kullanıyoruz. EKS ile AWS bize istikrarlı bir Kubernetes platformu sunuyor. Hızlı bir şekilde container dönüşümü gerçekleştirebiliyor ve EKS hizmetini, en önemlileri EC2 Auto Scaling ve EC2 Spot Bulut Sunucuları olmak üzere birçok AWS hizmeti ile kolayca entegre edebiliyoruz. Böylece, Kubernetes altyapımızı ihtiyacımız olduğunda otomatik olarak ölçeklendirebiliyoruz,” dedi. 

Kullanıcılar için yeni seviye önerileri

2018’den beri AWS Advanced seciye İş Ortağı olan Commencis, oyun endüstrisine data lake ve analitik kurulumu, CI/CV DevOps, makine öğrenimi için operasyonel destek ve bulut maliyeti raporlama hizmetleri sunuyor. AWS ve Commencis, oyun endüstrisinde faaliyet gösteren firmalara, kullandıkları kadar ödeme yapma ve plafformlarını ihtiyaçlarına göre ölçeklendirme imkanı sağlayarak altyapı maliyetlerini azaltmalarına yardımcı oluyor. Commencis Bulut Mühendisi Umut Yalçınkaya, “AWS’nin seviye öneri makinesi, oyunculara yetenekleri dâhilinde yeni oyun seviyesi tavsiyesinde bulunuyor. Böylece oyunlar daha rekabetçi, kişiselleştirilmiş ve akıllı duruma geliyor.” dedi.