Sosyal Medya

MacOS

Mac ‘te Toplu İsim Değiştirme Nasıl Yapılır!

Karmaşık bir hale gelmiş dosyalarınızı gruplandırmak ve isimlerini değiştirmek mi istiyorsunuz?

Karmaşık bir hale gelmiş dosyalarınızı gruplandırmak ve isimlerini değiştirmek mi istiyorsunuz?

Eğer bol bol vaktiniz varsa tek tek değiştirebilirsiniz tabiki, yada internet sayfalarında bunu daha kolay nasıl yapabilirim diye farklı farklı uygulamalar deneyerek zamanınızın büyük bir kısmını harcamanız söz konusu olabilir.

Ancak bir Mac kullanıcısı iseniz ve yukarıda bahsettiklerimin hiçbirini yapmanıza ve o çok değerli vaktinizi kaybetmenize gerek yok. Çünkü çok sayıdaki, karmaşık hale gelmiş olan dosyalarınızın adlarını çok kısacık bir sürede toplu olarak değiştirebilirsiniz.

Şimdi herhangi bir uygulama kullanmadan, bu işlemin nasıl yapılabileceği konusunda, detayları sizlerle paylaşacağım.

Doyalarımın ismini topluca nasıl değiştirebilirim?

MAC_isimdegistirme

Öcelikle toplu halde ismini değiştireceğimiz dosyaları seçiyoruz. Seçtiğimiz öğelere sağ tıklıyoruz yada üst kısımda bulunan çark ikonuna basıyoruz.

MAC_isimdegistirme2

Öğenin Adını değiştir diyoruz. Burada isimleri topluca değiştirebileceğimiz pencere açılacaktır.

MacD3

Bu alanda ismini değiştirmek için seçtiğimiz dosyaların, hangi isimle adlandırılmasını istiyorsak, buradaki gerekli alanları doldurarak seçtiğimiz dosyaların isimlerini değiştiriyoruz.

Dosyaların ismini değiştirip ve sırayla numaralandırma

Yukarıdaki pencerede gösterildiği gibi, gerekli alanlar girildikten sonra, eğer dosya isimlerinin sonunda numaralandırmada olmasını istiyorsak, soldaki alanda Sayılar şuradan başlasın penceresine, vermek istediğiniz rakamsal değeri girdiğinizde, isimlerin sonuna numaralandırma eklenecektir.

MacD4

İsimlerin sonuna ekleme yapma

Dosya isimlerinde değişiklik yapmak istemiyor fakat isimlere ekleme yapmak istiyorsanız, Metin ekle ’yi seçerseniz işlem sonucunda isimlerin sonuna girmiş olduğunuz ekleme gerçekleşecektir.

Macd5

Örnekte görüldüğü gibi, dosya isimlerinin sonuna eklemek istediğiz metni giriyoruz.
Girmiş olduğumuz ekleme bütün dosyalarımıza uygulanmış oluyor.

Dosya adı içerisinde geçen bir kelimeyi değiştirme

Dosya içerisinde, sadece bir kelimeyi değiştirmek istiyor olabiliriz, buda mümkün tabiki
örnekte de görüleceği gibi, biz bilgi kelimesini değiştirip yerine haber kelimesini girdik, ve bütün dosyalarımıza kolayca uyguladık.

Macd9

 

Sonuç’ta zor diye bilinen ve genelde de  çok sayıda dosyayı arşivlemek zorunda olan kişilerin ihtiyaç duyabileceği, toplu dosya ismi değiştirme işlemi görüldüğü gibi  Mac Os işletim sistemi kullanan kullanıcılar için çok zor değil.

Teknotalk – Beyhan Karakaş