Sosyal Medya

Ne? Nasıl yapılır?

Maaşı Bağlanmayan EYT’liler için Avans Başvurusu Nasıl Yapılır?

SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün bilgilendirmesine göre, emeklilik müracaatını yapmasına rağmen 90 gün içerisinde maaşı bağlanmayan emekli adayları için avans düzenlemesi bulunuyor.

Maaşı Bağlanmayan EYT’liler için Avans Başvurusu Nasıl Yapılır?

SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün bilgilendirmesine göre, emeklilik müracaatını yapmasına rağmen 90 gün içerisinde maaşı bağlanmayan emekli adayları için avans düzenlemesi bulunuyor.

Peki Maaşı Geciken EYT’liler için Avans Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yönetmeliğe göre, “emekli aylığının 90 gün içinde ödenememesi durumunda SGK tarafından aylık bağlamaya hak kazandığı tespit edilen kişilere, yazılı talepte bulunmaları halinde ilerideki emekli aylığı alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebiliyor.”

Yazılı Talepte Bulunulması Gerekiyor! 

Görüldüğü gibi Yönetmelikteki yazılı talep özellikle belirtiliyor. Araştırmalarıma göre henüz, e-devlette “Avans başvuruları için” bir bölüm açılmış değil. Bu nedenle bağlı bulunduğunuz SGK İlçe Müdürlüklerine yazılı dilekçe ile başvurulması gerektiğini söylemeliyim.

Alo 170 Vatandaşlık Hattı üzerinden de bu şekilde bir talep için bilgi alınabilir. Tahminim SGK’ın avans açıklamasından sonra zaten yoğun olan işleri için birde avans taleplerine cevap vermek için insanları SGK Müdürlüklerin çağırmak istemeyecekleri yönünde.. E-devlet üzerinden başvuru linkini açtıklarında buradan paylaşacağım… Takipteyim…

 

SON GÜNCELLEME:

Yazılı Talepte Bulunmak için SGK Şubelerine giden bazı arkadaşlar SGK Müdürlüklerinde dilekçelerinin alınmadığına yada almamak için ayak sürtüldüğüne dair geri dönüşleri oldu. Şöyle ki görevli memurlar zaten iş yükleri fazla dilekçeyi verseniz bile bir kaç ay bu da sürer diye insanların dilekçesini almadan geri dönmeleri için bence gereksiz yönlendirme yapıyorlar.

Yazılı dilekçelere yasalar gereği 15 gün içerisinde ilgili kurumların cevap verme yükümlülükleri var. Kanunda bu yönde bir hak var ve hakkınızı sonuna kadar aramak için çaba sarfetmekte fayda var bence.

Son durum böyle…

EYT Örnek Avans Dilekçesi

 

 

EYT Avans Miktarı Ne Kadar Olacak?

Avans miktarı her üç ay için, bağlanacak aylıklarda net asgari ücretin üç katını, gelirlerde ise net asgari ücretin iki katını geçmemek üzere Kurumca belirlenecektir. Avansın bağlanacak gelir ve aylık birikmiş tutarından fazla olan bölümü, müteakip gelir ve aylıklarından 1/4 oranında kesilerek mahsup edilecek.

İlk EYT’liler 2 Haziran’da avans başvurusu yapabilecek

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında halen yaklaşık bir milyon kişinin emeklilik işlemi tamamlanamadı. SGK’nin internet sitesinde yer alan bilgilendirmeye göre, maaşı bağlanamayanlar 2 Haziran‘dan itibaren avans başvurusu yapabilecek.

Bildiğimiz gibi EYT yasası 3 Mart’ta yürürlüğe girdi. Yasayla birlikte ilk etapta 2,2 milyon kişiye emeklilik yolu açıldı. Ancak büyük çoğunluğu memurlar olmak üzere yaklaşık 400 bin kişi bu haktan şimdilik yararlanmadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in iddiasına göre, yaklaşık bir milyon kişinin işlemleri tamamlandı. Geçen hafta mayıs ayı içinde tüm başvuruların sonuçlandırılacağını öne süren Bilgin, dün yaptığı açıklamada ise bu kez haziranda tüm maaşların bağlanacağını söyledi. Her iki durumda da yaklaşık bir milyon kişinin maaşının halen bağlanmadığı sonucu ortaya çıkıyor.

Başvurularının üzerinden üç ay geçen EYT’lilerin, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) avans başvurusunda bulunma hakkı var.  2 Temmuz’da ise yasanın yürürlüğe girmesinin üzerinden üç ay geçmiş olacak.

Resmi olarak SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, emekli aylığı 90 gün içinde bağlanamayanlar için avans düzenlemesi olduğunu duyurdu.

 

2018/38 Sayılı SGK Genelgesi Ne Diyor?

Kurumun resmi internet sitesinde yer alan 2018/38 Sayılı SGK Genelgesi’nde, emeklilik müracaatını yapmasına rağmen 90 gün içerisinde maaşı bağlanmayan emekli adayları için avans düzenlemesini kapsıyor.

Düzenlemeye göre EYT’liler SGK’dan avans talebinde bulunabilir. EYT’nin resmen hayata geçirildiği 3 Mart 2023 günü emeklilik müracaatında bulunmasına rağmen maaşı halen bağlanamayan emekli adayları 2 Haziran’dan sonra kurumdan avans talebinde bulunabilecek. Ödenen avanslar, bağlanan emekli aylığından mahsup edilecek.

Yönetmeliğe göre, emekli aylığının 90 gün içinde ödenememesi durumunda SGK tarafından aylık bağlamaya hak kazandığı tespit edilen kişilere, yazılı talepte bulunmaları halinde ilerideki emekli aylığı alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebiliyor.

Avans miktarı her üç ay için, bağlanacak aylıklarda net asgari ücretin üç katını, gelirlerde ise net asgari ücretin iki katını geçmemek üzere Kurumca belirlenecektir. Avansın bağlanacak gelir ve aylık birikmiş tutarından fazla olan bölümü, müteakip gelir ve aylıklarından 1/4 oranında kesilerek mahsup edilecektir.”

Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2018/38 sayılı genelgesinin ilgili bölümünde şu ifadelere yer veriliyor:

“Kuruma tahsis talebinde bulunan sigortalı ve hak sahiplerine 90 gün içinde gelir ve aylık bağlanamaması durumunda, Kurumca gelir ve aylık bağlanmasına hak kazandığı anlaşılan sigortalı ve hak sahiplerine yazılı talepte bulunmaları halinde, ilerideki alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebilecektir. Avans miktarı her üç ay için, bağlanacak aylıklarda net asgari ücretin üç katını, gelirlerde ise net asgari ücretin iki katını geçmemek üzere Kurumca belirlenecektir. Avansın bağlanacak gelir ve aylık birikmiş tutarından fazla olan bölümü, müteakip gelir ve aylıklarından 1/4 oranında kesilerek mahsup edilecektir.”


SGK avans nasıl alınır?

Yönetmeliğe göre, emekli aylığının 90 gün içinde ödenememesi durumunda SGK tarafından aylık bağlamaya hak kazandığı tespit edilen kişilere, yazılı talepte bulunmaları halinde ilerideki emekli aylığı alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebiliyor.