Sosyal Medya

iPhone

Jailbreak Uygulama Mağazası Cydia’dan Apple’a Tekelcilik Davası!

Jailbreak Uygulama Mağazası Cydia'dan Apple'a Tekelcilik Davası. Apple'ın iOS uygulama dağıtımı konusunda konumu kötüye kullandığını...

Jailbreak Uygulama Mağazası Cydia’dan Apple’a Tekelcilik Davası!

Cydia, Apple’ın “iOS’un uygulama dağıtımı üzerinden yasadışı bir tekel” olduğunu düşünüyor…

Jailbreak yapılmış iPhone’lar – Kırılmış iPhone’ların için orginal uygulama dağıtım platformu Cydia; antitröst – tekelcilik endişeleriyle Apple’a dava açanlar kervanına katıldı.

Cydia, Perşembe günü açtığı bir davada Apple’ı “rekabete aykırı bir şekilde satın almak ve iOS uygulama dağıtımı üzerinde yasadışı bir tekeli sürdürmekle” suçladı.

Cydia’ya göre, kullanıcıların iOS uygulamalarını nasıl ve nerede bulacaklarını seçebilmelerini veya geliştiricilerin kendi istedikleri uygulama mağazasından iOS uygulamaları dağıtabilmelerinin doğru olduğunu iddia ediyor.

Elbette Apple bu konuda tekel olduğunu reddediyor. Apple App Store’u Cydia’nın gelmesinden bir yıl sonra 2008’de başlattı. Resmi olmayan mağaza, iPhone ve iPad’lerini jailbreak yapan kullanıcıların uygulamaları indirmesine ve Apple’ın mutlaka onaylamadığı özellikler eklemesine olanak tanıyor.

Zamanla Apple kendi gelir kaybı için cihazların Jailbreak yapılmasını giderek zorlaştırdı. Cydia bir zamanlar olduğu kadar artık popüler değil…2010 yılında; Cydia geliştiricisi Jay “Saurik” Freeman, 4,5 milyon kullanıcının mağazada uygulama aradığını söyledi.

Washington Post‘a göre, App Store gibi, Cydia da uygulama satışlarında bir kesinti yaptı ve geliri 2011 ve 2012’de yaklaşık 10 milyon dolara ulaştı. Freeman, 2018’de Cydia’nın mağazasından satın alımları sona erdirdi.

Cydia aslında benzer nedenlerle Appla karşı dava açan yüksek profilli şirketler arasına girdi. Epic Games, Ağustos ayında Apple’ı App Store kurallarını atlatmaya çalıştıktan sonra dava etti. Epic ve Spotify da dahil olmak üzere bir şirket koalisyonu, Apple ve Google’a uygulama mağazası uygulamalarını değiştirmeleri için baskı yapmak üzere kuruldu.

Aslında Apple hala hem Avrupa hem de ABD’de zaten tekelcilik ile ilgili dava incelemesi altında…