Sosyal Medya

iPhone

iPhone satışları coronavirus salgını yüzünden Yüzde 60’tan fazla düştü

Coronavirus etkisi Apple'ın beklediğinden çok daha fazla gerçekleşebilir.Çin'deki satışlar yüzde 60'tan fazla düştü. Genele yayılması...

iPhone satışları coronavirus salgını yüzünden Çin’de Yüzde 60’tan fazla düştü

Apple, koronavirüs salgınının doğal bir sonucu olarak iPhone satışlarında büyük bir düşüş yaşadı.

Reuters Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Apple’ın Şubat ayında Çin’de sadece 494.000 telefon gönderdiğini ve bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 61 düşüş gösterdi. Çin Bilgi ve İletişim Teknolojisi Akademisi’nden (CAICT) gelen sayılara göre; Apple’ın 2 milyondan fazla akıllı telefon gönderdiği dönemin bu Ocak 2020 ile karşılaştırdığınızda durumun ne kadar kötü olduğu ortaya çıkıyor.

Aynı şekilde Android telefonlarda da Şubat 2019’daki 12.72 milyon adede kıyasla sadece 5.85 milyon adet sevkiyatı ile satışlarda önemli bir düşüş yaşandı.

Genel olarak, Şubat ayında Çin’de geçen yıl 14 milyondan % 54.7 düşüşle 6.34 milyon akıllı telefon gönderildi. Çin’de Şubat ayında akıllı telefon satışları, CAICT’nin akıllı telefon satış verilerini yayınlamaya başladığı en az 2012’den bu yana hiç bu kadar düşük olmamıştı.

Veriler, virüs kadar şirketler için oldukça acımasız ama şaşırtıcı değil. Araştırma şirketi Canalys , Şubat başında Çin’de yüzde 50 akıllı telefon satış düşüşü öngördü . 

Satışlardaki düşüş, Apple markalı mağazaların ve birçok üçüncü taraf perakendecinin Şubat ayında daha iyi bir kısmı için Çin’de kapatıldığı salgının doğrudan bir sonucu. Yine Şubat ayında Apple; Ocak ayında gelir kılavuzluğunun imalattaki yavaşlama ve Çin’deki talebin azalması nedeniyle çok iyimser olunmaması konusunda uyarmıştı.

Apple’ın hisse senedi fiyatı Pazartesi günkü işlemlerde diğer büyük ABD şirketlerinin hisse senetleriyle birlikte keskin bir düşüş gösterdi. AAPL yazı yazılırken hisse başına 271.60 $ seviyesinden işlem görüyor. 

COVID-19 hastalığına neden olan koronavirüsü şimdiye kadar 3.800’den fazla kişiyi öldürdü ve 108.000’den fazla insanı enfekte etti. Dünya genelinde de yayılmaya devam ediyor.